Šta sve treba da znate o kupovini stana?

kljuc u bravi stana

Ne želite više da živite kao podstanar? Odlučili ste da kupite stan, ali ne znate šta dalje?

Kupovina stana je veliki i važan korak za svakog on nas. Sa obzirom na to da je ovo jedna od većih investicija u životu, puno je odluka koje treba doneti i faktora na koje treba misliti. 

Ukoliko vam je potrebna pomoć odakle krenuti u potragu za idealnim stanom, o čemu sve treba razmišljati i koje su mogućnosti za finansiranje, nastavite sa čitanjem ovog teksta.

#1 Finansije – odredite budžet za kupovinu stana koji imate na raspolaganju

Kako bi mogli da krenete u potragu za idealnim stanom, ono što je osnovno je da odredite koji budžet imate na raspolaganju i način na koji ćete finansirati stan.

Da li imate dovoljno novca u gotovini ili vam je potrebna pomoć banke?

Iako je kupovina stana u gotovini najjednostavniji način, novac koji je potreban je velik, pa je većini ljudi potrebna pomoć pri finansiranju ovog poduhvata. Sa obzirom na to da postoji veliki broj banaka koje nude različite uslove i pogodnosti za stambene kredite, neohodno je dobro istražiti ponudu svake i odabrati onu koja vam najviše odgovara. 

Kako ne bi morali da odvojite puno vremena za ovaj korak, konsultujte online savetnika za traženje kredita. On će vam na jednom mestu izdvojiti ponude svih banaka i pomoći da pronađete onaj najpovoljniji.

Kada birate banku, obratite pažnju na uslove koji nude, kamatnu stopu, učešće, period vraćanja kredita, i koje uslove morate ispuniti da bi vam banka odobrila kredit, odnosno da biste bili kreditno sposobni.

Iznos kredita koji možete podići zavisi od vaših mesečnih primanja, i uglavnom se računa tako da je dozvoljeno da mesečna rata kredita bude najviše 60% od vaše mesečne plate.

visoka stambena zgrada

#2 Traženje idealnog stana – na osnovu čega odabrati lokaciju?

Sada kada ste odredili budžet za finansiranje stana, možete konačno krenuti u svoju potragu. Veliki broj faktora utiče na to koji ćete stan izabrati, a u zavisnosti od vaših prioriteta, na neke od njih ćete se više fokusirati.

Da li vam je važnija lokacija ili kvadratura stana?

Odnos cene i kvadrature zavisi od lokacije stana. Ukoliko želite da kupite stan u centru ili u blizini centra grada, cena kvadrata će biti veća. Samim tim ukoliko imate ograničen budžet, moraćete da pristanete na manju kvadraturu. Ako vam je ipak bitnija veličina i komfor stana, onda ćete za isti novac pronaći veće stanove na lokacijama koje su udaljenije od centra.

Da li žrtvovati lokaciju ili veličinu stana?

Nema tačnog odgovora na ovo pitanje. Ovo zavisi od vaših afiniteta i stila života. Odredite vaše prioritete i samostalno donesite odluku – da li vam je bitniji mir ili komfor, kakav stil života vodite, da li vam je važan sadržaj u okolini stana, da li vam je važno da vam posao bude u neposrednoj blizini ili vam ne smeta duže putovanje do posla svaki dan.

Iako bi u idealnom slučaju bilo da svi kriterijumi budu zadovoljeni, u realnom svetu ovo je retka pojava. Kako bi u potpunosti ispunili jedan kriterijum, uglavnom ćete morati više ili manje da žrtvujete neki drugi. Napravite listu kriterijuma i njihovih prioriteta i napravite balans između onih najvažnijih.

Ukoliko planirate da kupite stan sa partnerom, uzmite u obzir i njegove preferencije, i pronađite idealnu lokaciju koja će biti po meri svih ukućana.

#3 Opremanje stana – ne zaboravite na ovu investiciju

Kada birate stan, vodite računa o dodatnoj investiciji za njegovo opremanje. Veći stan zahteva više novca kako bi se svaka prostorija adekvatno uredila. Ovo nije mali iznos, ali ukoliko napravite dobar redostled kupovine stvari i opreme on ne mora zadavati glavobolju.

Ukoliko vam je potrebno dodatno novca, u opremanju stana vam može pomoći keš kredit. Pri kupovini nameštaja i ostale opreme, kako bi što bolje podneli finansijski, vodite se logikom da ne morate sve odjednom kupiti.

Prvo kupite one osnovne komade nameštaja i uređaja koje su neophodne za život, dok ostale stvari kao što su ukrasi i dekorativni nameštaj možete kupovati postepeno.

Ne brinite, vremenom će vaš stan biti u potpunosti opremnjen po vašem ukusu!

#4 Povraćaj PDV-a – u kom slučaju je moguć?

Kada kupujete nekretninu morate platiti 2 obavezna poreza – porez na dodatu vrednost i porez na prenos apsolutnih prava

Da li prvi vlasnik može biti oslobođen poreza?

Da biste bili prvi vlasnik važno je da do sad niste imali svojinski udeo u stanu ili porodičnoj stambenoj zgradi. Kada kao prvi vlasnik kupujete stan u novogradnji direktno od investitora, oslobođeni ste poreza na prenos apsolutnih prava.

U tom slučaju možete da zahtevate povraćaj poreza jer je on plaćen kroz kupoprodajnu cenu. Međutim, oslobađanje od PDV-a je povezano sa kvadraturom stana koju ste kupili, pa imajute na umu da ćete biti oslobođeni poreza za kvadraturu do 40 metara kvadratnih.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u dugotrajnom procesu kupovine stana i da će se taj proces barem malo olakšati ukoliko budete pratili naše smernice.