Najlepši gradovi za život u Crnoj Gori

Zastava crne gore na vidikovcu

Verujemo da vam je prva asocijacija na pomen Crne Gore predivno primorje šarenolikog karaktera, gde svako može pronaći idealan letnji kutak za sebe.

Letnja sezona je period kada Crna Gora vrvi od turista iz regiona i Evrope željnih da iskuse sve one užitke koje su pripremili ugostitelji ove zemlje, ali da li ste se ikada pitali kakav je život u ovoj maloj jadranskoj državi tokom čitave godine, kao i koji su to najlepši gradovi za život u Crnoj Gori?

Smatramo da se karakter najlepših gradova ne može dati isključivo na osnovu vizuelnog izgleda, već je potrebno sagledati i druge elemente značajne za život, te na taj način doći do konačnih odgovora.

Rešili smo da se i sami pozabavimo ovom tematikom, pa vas pozivamo da nastavite sa čitanjem teksta.

Tivat – dragulj zaliva Boka Kotorska i njen turistički centar

Istini za volju, Tivat pre izgradnje luksuznog nautičkog naselja Porto Montenegro i nije bio najpoželjnija turistička lokacija ne samo u Crnoj Gori, već ni u Boki. Pa ipak, stvari su se drastično promenile onoga trenutka kada je unutar ovog primorskog grada zaživela jedna posebna zajednica okrenuta luksuzu.

Neke od najluksuznijih nekretnina za prodaju u Crnoj Gori nalaze se upravo na ovoj lokaciji, koja je postala veoma atraktivna za one koji su spremni da izdvoje sredstva, ali i da uživaju u svim pogodnostima koje “crnogorski Montekarlo” ima da pruži.

Porto Montenegro je doslovno vratio Tivat na turističku mapu Crne Gore i učinio da postane centralna turistička tačka u oblasti zaliva, kao i sve poželjnija lokacija za život.

Ono što je značajno za žitelje grada kao što je Tivat, jeste da se ponovo iz godine u godinu može očekivati veliki broj turista, što samim tim otvara još više mogućnosti za razvijanje ugostiteljstva.

Pored restorana, kafića, klubova i drugih važnih stavki za mlade ljude, u Tivtu se može pronaći i solidan kulturni sadržaj. Centar za kulturu Tivat organizuje koncerte, književne večeri, izložbe, najčešće u okviru letnjikovca Buća, ali i na drugim mestima.

Podgorica – najveći i ujedno glavni grad Crne Gore

Činjenica je da je Crna Gora najvećim delom turistička zemlja, odnosno da se na ovu granu industrije poprilično oslanja. Svi smo svesni kako se centar turizma nalazi u primorskom delu, zbog toga što ovaj deo zemlje ima najviše toga da ponudi.

Pa ipak, ne možemo a da ne napomenemo koliko je Podgorica kao glavni grad važna. Iako u estetskom smislu nije baš najpoželjnije mesto za život, urbanistički plan grada je poprilično dobar, dok se sve veći broj ljudi naseljava i čini da Podgorica postane nalik glavnim gradovima u regionu.

Administrativni i ekonomski centar Crne Gore svakodnevno napreduje i teži tome da opravda epitet glavnog grada jedne Evropske zemlje, koja je relativno mlada kao nezavisna država.

Samo neki od turističkih lokaliteta koji Podgoricu svrstavaju na listu najlepših gradova u Crnoj Gori jesu:

  • park-šuma Gorica u samom centru grada;
  • dvorac Petrovića – nekadašnja rezidencija Nikole 1. Petrovića;
  • Nijagarini vodopadi – prirodni fenomen za odmor i uživanje nadomak grada;
  • tvrđava Medun – danas se ovde mogu obići crkva svetog Nikole i Memorijalni muzej.

More

Bar – najveći grad na obali jadranskog mora u Crnoj Gori

Bar je najveći grad na jadranskoj obali Crne Gore i kao takav je veoma poželjan kao izbor mesta za život ali i za putovanja. Može vam pružiti sve ono što imaju drugi veliki gradovi u ovoj državi, ali se istovremeno nalazi na moru, što dodatno doprinosi njegovoj privlačnosti.

Jedna je od turističkih destinacija u Crnoj Gori sa značajnim potencijalom. Nekada je ovde bio centar arhiepiskopije, dok je tokom godina promenio veliki broj vladara.

Današnji ostaci starog grada u Baru kriju mnoge priče o tome kako je ovo nekada bio centar trgovine u ovoj oblasti. Danas je poprilično oštećen zbog mnogobrojnih osvajanja i zemljotresa.

Ima specifičnu mikroklimu posebno pogodnu za uzgajanje maslina, a ovde se nalazi i nekoliko veoma starih stabala.

Bar poseduje najveću Luku na crnogorskom primorju, što mu ostavlja puno prostora za razvijanjem trgovine.

Herceg Novi – i za sam kraj grad sa najvećom dušom

Herceg Novi je u turističkom i istorijskom smislu veoma bogat grad, dok je istovremeno zadržao svoj stari duh. Zanimljiv je podatak da se od 342 spomenika kulture, čak njih 89 nalazi upravo na ovom mestu.

Ovde ćete moći da uživate u mirnom letovanju i da pritom obiđete važne istorijske lokalitete.

Iako u urbanističkom, arhitektonskom i drugim principima nije uređen na najbolji mogući način, ipak se čini da su graditelji izvukli najbolje što su mogli, s obzirom na veoma surov i neravan teren.

Ono što morate obići kada se nalazite u Herceg Novom jesu Kanali kula i Sat kula, Citadela, Španjola, Forte Mare, Kula svetog Jeronima, Lazaret.

Herceg Novi je u pravom smislu te reči turistički grad, koji nije preterano živahan van letnje sezone, ali je svakako idealna opcija za sve one koji žele miran život bez stresa.

Crna Gora je veoma lepa zemlja, pa je bilo veoma teško uopšte i praviti spisak gradova koji su najlepši za život. Odabir je bio veoma težak, pa su u nekim slučajevima samo nijanse odlučile o tome da neke druge gradove ne opišemo, ali ih svakako za sam kraj možemo pomenuti. To su Kotor, Ulcinj, Cetinje, Nikšić ali i mnogi drugi za koje se nadamo da se njihovi žitelji neće ljutiti, a mi ćemo iskoristiti prvu priliku da se detaljnije pozabavimo i njima.