Saveti za uređenje dnevnog boravka

Dnevna soba

Kao centralno mesto u svakom domu, dnevni boravak je prostorija u kojoj se najviše vremena provodi sa ostalim članovima porodice i stvaraju najlepše uspomene.

Zato, ona treba da bude istovremeno udobna i funkcionalna. Kako bi se ovaj efekat postigao, za uređenje dnevne sobe koja je idealna za opuštanje i uživanje je potrebno najviše vremena i truda.

Ukoliko i vi planirate ovaj podvig, u nastavku teksta za vas smo izdvojili nekoliko saveta za uređenje doma, odakle da počnete, šta je najvažnije i koje stavke ne smete zaboraviti.

#1 Podovi – postavljanje novog parketa ili hoblovanje starog

Kada se odlučite za čitav proces renoviranja važno je da znate odakle treba krenuti. Koje su to primarne stvari na koje u početku treba da se fokusirate?

Pa počnite sa dna. Bukvalno. Prvo što treba da uradite je da odlučite da li je vašem podu potrebna zamena ili ste zadovoljni njegovim trenutnim stanjem.

Ukoliko niste zadovoljni izgledom svojih podova, to je ono čemu prvo treba da se posvetite, a kako podove nećete skoro ponovo menjati, važno je da podne obloge koje odaberete budu kvalitetne.

One takođe trebaju biti adekvatno i stručno postavljene, za šta vam je potreban majstor za parket u Beogradu. Ukoliko ipak niste spremni za promenu podova, vaš postojeći parket možete hoblovati i osvežiti ga.

#2 Zidovi – osvežite boju vaših zidova

Sledeće na listi pre nego što krenete da ispunjavate vašu prostoriju nameštajem i ostalim predmetima su zidovi.

Da li je vašim zidovima neophodno krečenje ili jednostavno želite da promenite njihovu boju?

Prilikom biranja boje zidova razmislite o efektu koji želite da postignete. Ukoliko želite da dnevna soba izgleda prostranije i veće, okrečite zidove u standardnu belu boju, a ako pak želite da uz ovo prostorija odiše topotom, odlučite se za neku bež nijansu.

Ako dnevni boravak nije prostran, izbegavajte tamne boje, jer ćete ga time dodatno vizuelno smanjiti. Kako bi dali dimenziju prostoru možete jedan zid okrečiti u neku jaču boju, ili na njega postaviti tapete različitih šara i dezena. Samo je važno da boju tapeta uklopite i povežete sa bojom zidova.

Šta to tačno znači?

Ukoliko ste se na primer odlučili za zidove pastelnih boja, na tapetama bi barem šara ili određeni detalj trebao da bude u istoj toj boji.

Zidove možete ukrasiti i gipsanim lajsnama uz ivicu sa plafonom i time im dati raskošan i elegantan izgled, a povoljnija zamena za gips, a vizuelno gotovo ista su lajsne od stiropora koje možete oblikovati po svojoj želji,

Dnevna soba

#3 Nameštaj – funkcionalan i udoban

Sada kada je uređenje prostora gotovo, na red je došlo da ga ispunite nameštajem. Pod nameštajem mislimo na nameštaj za sedenje, ali i sav ostali nameštaj koji će se naći u vašem dnevnom boravku.

Prilikom odabira nameštaja pred vama se nalaze brojne opcije, u šta ste se sigurno već i uverili ukoliko ste prelistali barem jedan katalog nameštaja nekog salona.

Prvo što treba da odlučite je koji stil garniture želite i da li vam je bitan isključivo izgled ili i udobnost nameštaja. Stilski nameštaj, iako ima poseban izgled, nije preterano udobar, pa nije najbolji izbor za dnevni boravak u kojem ćete provoditi vreme. Zato prilikom odabira nameštaja vodite računa i o njegovoj udobnosti.

Takođe, u zavisnosti od veličine prostorije, i planiranog rasporeda ostalog nameštaja, možete se odlučiti za dvosed ili trosed sa fotejom, ili pak za ugaonu garnituru. Ugaone garniture su idealne za velike prostore, dok se dvosedi i trosedi bolje uklapaju u manje prostorije.

Kada je u pitanju ostali nameštaj, ljudi veoma često preteraju sa komodama, policama, ormarima, što vizuelno umanjuje dnevnu sobu, a boravak u njoj čini nefunkcionalnim.

Zato prilikom odabira nameštaja, dnevni boravak oplemenite onim komadima koji su vam stvarno potrebni. Na taj način, nameštaj neće zauzimati previše prostora, i svaki komad će biti primećen.

#4 Dekoracija – vaš lični pečat

Kado bi vaša dnevna soba bila prijatnija i kako bi joj dali lični pečat, potrebna vam je dekoracija. Za početak su vam potrebne zavese i tepisi. Pri odabiru zavesa vodite računa da materijal od kojeg su zavese napravljene nije previše debeo kako ne bi sprečile prirodno svetlo da uđe u vaš dnevni boravak.

Kada birate tepihe, oni trebaju da budu adekvatne veličine, srazmerni u odnosu na veličinu dnevnog boravka, i usklađeni sa rasporedom nameštaja. Kako vaši zidovi ne bi delovali hladno i sterilno, na njih postavite slike ili fotografije po vašem ukusu.

Dnevnom boravku možete dodati i sveće, svečnjake, ukrasne činije, vaze, korpe i ostalu dekoraciju koja će upotpuniti prostor, a njen izbor zavisi od stila za koji ste se odlučili. Ukoliko želite da uredite dnevnu sobu u minimalističkom stilu, neće vam biti potrebno mnogo ukrasa, dok na primer boho stil karakteriju mnogobrojni ukrasi koji na prvi pogled izgledaju nespojivo.

Takođe, vašem dnevnom boravku potrebno je i malo zelenila. Od velikog izbora cveća i biljaka odaberite one koje vam se najviše sviđaju, a pre kupovine se raspitajte i o potrebnoj nezi. Na taj način ćete videti da li će vam gajenje biljaka biti previše opterećujuće.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u uređenju vašeg dnevnog boravka i da ćete u njemu imati puno lepih uspomena sa vašom porodicom i prijateljima.

Za još sličnih tekstova, pratite beseda.rs.