Koja je simbolika radne uniforme i zašto su one danas norma?

Kuvar u uniformi

Da li ste znali da su prve radne uniforme medicinskih radnika bile crne manastirske odore, a da su vojni oficiri nekada nosili šarena i nakićena odela?  

Radne uniforme danas igraju krucijalnu ulogu u izgradnji profesionalnog identiteta jednog radnika, međutim njihova prvobitna funkcija je u većini profesija bila drastično drugačija.

U narednim redovima ćemo detaljnije izučiti istoriju radnih uniformi, kao i simboliku koja je iza njih skrivena.

#1 Sukob tradicionalnih i modernih radnih uniformi – koja im je funkcija?

Današnje moderne uniforme određuju profesionalni entitet radnika koji je nosi, i reflektuju sve ono za šta se njegova kompanija ili ustanova zalaže. Tako posmatrano, one neretko služe i kao vrsta reklame, “pokretnog bilborda” ili savremene vizit karte koja poručuje da je pomenuta ustanova kvalifikovana, kompetentna i pouzdana.

Usled sverastućih zahteva za personalizovanjem radnih odela, mnoge državne ustanove i firme unajmljuju privatne kompanije, poput eminentne Ice uniforme, za izradu istih.

Stoga, radne uniforme moraju biti kreirane od materijala besprekornog kvaliteta i vrsnog dizajna, a kao primer takvih možete pronaći na ovom web sajtu https://iceuniforme.rs/.

Nekadašnje uniforme su imale potpuno drugu funkciju, te je zahtev za personalizovanjem bio u drugom planu, gotovo marginalizovan. One su tada imale isključivo praktičnu ulogu – medicinske sestre, tadašnje monahinje, su imale crne odore kako lakše sakrile mrlje, vojnici su imali uniforme u upečatljivim nijansama kako bi zastrašili neprijatelja, a kuvari glomazne dvoredne sakoe od teškog pamuka kako bi se zaštitili od toplote u kuhinji.

#2 Otkud potreba za personalizovanjem radnih uniformi?

Kako se ranije nije preterano obraćala pažnja na personalizaciju radnih odela, postavlja se pitanje “otkud potreba za istim?”.

Sve je počelo u Nacističkoj Nemačkoj i sa osobom koja je i danas poznata celom svetu – Hugo Boss-om.

Naime, ovaj modni dizajner je bio unajmljen da kreira uniforme elitne vojne jedinice Schutzstaffel ili SS, koja je predstavljala autoritet i strah u tadašnjoj državi. Ove vojne uniforme su bile vrlo elegantne, sa izrazito oštrim i pravim crtama, minimalnih detalja i “krutog” kroja – i to sve sa namerom.

Hugo Boss je bio izvrstan poznavalac psihologije boja, te je svoja zapažnja efektivno primenjivao u radu,  što i potvrđuje činjenica da je sam izgled elitnih vojnika stvarao strahopoštovanje kod civila, što je olakšalo njihovo kontrolisanje.

Spektar boja ima manipulativni efekat i u stanju je da uobliči našu percepciju, kao i da izazove određenu emotivnu reakciju – uzrujanost, strah, nervozu, zadovoljstvo ili sreću.  

Iako ima manipulativnu konotaciju, ovo saznanje je bilo od posebnog značaja za određene profesije – medicinske ustanove i domovi zdravlja se često služe zelenim i plavim bojama kako bi umirili pacijente, a radnici u ugostiteljstvu obično imaju klasične bele ili crne uniforme kako bi ukazale na profesionalnost i perfekcioizam.

Boje, kao naše moćno komunikaciono oruđe, mogu plasirati subliminalne, odnosno nesvesno primljene poruke, te kako kaže mudra izrekasa velikom količinom moći dolazi i velika odgovornost”. Ovo samo upućuje na važnost pridržavanje etičkih normi nakon što odlučite da iskoristite ovu tehniku. 

Vojna uniforma

#3 Koja je simbolika iza svake radne uniforme?

Kako su psiholozi u više navrata dokazali da kroj i dizajn umnogome određuje naš doživljaj kompanije ili institucije, uniforme se razlikuju od profesije do profesije.

Hajde da pogledamo koja je simbolika iza najpoznatijih radnih uniformi:

  • Medicinske uniforme -ove radne odore su najčešće izrađene u beloj, zelenoj ili plavoj boji. Statistika nalaže da 70% pacijenata više veruje doktorima u belim mantilima.
    Razlog iza toga je jasan, bela boja se nalazi na sredini svetlosnog spektra, što znači da je apsolutna i bez drastičnih oscilacija. Ovo nesvesno poručuje pacijentima da je reč o stabilnoj, pouzdanoj osobi koja teži perfekcionizmu.
  • Uniforme za konobare – u ugostiteljstvu je važno da vlada jednakost unutar tima, što veoma pozitivno utiče na zaposlene, ali i na same goste. Britanska studija slučaja iz 2016. godine poručuje da jedna od 5 osoba ne ostavlja bakšiš ukoliko konobar nije bio adekvatno odeven jer drže do toga da je to odraz celokupnog ugostiteljskog objekta.
  • Kuvarske uniforme – ovo radno odelo je deo obaveznog kodeksa oblačenja kako bi se zadržao profesionalizam i higijena objekta. Kuvarske uniforme su najčešće bele boje jer ona simboliše sterilnost i higijenu.
  • Uniforme za stujardese – iza ovih radnih uniformi se nalazi pažljivo promišljen i implementiran plan izrade kako bi putnicima let bio što prijatniji. Stoga ova odela podrazumevaju kombinovanje nekoliko klasičnih boja koje šalju subliminalne (nesvesno primljene) poruke da putnici ostanu mirni i komforni tokom leta.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija da u budućnosti drugačije sagledate simboliku iza radne uniforme.