Kako da dete brže ozdravi i prevaziđe period gripa i prehlade?

Tokom zimskih meseci i najranijeg proleća su najčešće prehlade jer se javlja grip i druga slična stanja koja se lako prenose, naročito među decom koja su u kolektivu.

Koliko god radili na jačanju imuniteta, deca su podložnija virusima i bakterijama. Iako je važno da budu izložena prehladama i ojačaju, toliko je važno i da period bolesti bude što kraći jer se sa tim dete dodatno slabi pa je još više podložno nekim budućim bolestima.

Svaki roditelj zna koliko je teška situacija kada na toplometru vidimo vrednost iznad 37.5, kada nosić uporno curi i kašalj se pojačava… Tada se poseže za svim načinima koji će na bezbedan način ublažiti simptome i detetu pomoći da lakše izađe iz perioda bolesti.

Savršena užina tokom perioda bolesti – Aptamil je pun vitamina i hranljivih sastojaka

Deca tokom bolesti imaju manji apetit, naročito ako pate i od crevnih infekcija pa ih je teško ubediti da jedu raznovrsno i tako vrate snagu i energiju.

Aptamil je savršen jer ima liquid formulu i savršene kombinacije posebno napravljene za ishranu u svim situacijama.

Postoje posebne linije koje sadrže više probiotika, demineralizovanu surutku i biljna ulja pa su odlični za bolje varenje. Organik linija je napravljena od organskih sastojaka, Aptamil za decu sa alergijama su odlični za mališane koji su alergični na proteine kravljeg mleka, ali i druge linije za netoleranciju na laktozu, prevremeno rođene mališane…

Detetu koje je pod prehladom će prijati Aptamil jer se lako vari, ima vitamine C i D, omega-3 masne kiseline, kalcijum… pa će dati neophodnu energiju i ojačati imunitet.

Kada se uspostavi pravilno varenje, organizam se brže oporavlja i jača pa samim tim i pobeđuje bolest.

Odmor je organizmu preko potreban

Mališani koji imaju neke simptome razbolevanja često pokazuju znake umora i pospanosti što je sasvim normalno. Deci je potrebno i da odmaraju što više da bi se energija preusmerila na borbu sa virusom i jačala odbranu.

Mnoga deca ne žele da leže pa je dobra ideja obezbediti zanimaciju kao što su knjige, igračke, bojanke … koji će uz crtaće obezbediti sate zabave i prijatnog odmora dok prvi simptomi bolesti ne prođu.

Mala deca treba da obavezno spavaju jednom ili dva puta na podne, da u isto vreme uveče idu u krevet i da tako ne remete svoju rutinu.

Konsultovati lekara

Ako simptomi traju duže od 72h, pogoršavaju se ili dečija klinička slika nije uobičajena preporuka je da se odmah kontaktira pedijatar.

Za viruse ne postoji lek već samo tretiranje simptoma. Pedijatar će u tu svrhu naložiti analizu krvne slike sa CRP parametrom koji će reći koja je vrsta bolesti prisutna kod deteta. Na osnovu toga će prepisivati lekove i sprovoditi dalje lečenje.

Fiziološki rastvor za ispiranje nosne sluznice je dobar čak i kod beba, a čajevi većini dece prijaju pa su to dva načina koja se mogu primeniti za lečenje većine tegoba.

Što više voća i raznovrsnija ishrana uz Aptamil će takođe biti jedna od preporuka pedijatra pa će uz postojeće lečenje izlazak iz bolesti biti brži.

Stvorite okruženje koje će pospešiti oporavak

Dok je mališan bolestan važno je sprovesti korake za zaštitu ostatka porodice, ali i brže ozdravljenje mališana kroz adekvatniju higijenu prostora u kojem dete boravi.

Sterilizacija igračaka je prvi korak ka uklanjanju bakterija i virusa, a osim pranja i čišćenje parom će doneti zdraviji prostor.

Obavezno je češće menjanje posteljine i pranje na višoj temperaturi , kao i garderobe koju dete nosi.

Površine koje se dotiču treba da budu očišćene pravilno, a osim alkohola i agresivnih sredstava, prostor može biti i dezinfikovan paročistačem ili drugim organskim sredstvima za čišćenje da bi i nakon čišćenja prostor bio adekvatan za dete.

Koliko god da je napolju hladno važno je da se prostorije redovno provetravaju jer se tako smanjuje broj virusa u prostoru i obezbeđuje čistiji vazduh što je takođe važno za brži oporavak deteta. Kasnije je važno da se sa detetom šeta što više, da se iskoristi boravak u prirodi i čist kiseonik za jačanje pluća.

Prehlade su sastavni deo odrastanja mališana i koliko god da su to stresne situacije, kada se ograniče i ne uzmu velikog maha. Kako dete raste, tako će i bolesti biti ređe, a simptomi blaži.

Ipak, koren svega se nalazi u pravilnim reakcijama onda kada su mališani najmlađi i kada je imunitet najslabiji. Tako će svaka bolest biti kraća, a imunitet sve jači.

Pratite preporuke pedijatra i slušajte njegove savete. I to je važno za mlad organizam koji se tek formira i pomoći će da se izgradi na najbolji način.