Fiksne proteze su danas tražene, i deca zapravo vole da ih nose

To bi možda bilo nezamislivo pre desetak ili više godina, ali roditelji se danas često susreću sa pitanjem svojih mališana “A kad ću ja da nosim fiksnu protezu?”. Verovatno je u nekom trenutku nošenje proteza postalo trend – kako je bilo sve više dece, odnosno tinejdžera koja su ih nosila, tako je proteza postala opšteprihvaćena. I tako nošenje proteze, od nečega što je bilo ponekad i predmet podsmeha, dolazi do toga da svi žele da je nose. Možda i zato što je društvo sve više okrenuto fizičkom izgledu, odnosno savršenstvu u tom pogledu.

Zašto stomatolozi preporučuju nošenje fiksne proteze

Iako se za nošenje proteze zarad ispravljanja zuba mnogi odlučuju iz čisto estetskih razloga, stomatolozi na to pre svega gledaju iz aspekta zdravlja zuba. Estetika je nešto što inače dolazi sa zdravljem, odnosno ako su zubi zdravi, oni će biti i lepi. Stomatolozi pre svega savetuju nošenje fiksnih proteza da bi se popravio položaj vilice, odnosno ispravio zagrižaj, koji je osnova za zube kako bi mogli dugo da budu zdravi i jaki. Cilj je da se na vreme isprave nepravilnosti i zato se fiksne proteze nose već u tinejdžerskom periodu, ali to ne znači da ih ne mogu nositi i oni starijeg uzrasta. Što se ranije pravilno neguju zubi, to su veće šanse da će biti manje bolesti i njihovog gubitka.

Kako izgleda procedura postavljanja fiksne proteze

Ukoliko dete redovno ide kod stomatologa na preventivne preglede, moguće je da će u jednom trenutku, kada zameni sve mlečne zube, dobiti preporuku da se postavi proteza. To ne mora biti nužno fiksna proteza, nego ona koja može da se nosi nekoliko sati dnevno i u toku noći. Ipak, najčešći je slučaj da se u starijem uzrastu krene odmah sa fiksnom protezom. Razlog što je više dece, odnosno tinejdžera sa fiksnom protezom stoji u tome što novije generacije imaju sve veće deformitete, na koje ima uticaja i genetika ali i neke loše navike.

Da bi se fiksna proteza postavila, potrebno je da pre svega dete bude pregledano od strane ortodonta, specijalista stomatologije u ortodonciji, odnosno grane stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba. Kada se ustanovi da su svi zubi zdravi, ali da postoji teskoba, odnosno prevelik razmak između zuba, ili pak zub koji se nalazi u viličnoj kosti koji nikako da izbije, to je trenutak kada može da počne razmatranje da se postavi zubna proteza. Pre njenog psotavljanja pravi se i snimak cele vilice da bi se procenilo kako treba da izgleda lečenje, šta sve treba korigovati. Obično se postavljaju dve fiksne proteze- i na gornjim i na donjim zubima, i približno vreme nošenja je najmanje godinu i po dana, sve zavisi od toga kolike su nepravilnosti u pitanju. Duže se nose kada se postavljaju starijim pacijentima, jer se pomeranja u vilicama sporije prave nego kod dece u razvoju.

Kako izgledaju fiksne proteze

To već svi verovatno znaju i imali su priliku da vide na nekome, ali oni koji planiraju da krenu daje nose verovatno su zainteresovani šta se i kako postavlja. Pre svega, fiksna proteza se sastoji iz bravica, tuba i lukova, odnosno žica. Bravice mogu biti keramičke ili metalne, i one se lepe na zube, i povezuju žice pomoću gumica (to je ono što možete videti u različitim bojama na zubima). Te žice vrše pritisak na zube, i one se stežu i opuštaju kada se odlazi kod stomatologa na redovne kontrole, sigurno jednom u mesec dana. Neprijatnost koja se može osetiti jeste samo u periodu dok se pacijent malo ne navikne – pa je moguće pojava umerenog bola prilikom žvakanja i blage glavobolje.

Danas postoje različite vrste proteza

Savremena tehnologija je danas pacijentima omogućila da nose fiksne proteze a da se one gotovo ne vide. One su naročito popularne kod odraslih pacijenata, kojima je važno da to vreme koje nose protezu nemaju onaj efekat “metalnog osmeha”. To su takozvane estetske fiksne proteze, koje se izrađuju od keramike i safirnog stakla, te se uklapaju u boju zuba. Druga vrsta, odnosno prva koja se pojavila jesu metalne fiksne proteze, za koje kažu da su najbolje i najefikasnije, ali više se primećuju od estetskih. Vrlo su popularne među mlađom populacijom, jer se gumice u boji mogu menjati prilikom svake kontrole, što je njima uvek zanimljivo. Razlika u ceni postoji – skuplje su estetske zbog toga što su i skuplji materijali koji se koriste u izradi.

U oba slučaja ne sme se zaboraviti da ceo proces dosta zavisi i od higijene, koja mora biti besprekorna, o kojoj stomatolog na vreme obuči pacijenta i pre postavljanja fiksne proteze.