Kada uraditi d dimer test i šta on predstavlja

Moderna medicina je danas toliko napredovala da lekari na osnovu različitih analiza krvi koje se kombinuju sa drugim vrstama testova mogu tačno utvrditi zdravstveno stanje pacijenata. Zbog toga se i kaže da su laboratorijski testovi „zlatni standard“ za svako postavljanje dijagnoze, čak i kod onih „običnih“ bolesti, kao što su prehlade i grip. Čak i u tim situacijama, ukoliko, na primer, temperatura, pogotovo kod dece, traje duže, lekar će nam sigurno dati uput za neke laboratorijske analize. Jedna od analiza koja se danas koristi u mnogim granama medicine i može da pomogne lekarima da prate stanje organizma ili da uspostave određenu dijagnozu je d dimer test.

Šta je d dimer?

D dimer se inače u krvi ne može registrovati u situacijama kada je sa pacijentom sve u redu. To je jedan od proteinskih fragmenata čiji se nivo u krvi značajno povećava kada telo stvara i razgrađuje krvne ugruške.

Kada pacijent mlađi od 50 godina radi d dimer test i ima rezultat niži ili jednak 0,5 mcg/ml ovo se smatra normalnim rezultatom. To ukazuje da pacijent trenutno nema nikakvo stanje koje dovodi do povećanog stvaranja krvnih ugrušaka i njihove razgradnje.

Ukoliko su parametri povišeni, to može da ukaže prisustvo tromboembolijskih stanja u organizmu (venska tromboza, plućna embolija ili formiranje trombova po čitavom organizmu). Međutim, samo ova jedna analiza nikako ne može dovesti do konačne dijagnoze, već se ona uspostavlja i na osnovu merenja drugih parametara u krvi, kao i ultrazvučnim pregledom.

Kada se radi d dimer test?

Stanja koja ukazuju na to da bi trebalo da se uradi d dimer test jesu fizičke promene kao što su otežano disanje, oticanje jedne noge, bol, crvenilo, kašalj, ubrzan rad srca, iskašljavanje krvi.

Situacije kada će doktori sigurno pratiti ovaj parametar u krvi jesu i veći hiruški zahvati, dugo ležanje, prelomi kostiju, gojaznosti, hormonskih terapija i naslednih poremećaja.

Kod obolelih od Covida 19 se radi ova analiza

D dimer test će makar dva puta uraditi svako kome je pozitivnim testom dijagnostifikovan Covid 19. Iskustvo u lečenju ove bolesti pokazalo je da virus utiče na stvaranje koagulacionih procesa i dovede do stvaranja trombova. Takođe, jak zapaljenski proces u organizmu priliko infekcije ovim virusom može da dovede do oštećenja vena i arterija i početka procesa tromboze. Ove komplikacije su češće kod osoba koje imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom, kod dijabetičara i ljudi koji imaju neka autoimuna oboljenja. Upravo zbog toga je neophodno da se ova analiza u slučaju zaraze virusom Covid 19 redovno radi kako bi se pratilo stanje pacijenta.

D dimer test se radi u toku trudnoće

Jedno od stanja u kojima će lekar sigurno u nekom trenutku od pacijentkinje zahtevati da radi d dimer test jeste trudnoća. Prirodno je da ovaj parametar kod trudnica raste i da se do kraja trećeg trimestra poveća dva do četiri puta. Mnoge trudnice koje su zatrudnele putem vantelesne oplodnje još od samog postupka aspiracije jajnih ćelija i transfera embriona prate nivoe ovog parametra u krvi, upravo zbog samog zahvata koji je odrađen, ali i hormonske stimulacije koja mu je prethodila. Ukoliko je postupak bio uspešan i došlo je do trudnoće nivo d dimera će se blago povećavati kako trudnoća odmiče. Naravno, nakon porođaja se očekuje da se nivo ovog parametra smanje.

Šta ako su vrednosti mnogo povišene u trudnoći?

Treba na početku naglasiti da, ako radite ovu analizu u trudnoći, sigurno ćete na nalazu imati i neku tabelu referentnih vrednosti u svakom trimestru. Ukoliko d dimer test u trudnoći pokaže mnogo povišene vrednosti ovo može biti indikator ozbiljnih stanja kao što su tromboze u venskom sistemu. Naravno, samo na osnovu ove analize se nikako ne može postaviti dijagnoza tromboze, već će lekar tu dijagnozu postaviti na osnovu više analiza i ultrazvuka krvnih sudova.

Simptomi koji ukazuju na prisustvo tromboze su otok jedne noge, crvenilo, upaljene vene, bolobi, povišena telesna temperatura, zategnuta koža lista…

U slučaju da je ovaj parametar u krvi kod trudnica povišen, ali nije ustanovljeno da je stvoren tromb, kako bi se to sprečilo, trudnicama se savetuje da sprovode neke preventivne mere. Jedna od njih je redovna i umerena fizička aktivnost koja je, osim za prevenciju stvaranja trombova, bitna i za prevenciju preeklampsije i gestacijskog dijabetesa, a može i značajno da olakša porođaj. Osim toga ne preporučuje se dugotrajno sedenje, pogotovo ne sa prekrštenim nogama. Trudnicama se savetuje da se odmaraju u poluležežem položaju sa podignutim nogama. Ukoliko ima potrebe za tim, treba nositi čarape za vene. Uzimanje dovoljno tečnosti još jedan savet zlata vredan za sprečavanje mnogih stanja u trudnoći.