Maketarski saveti – kako da vaša maketa bude što urednija?

Osoba pravi maketu

U potrazi ste za novim kreativnim hobijem?

Ne tražite dalje, imamo predlog za vas! Maketarstvo je aktivnost u kojoj se možete oprobati, a zbog raznolikosti maketa koje možete napraviti, od onih jednostavnih, namenjenih početnicima, pa do onih složenih koje su vredne divljenja, sigurni smo da će vam ići od ruke!

U nastavku sa vama delimo nekoliko saveta, uz pomoć kojih će vaša maketa izgledati urednije i profesionalnije.

#1 Adekvatan alat – kvalitetan alat će olakšati izradu maketa

Jedna od stvari koja deli nestručno napravljene makete od maketa odličnog kvaliteta je u alatu koji je korišćen pri izradi. Ukoliko koristite nekvalitetan alat, osim što će maketa lošije izgledati, takođe će vam biti teže prilikom izrade i biće vam potrebno više vremena.

Osnovni alat koji vam je ta početak sasvim dovoljan su oštre makaze i ostali alat za sečenje kao što je skalpel, kojim ćete seći različite materijale, kvalitetan lepak koji će čvrsto zalepiti delove maketa, kao i četkice za farbanje kojima ćete precizno obojiti vašu maketu.

U zavisnosti od boja koje koristite za farbanje makete, četkice koje su vam potrebne mogu biti različite – meke ili tvrde, a pojedine boje zahtevaju i premazivajne podloge prajmerom.

#2 Materijali od kojih pravite maketu – pažljiv odabir materijala

Na sam izgled vaše makete veliki uticaj imaju i materijali za koje se odlučite. Važno je da birate materijale u skladu sa vašim veštinama i iskustvom. Ukoliko ste početnik, birajte materijale koji su jednostavni za upotrebu, u suprotnom, vaša maketa neće biti reprezentativna.

Jedni od najčešćih materijala koji se predlažu početnicima su karton i hamer papir. Zbog jednostavnosti upotrebe i različitosti boja i debljina, ovi materijali su veoma praktični za upotrebu, a u pojedinim slučajevima ih možete ojačati tako što ćete zalepiti lestvicu sa unutrašnje strane papira.

Takođe, početnicima se preporučuju i stiropor i stirodur koji spadaju u mekane materijale koji se jednostavno seku skalpelom. Uz pomoć njih jednostavno možete napraviti sve podloge koje ne zahtevaju veliku preciznost. Za stubove, ograde, okvire prozora preporučuje se korišćenje drvenih letvica i koje se jednostavno seku oštricom skalpela i lepe lepkom za podlogu ili površinu.

Oni malo stručniji i iskusniji u izradi maketa imaju veći izbor kada su materijali u pitanju. Oni mogu koristiti furnire, panel ploče, puno drvo, metal, linoleum, keramiku, glet masu, pleksiglas i ostale materijale čija obrada zahteva određeno predznanje.

Izrada makete na stolu

#3 Radni prostor i osvetljenje – uredite svoj prostor

Osvetljenje i raspored radnog prostora prilikom izrade makete su veoma važni. Zato pre započinjanja pravljenja skice za maketu a zatim i same makete, bitno je da adekvatno uredite svoj radni prostor.

Kako izrada maketa u najvećem broju slučajeva pravi veliki nered, obezbedite sebi dovoljno prostora kako bi mogli da odvojite sektore za različite aktivnosti.

U jednom delu razvrstajte materijale koje ćete koristiti, u drugom delu alate koji su vam potrebni, a glavni i najveći deo ostavite za samu izradu makete.

Takođe, odvojite deo u kojem ćete obavljati svo potrebno sečenje, i nabavite kantu za otpatke u koji ćete odmah odlagati ostatke materijala prilikom sečenja, kako bi vaš prostor bio što čistiji i uredniji.

Kako su makete malih dimenzija i zahtevaju preciznost, tokom višečasovne izrade može doći do naprezanja i zamora očiju, pa kako bi što manje opteretili vid, važno je da imate adekvatno osvetljenje. Uz pravilno osvetljenje bolje ćete uočiti detalje na maketi, i samim tim i izbeći sitne greške koje vašu maketu mogu učiniti neurednom.

#4 Pranje ruku tokom izrade makete – ključno za urednu maketu

Koliko god se trudili da vaša maketa ispadne savršeno, to nećete postići ukoliko ne održavate higijenu vašeg radnog prostora. Ukoliko niste znali, prilikom sečenja različitih materijala može doći do stvaranja prljavštine, pa ukoliko ne odstranite otpatke i ne operete ruke nakon “prljavih” aktivnosti, rukama je možete preneti na maketu i uništiti je.

Zato je važno da koristite krpu i vlažne maramice više puta tokom izrade i redovno perete ruke i na taj način osigurate da će vaša maketa ostati savršeno čista i uredna.

#5 Postavite realna očekivanja – u skladu sa vašim sposobnostima i iskustvom

Ovo je možda i najvažniji savet koji imamo za vas. Ukoliko prvi put izrađujete maketu, jasno je da ona ne može biti bez greške. Pa i oni najstručniji su jednom bili početnici, a kako kaže poznata izreka o uspehu: “Na greškama se uči”. Zato, ukoliko vaša maketa ne ispadne onakva kakvom ste je zamišljali, ne posustajte. Sigurni smo da ćete vremenom, uz vežbu i trud, dostići svoje ciljeve.

Nadamo se da vam je naš tekst bio poučan i da ćete primeniti naše savete kako bi vaša maketa bila što bolja, preciznija i urednija.

Za još sličnih saveta posetite naš portal – Beseda.rs!