Manje poznate destinacije za mirno letovanje

More i plaža

Nikako ne možemo zameriti srednjoškolcima i studentima zašto im prvo na pomen letovanja, na pamet padnu žurke, alkohol, glasna muzika, urbane destiancije i sve ono što čini jedno ludo letovanje.

Vremenom ipak, posle studiranja pronalazimo poslove i tada nam je odmor zaista potreban. Sledeći korak u životu jeste porodica, mala deca i tada se prosto gubi potreba za partijanjem na moru.

To svakako ne znači da se ne možete savršeno provesti, sunčajući se na plaži, uz odličnu knjigu i osvežavajući koktel. Ukoliko želite kompletan komfor tokom putovanja, verujemo da će prvi izbor po pitanju prevoza biti avion.

U tom slučaju, važan je i transport do aerodroma, što je u najvećem broju slučajeva lični prevoz. Možete da parkirate vozilo na aerodromu Nikola Tesla bez dodatnih troškova i tako ostavite svoje prevozno sredstvo na sigurnom tokom putovanja, uz razumnu nadoknadu.

Ono što podrazumeva potpuno opušteno putovanje jeste i nešto mirnije mesto, koje je verovatno manje poznato i komercijalizovano.

Zbog toga smo i sami odlučili da vam predstavimo nekoliko odličnih i manje poznatih letnjih lokacija.

Skrivena mesta u Grčkoj

Svima nama su dobro poznate parti destinacije u Grčkoj, kao što su Zakintos, Lefkada, Krf, Ios, Skijatos i ostalo, ali šta je sa onim skrivenim mestima koja su pravo blago ove zemlje?

Pročitajte nešto više o top 3 naša predloga na ovu temu.

#1 Kitera – najlepše anonimno ostrvo

Ovo prelepo, manje popularno ostrvo, nalazi se južno od Peloponeza i poprilično je udaljeno, tako da je avion od Atine odlična opcija za dolazak. U ovoj prirodnoj oazi ćete moći da na miru uživate bez ikakve buke, glasnih kafića i mnogo ljudi.

Ostrvo jeste poprilično netaknuto, ali se spremite na to da ni infrastruktura nije savršena. Pojedini putevi nisu asfaltirani, dok je pristup pojedinim plažama malo otežan.

Pa ipak, kada ih jednom ugledate i iskusite kupanje u moru koje zapljuskuje njihovu obalu, nećete se pokajati.

Najbolje plaže Kitere su: Kaladi, Melidoni, Kapsali, Diakofti, Kompanada.

#2 Kea – još uvek uspeva da odoli brojnijoj navali turista

Ostrvo Kea nalazi se u blizini Atine, posećuju ga uglavnom samo Grci, te još uvek uspeva da odoli nešto većim navalama turista. Kao jedna od aktivnosti zbog koje vredi posetiti ovo ostrvo jeste fenomenalno iskustvo ronjenja.

Kea je čest izbor Grka koji vole da ukombinuju hajking i kupanje u moru, i to sve u jednom danu.

Od plaža su najpopularnije Kundros, Skila i Gialkisari, ali ukoliko želite još veći mir, možete pronaći veliki broj manjih plaža i skrivenih uvala, gde su samo pesak i more.

#3 Folegandros – autentično Grčko ostrvo

Ovo veoma malo ostrvo, sa svega 600 stanovnika, smeštenih u 3 sela, pravi je primer autentičnog grčkog primorja. Folegandros se nalazi severo-zapadno od Santorinija, a gotovo celo ostrvo je u geografskom smislu prekriveno belim stenama.

Celo ostrvo možete obići jednom kratkom turom za ceo dan i usput se okupati na divljim plažama koje ih okružuju. Ne postoji previše taverni ili barova na plažama, te se potrudite da sa sobom uvek imate osveženje i hranu.

Morski talasi i sunce

Sorento – italijanski dragulj za romantične duše

Italija je pravi izbor za sve romantične parove, a bez obzira da li jeste ili niste ljubitelj mora, obavezno morate posetiti Sorento – grad u Napuljskom zalivu.

Svratite i do vidikovca The Villa Comunalle, sa koga se pruža fenonemalan pogled na more. Ovo je idealno mesto za romantične razgovore, ili možda prosidbu. U blizini je i popularna katolička crkva za venčavanja.

Veliki je broj uvalica, između stena i litica gde možete plivati i uživati u divnom moru. Za savršen kraj dana, savetujemo posetu restoranu Excelsior Vittoria sa Mišelinovom zvezdicom, te nakon toga šetnju starim gradom za savršen romantičan dan.

Sorento je idealno mesto za parove ili odlazak na medeni mesec, jer ćete ovde imati priliku da pored klasičnog uživanja koja pružaju letovanja, iskusite i autentično komad Italije.

Dobre Vode – crnogorsko letovalište za prave hedoniste

Kao što i sam naziv mesta kaže, ovo crnogorsko letovalište krasi prelepo tirkizno i mirno more, zbog koga ćete napuniti baterije tokom letovanja. More ima fantastičnu tirkzino-plavu boju, zahvaljujući tome što u dubini izvire slatka voda i spaja se sa slanom.

Dobre Vode pored mirnog mora odlikuje i velika peščana plaža, pogađajte – Veliki pjesak!

A gde ćete bolji tandem za uživanje na moru, naročito ako ste na letovanje došli sa malom decom?

Ona se mogu bezbrižno igrati na plaži, dok vi uživate na suncu. Ukoliko vam ni ovaj mir nije dovoljan, možete se pomeriti na neku od dve manje plaže u Dobrim Vodama, a to su Mali Pjesak i Trlila.

Dobre Vode se nalaze u opštini Bar, tako da ste veoma blizu i jednom većem gradu, ako vam bilo šta zatreba.

Znamo da odabir mesta za letovanje nije baš najjednostavnija odluka, naročito kada vam je bitno da se potpuno odmorite i da sve prođe u najboljem redu. Nadamo se da su vam i naši predlozi bili korisni, te makar inspirisali da pronađete mirno letovalište baš po vašem ukusu. Srećan put!