Sve što je potrebno da znate o vitaminu C

Kivi, pomorandža i limun

Vitamin C ili L – askorbinska kiselina, spada u grupu hidroslubilnih, i neophodan je kako bi se ljudski organizam pavilno razvijao. On se ne može sintetisati u našem organizmu, i zbog toga se mora unositi putem hrane ili uz pomoć suplemenata. Izbalansirana ishrana sa mnogo svežeg voća i povrća, najbolji je izvor ovog preko potrebnog vitamina. Najviše ga ima u kiviju, papaji, jagodama, malinama, ananasu i citrusnom voću kao što su limun, pomorandže, mandarine i grejpfrut. Što se tiče povrća, najveći izvor L – askorbinske kiseline, nalazi se u paprici, kupusu, prokelju, brokoliju, krompiru i karfiolu.

Kada se radi o njegovoj apsorpciji u organizmu, kada se unosi u smanjenim količinama čuva se u telu, a kada se unosi u većim količinama, višak se izlučuje urinom. Sama apsorpcija se dešava u tankom crevu, odnosno njegovom gornjem delu, kao i u sluznici usne duplje. Ukoliko se u organizmu nalazi dovoljno magnezijuma i kalcijuma, apsorpcija će biti bolja. Manja apsorpcija će biti u organizmu, ukoliko se unosi alkohol, antibiotici i duvan.

Važna uloga kao antioksidanta i čuvara imuniteta

L – askorbinska kiselina ima veoma važnu ulogu, a to je da je on jedan veoma jak antioksidant. Ona štiti ćelije od štetnih uticaja oksidativnog stresa, koji nastaje pod dejstvom slobodnih radikala. Nauka je utvrdila vezu između mnogih bolesti i oksidativnog stresa. Te bolesti su neke vrste kancera, moždani udar i koronarna bolest srca. Vitamin C je veoma bitan u stvaranju osnovnog gradivnog proteina u telu, koji se naziva kolagen. Pomaže kod bržeg zarastanja rana, kao i u održavanju zdravog vezivnog tkiva. Svi već znaju da je on neophodan kako bi se sačuvao kako urođeni, tako i stečeni imunitet. Poseduje jak antivirusni efekat, i uspešan je u odbrani od patogenih agenasa.

Stanja kod kojih je suplementacija neophodna

Suplementi koji sadrže L – askorbinsku kiselinu uvode se kod mnogih bolesti i stanja organizma. Ako ste izloženi velikom fizičkom naporu, trudni ste ili dojite, ili ste na nekoj redukcionoj dijeti, obavezan je unos suplemenata. Preporučuje se i ako imate česte infekcije gornjih disajnih puteva, povišenu temperaturu ili imate anemiju koja je uzrokovana nedostatkom gvožđa. Ako ste pušač ili ste starija osoba, možete imati njegovu smanjenu apsorpciju u organizmu, pa se preporučuje uzimanje u vidu suplemenata.

Pojava hipervitaminoze

Hipervitaminoza je veća doza nekog vitamina u organizmu, veća nego što mu je potrebna za normalno funkcionisanje. Sa vitaminom C retko može doći do ove pojave, jer se sav višak, odnosno ono što telu nije potrebno izlučuje preko urina. Granica za unos koja je propisana zdravim osobama je 2000 mg / dan. Ukoliko unosite veću količinu od ove može doći do dijareje i mučnine. Veće doze mogu biti uzrok stvaranja kamena u bubregu. Zato se najčešće preporučuje da zdrave osobe uzimaju dozu od 1000 mg na dan, koja je bezbedna i ne nosi nikakve rizike po zdravlje.

Šta raditi ako dođe do nedostatka u organizmu?

Deficit u telu se može pojaviti ako se duže vreme, odnosno oko 2 – 3 meseca,  ne unosi sveže povrće i voće kroz ishranu. Voćem i povrćem se zadovoljava oko 90% potreba organizma, pa je očigledno koliko je bitno redovno konzumirati voće i povrće. Nedostatak se manifestuje modricama na koži, umorom, promenama na koži, gubitkom apetita i telesne težine, nervozom i čestim prehladama. Tada se u terapiji koriste suplementi koji se kombinuju sa dobro izbalansiranom ishranom. Blaži simptomi se povlače već nakon dva dana, a nestanak svih simptoma kod pacijenata se uglavnom dešava u periodu od 3 meseca od početka terapije. Ukoliko se ne leči ovaj hroničan nedostatak, koji se naziva skorbut može izazvati teške zdravstvene komplikacije, pa i smrt.