Nekoliko saveta kako da budete zdraviji i energičniji

Da li ste se ikada zapitali koja je tajna dobrog zdravlja i dugovečnosti? Da bismo bili zdraviji i energičniji, važno je da vodimo računa o svom telu i pravilno se brinemo o njemu. U nastavku teksta pročitajte koje su to promene i životne navike koje treba da promenite da biste uvek bili blistavi i u punoj snazi.

Uvođenje zdravih i prirodnih namirnica u ishranu

Prvi korak ka boljem zdravlju je uvođenje zdrave hrane u svakodnevnu ishranu. Evo nekih od namirnica koje možete da ubacite u svoju ishranu:

 • Sibirska aronija i aronija – bobice bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Nestabilnim molekulima koji mogu izazvati oksidativni stres u organizmu, što može dovesti do raznih bolesti poput srčanih oboljenja, raka i neurodegenerativnih poremećaja. Ove bobice sadrže visok nivo antioksidanata koji mogu pomoći u neutralizaciji tih slobodnih radikala i održavanju zdravlja.Pored toga, izuzetno su bogate vitaminima i mineralima. Ovi plodovi su izvor vitamina C, A, E i vitamina K. Takođe sadrže minerale poput kalijuma, gvožđa, magnezijuma i cinka. Ovi nutrijenti su ključni za održavanje zdravog imunološkog sistema, regulisanje krvnog pritiska, podršku zdravlju kostiju i mišića, kao i za normalno funkcionisanje organizma.One mogu pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, jer imaju nizak glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju nagli skok nivoa šećera u krvi nakon konzumacije. Ovo je posebno korisno za osobe sa dijabetesom ili one koji žele održavati stabilan nivo šećera u krvi.

  Bobice mogu pomoći u održavanju zdravlja srca. Visok nivo antioksidanata i prisustvo flavonoida u ovim plodovima može pomoći u smanjenju upala, snižavanju nivoa holesterola i održavanju zdrave cirkulacije krvi. Ovi faktori su ključni za održavanje zdravog srca i smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

  Korisne su za probavni sistem jer sadrže vlakna koja mogu pomoći u regulisanju crevne peristaltike i sprečavanju zatvora. Takođe, vlakna mogu pomoći u održavanju zdrave crevne flore i podržavanju opšteg zdravlja probavnog sistema.

  • Morska riba – Ribe poput lososa, skuše i sardine su izuzetno zdrava namirnice koje mogu imati brojne pozitivne efekte na naše zdravlje i imunitet. One su bogate omega-3 masnim kiselinama, koje su esencijalne za naš organizam, ali ih naš organizam ne proizvodi sam, već ih moramo unositi putem hrane.
  • Omega-3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva, što znači da mogu pomoći u smanjenju upala u telu. Ovo je posebno važno jer hronična inflamacija može biti uzrok mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i autoimune poremećaje.Redovno konzumiranje morske ribe može pomoći u održavanju zdravog nivoa inflamacije u telu.
   Pored toga, imaju pozitivan uticaj na naš imunitet i jačaju odbrambeni sistem organizma. Ove masne kiseline takođe mogu pomoći u održavanju zdravlja mozga i nervnog sistema, poboljšavajući kognitivne funkcije i raspoloženje.Redovno konzumiranje morske ribe može smanjiti rizik od srčanih bolesti i smanjuje nivo triglicerida u krvi, regulisati krvni pritisak i smanjiti rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

   • Orašasti plodovi – Bademi, orasi, lešnici i drugi plodovi su posebno bogati hranljivim sastojcima koji su ključni za održavanje optimalnog zdravlja. Oni su izvor zdravih masti koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Ove masti pomažu u apsorpciji vitamina i minerala, održavanju zdrave kože i kose, kao i u regulaciji hormona. Bademi, na primer, sadrže mononezasićene masti koje su dobre za srce i mogu smanjiti nivo lošeg holesterola.Ovi plodovi su bogati proteinima koji su esencijalni za izgradnju mišića i održavanje zdrave telesne mase. Proteini su takođe važni za jačanje imunološkog sistema, jer su osnovni gradivni blokovi našeg tela.Orašasti plodovi su izvor vitamina i minerala koji su ključni za održavanje jakog imuniteta. Na primer, bademi su bogati vitaminom E, lešnici sadrže vitamin B6, dok orasi sadrže cink, mineral koji je ključan za pravilan rad imunološkog sistema.

Redovna hidratacija

Voda je esencijalna za pravilno funkcionisanje našeg organizma, jer ima brojne koristi za naše telo.

Ona pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti. Naše telo je sastavljeno od oko 60% vode, što znači da je hidratacija od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje svih organa i sistema. Kada pijemo dovoljno vode, održavamo ravnotežu elektrolita u organizmu, što je ključno za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, mišića i srca.

Pored toga, voda poboljšava varenje. Kada pijemo dovoljno vode, olakšavamo procese varenja hrane i apsorpciju hranljivih materija. Ona takođe pomaže u razgradnji hrane i izbacivanju otpadnih materija iz tela, što može sprečiti probleme sa varenjem poput zatvora.

Hidratacija takođe ima važnu ulogu u izbacivanju toksina iz tela. Kada pijemo dovoljno vode, naši bubrezi mogu efikasno filtrirati otpadne materije i toksine iz krvi, što je važno za održavanje zdravlja bubrega i mokraćnih puteva. Hidratacija pomaže u sprečavanju nastanka infekcija i stvaranju bubrežnog kamenaca.

Treba piti određenu količinu vode koja može varirati u zavisnosti od vaše telesne težine, nivoa fizičke aktivnosti i klimatskih uslova. Važno je da slušate svoje telo i pijete vodu tokom celog dana i da ne osetite žeđ.

Ako vam je teško da pijete dovoljno vode zbog nedostatka ukusa, možete dodati malo sveže isceđenog limunovog soka ili uživati u biljnim čajevima.

Male promene u životnim navikama i ishrani mogu značajno uticati na vaše zdravlje. Imajte redovan san, budite fizički aktivni, hidrirajte se i uz zdravu ishranu ćete sigurno postići neverovatne rezultate.