Koliko iznose troškovi života u glavnim gradovima zemalja regiona?

Beograd na reci

Život na Balkanu ima mnogo prednosti. Mentalitet i stil života naših ljudi, koji su poznati kao veseo, gostoprimljiv i druželjubiv narod, se znatno razlikuje od onog u ostalim evropskim zemljama.

Upravo iz tog razloga, veliki broj ljudi koji su otišli sa Balkana, planira svoj povratak u jednom trenutku. Takođe i veliki broj stranaca koji su ga posetili i na prvi pogled se zaljubili u njega, žele da započnu život baš na ovim prostorima.

Ako planirate da se preselite u neki od glavnih gradova zemalja u regionu, bitno je da znate koliki su u proseku troškovi života u njima i na osnovu tih informacija odaberete neki od njih.

U nastavku teksta pročitajte koja je razlika u prihodima i troškovima života prestonica zemalja u regionu.

#1 Beograd – veći troškovi, ali veće i plate

Prestonicu Srbije naseljava preko 2 miliona stanovnika a taj broj iz godine u godinu raste. Iako Beograd važi za naskuplji grad u Srbiji, standard života je veći nego u ostalim gradovima zbog najviše prosečne plate koja iznosi više od 750 evra, dok je prosečna plata u cijeloj Srbiji oko 620 evra.

Mesečni troškovi zavise od toga da li živite u iznajmljenom stanu i imate obavezu plaćanja kirije ili ste već kupili stan u starogradnji ili novogradnji kao što je kondominijum u Beogradu, pa nemate troškove iznajmljivanja.

Cena mesečne kirije u Beogradu u najvećoj meri zavisi od dela grada u kome se nalazi stan, kao i njegove kvadrature. Ona se kreće od 200 evra u predgrađu za jednosoban stan pa i do 650 evra za trosoban stan u centru. Cena komunalija – struja, grejanje i voda, je u proseku 100 evra.

Kada su u pitanju troškovi hrane i pića, u proseku je mesečno potrebno oko 350 evra za tročlanu porodicu, međutim može se dodatno uštedeti kupovinom na veliko u određenim marketima koji nude popust. Ako saberemo sve ove troškove za prosečan život najmanje vam je potrebno oko 700 evra mesečno, što predstavlja oko 2 minimalne zarade.

Ukoliko vas ipak privlače najpoznatije ulice Novog Sada, verovatno ćete proći nešto jeftinije.

#2 Skoplje – najjeftiniji grad za život u regionu

Glavni grad Makedonije važi za najjeftiniji grad za život, međutim takođe ima i najnižu prosečnu platu u regionu koja iznosi oko 380 evra. Mesečna kirija za jednosoban stan je između 160 i 200 evra, a za dvosoban stan između 280 i 390 evra, u zavisnosti da li se on nalazi u predgrađu ili u centru grada.

Mesečni troškovi hrane i pića za tročlanu porodicu su oko 270 evra što je za oko 30% manji nego u Srbiji, kao i cene u restoranima i kafićima.

Iako su troškovi niži, niži je i prihod stanovništva, tako da ne možemo zaključiti da je u Skoplju viši životni standard.

Grad most

#3 Sarajevo – najskuplji grad za život u Bosni i Hercegovini

Prosečna plata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine je oko 450 evra, međutim troškovi života su za oko 2o% veći nego u drugim gardovima zemlje. Mesečna kirija zavisi od lokacije stana, kvadrature i od toga da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja.

Prosečne cene rente za jednosoban stan se kreću od 170 evra za stan u predgrađu Sarajeva do 260 evra za stan u centru grada. Mesečna kirija trosobnog stana u predgrađu je oko 320 evra, dok je stan iste veličine u centru grada oko 560 evra.

Mesečna karta za gradski prevoz je oko 26 evra, a ono po čemu se Sarajevo izdvaja je po cijeni odeće, koja je oko 13% jeftinija nego u Beogradu.

Takođe, restorani i kafići, kao i hrana su pristupačniji i povoljniji nego u drugim prestonicama u regionu, osim Skoplja.

#4 Podgorica – zlatna sredina

Dok Slovenija i Hrvatska važe za najskuplje zemlje u regionu, Crna Gora se nalazi u zlatnoj sredini.

Podgorica je privlačna za život kako mladima koji žele da se obrazuju, tako i poslovnim ljudima koji žele da razviju svoju karijeru i roditeljima sa decom. Prosečna plata je 470 evra, dok je minimalna mesečna zarada 320 evra.

Cena kvadrata u glavnom gradu Crne Gore je neočekivano niža za oko 20% nego u primorskim mestima. Mesečna kirija za jednosoban stan u centru Podgorice je 300 evra dok je za trosoban stan 520 evra.

Kada je u pitanju predgrađe, cene su znatno povoljnije, pa se može pronaći jednosoban stan za oko 220 evra ili trosoban stan za oko 350 evra. Ukoliko živite u stanu cena komunalija je oko 100 evra, a ako živite u kući, ona može biti i veća.

Mesečna karta za javni prevoz je 30 evra, dok su hrana i piće otprilike isti kao u Beogradu i za nju je potrebno oko 350 evra za tročlanu porodicu, a najpovoljnija opcija je da se sva kupovina obavlja u nekom od brojnih supermarketa.

Možemo primetiti da, ukoliko planiramo da se u kratkom roku preselimo u neko od ovih mesta, biće nam potrebno dosta štednje za početak, a naši all inclusive aranžmani za leto će morati da pričekaju da se malo oporavimo.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pružili sve informacije o troškovima života i pomogli da sračunate koliko bi vam novca bilo potrebno za normalan život u svakom od ovih gradova.