Interesantne činjenice o alarmnim sistemima koje sigurno niste znali

Alarm

Instalacija alarmnog sistema u vaš dom ili poslovni prostor se pre par decenija smatrala luksuzom. Danas su moderni sistemi tehničke zaštite veoma fleksibilni po pogledu funkcija i cenovnog ranga i dostupni su praktično svima. Pre izbora uređaja, u obzir se uzimaju potrebe i želje kranjeg korisnika, ali i raspoloživi budžet.

Alarmni sistemi ili protivprovalna zaštita, predstavljaju vid tehničkog obezbeđenja objekta i imaju ulogu da odvrate ili odbiju potencijalnu provalu u štićeni objekat. Njihove glavne funkcije jesu dojava alarmantne situacije korisniku (provala, poplava, požar, pojačana emisija štetnih gasova…) i zaštita imovine.

Alarmni sistemi mogu biti žični i bežični. Komponente su senzori i centrala, koja predstavlja “mozak” sistema i procesuira informacije koje dolaze od senzora. Senzori mogu imati različite funkcije: senzori za pokret (PIR), senzori loma stakla (Glass Break), senzori za poplavu, dim, vatru…

Sada kada smo se pobliže upoznali s alarmnim sistemima, vreme je da otkrijemo i neke zanimljive činjenice o ovom tipu tehničke zaštite. Priča o alarmnim sistemima zapravo uopšte ne mora biti suvoparna kada se pogled baci na istorijat i najmodernije funkcije savremenih sistema.

Alarm

Pogled u istoriju i u budućnost

Prvi protivprovalni sistem patentirao je Augustus Russell Pope, stručnjak za fiziku i mehaniku, još davne 1853. godine u SAD-u. Prvi alarmni sistem je i ugrađen pet godina kasnije u Bostonu i ovaj događaj se smatra početkom tehničke zaštite prostora.

Nasuprot tome, danas preko 40% domova u Evropi ima ugrađen alarmni sistem i ta brojka neprekidno raste. Osim privatnih objekata, alarmni sistemi se postavljaju i u javnim i poslovnim objektima, uključujući kancelarije, banke, bolnice i druge značajne ustanove, pa čak i crkve i manastire.

Današnji alarmni sistemi su u većini slučajeva bežični, što znači da nema potrebe za bušenjem i dodatnim radovima radi provlačenja žica. Sem toga, znatno se štedi i na resursima, a sami uređaji su portabilni što je veoma korisno prilikom selidbe.

Većina savremenih alarma je i pet friendly! To znači da vaš ljubimac neće moći da pokrene lažni alarm svaki put kada prođe pored senzora. Inteligentni softver je u stanju da razlikuje kretanje ljubimaca od sumnjivih aktivnosti uljeza. Ako imate ljubimca i želite da zaštitte svoj dom alarmnim sistemom, savet je da prethodno proverite da li uređaji imaju nalepnicu koja garantuje da je tehnologija pet friendly.

Alarm

Danas su nam na rapolaganju i sistemi koji imaju opciju govornog upravljanja. Sistem možete povezati sa svojim pametnim telefonom, što znači da je upravljanje jednostavno, bez obzira gde se trenutno nalazite. Jedna od glavnih prednosti savremenih protivprovalnih sistema je mogućnost integracije s drugim sistemima. Primera radi, alarmni sistem možete povezati s detektorima za dim, što znači da će se alarm aktivirati kada i protivpožarni sistem, u slučaju da senzori detektuju dim. Alarmni sistemi se mogu povezati i s pametnim svetlima. Svetla će reagovati na svaki pokret, a ako aktivacija svetala trigeruje i sirenu, provalnici će ostati zatečeni!

Savremeni sistemi tehničke zaštite nastavljaju da rade punim kapacitetom čak i ako dođe do prekida u napajanju električnom energijom i to zahvaljujući velikim baterijama, koje imaju funkciju generatora. Na tržištu su se već pojavili i alarmni sistemi koji rade na solarni pogon, a prognoza je da će ovakvi sistemi sve više biti u upotrebi u narednom periodu.

Protivprovalni sistemi su zakleti neprijatelji provalnika

Statistika svedoči da će 9 od 10 provalnika za svoju metu pre izabrati kuću koja nije zaštićena alarmnim sistemom. Bez obzira kakvo blago se potencijalno krije u nečijem domu, rizik je ipak preveliki. Čak i nalepnica koja pokazuje da je kuća zaštićena tehničkom zaštitom ponekad je dovoljna da odvrati provalnike od prvobitnog plana.

Alarm

Alarmni sistemi nisu rezervisani samo za vaš dom i poslovni prostor. Pomoćni objekti, poput garaža, automehaničarskih i drugih radionica i šupa, takođe zaslužuju kvalitetnu zaštitu! Razlog je jasan – vredna vozila, oprema i alati mogu se pronaći upravo u ovim prostorijama.

Ako provalnik i odustane od napada na vaš dom, pomoćni objekat mu možda bude delovao kao utešna nagrada. Iz tog razloga bi tehničkom zaštitom trebalo pokriti kuću i okućnicu, ali i sve pomoćne objekte. Savremena rešenja nude čak i opciju aktivacije sistema u garaži kada nije aktiviran u vašem domu. Na taj način možete biti sigurni da niko neće pokušati da otuđi vaš automobil dok se vi opuštate.

Danas su uglavnom u upotrebi bežični alarmni sistemi, koji su se vremenom po pouzdanosti izjednačili sa žičnim. Osim što nema potrebe za razvačenjem kablova prilikom ugradnje, na ovaj način ste dodatno zaštićeni – provalnik ne može onesposobiti kompletan sistem jednostavnim presecanjem žica.

Ukoliko vas je ovaj tekst inpirisao i u potrazi ste za sigurnosnim sistemom koji će ispuniti sva vaša očekivanja, predlažemo da pogledate ponudu kompanija kao što je Videomont. Ljubazno i stručno osoblje će vam pomoći da napravite pravi izbor, posavetovaće vas, odgovoriti na sva pitanja, a pri tome dobijate i uslugu ugradnje sistema u štićeni prostor. Već danas izaberite miran san za sebe i one do kojih vam je najviše stalo i uživajte u mogućnostima najsavremenije tehnologije sistema tehničke zaštite.