Priprema automobila za duga putovanja

Priprema automobila za duga putovanja se ne obavlja dan pred polazak, već nekoliko sedmica unapred. Čitav proces podrazumeva ispitivanje tehničkih ispravnosti vozila, pametno pakovanje i obezbeđivanje svih potrepština (poput hrane ili pića) za višesatnu vožnju. Kako bi put protekao neosetno, za vas smo pripremili mini listu najvažnijih saveta za putovanja.

Nabavite potrebnu dokumentaciju

U zavisnosti od toga koju zemlju planirate da posetite, biće vam potrebna različita dokumentacija. Saznajte kako da aplicirate za međunarodnu vozačku dozvolu, kao i kako da izvadite zeleni karton ili druge papire. Dobro istražite internet, te nikako ne zaboravite da pribavite dokumenta i za one zemlje kroz koje samo prolazite. Nošenje ličnih dokumenata se podrazumeva.

Tehnički pregled i novi delovi

Ispitivanje tehničke ispravnosti motora, svećica ili drugih auto-komponenti će biti neophodno za bezbedno putovanje, zbog čega upravo predlažemo da automobil što pre odvezete do renomirane automehaničarske radnje. U razgovoru sa majstorom uvrdite koji su to delovi zreli za promenu, te pravovremeno nabavite nove komponente. Ukoliko živite u prestonici i zanima vas prodaja Lancia delova u Beogradu, ponudu možete pogledati na linku.

Ispitajte stanje svetala

Utvrđivanje funkcionalnosti svetala automobila će takođe biti nužno. Ako primetite da neka od sijalica ne radi ili da pak obasjava put u nešto slabijem intenzitetu, obavezno nabavite nove. Jedan od uzorka ovog problema može biti neispravnost alternatora, tako da bi bilo poželjno da se uverite u njegov kvalitet. Prodaja alternatora je veoma česta, tako da ćete svakako izuzetno brzo pronaći novi deo ukoliko vam bude bio potreban.

Razmislite o rentiranju automobila

Ukoliko vaše vozilo nije u sjajnom stanju ili u njemu pak nema dovoljno mesta za sve putnike, razmislite o iznajmljivanju nekog karavana. Iako će vas iznajmljivanje limuzine sasvim izvesno koštati nešto više novca, ovim potezom ćete značajno olakšati čitavo putovanje.

Ne zaboravite rezervni točak

Jedna od najgorih stvari koja bi vam se mogla desiti, a koju ujedno ne možete da predvidite jeste pucanje gume. Zato nikako nemojte zaboraviti da u gepek spakujete rezervni točak i kompletan set alata za popravku. Pre samog putovanja se uverite u stanje guma kroz ispitivanje pritiska ili debljinu šare. Priprema vozila za dugo putovanje takođe obuhvata i proveru stanja svih uljanih tečnosti.

Provera tečnosti pred putovanje

Evo kratkog spiska svih tečnosti, čiju biste dostupnost morali da proverite pre polaska na dugo putovanje.

  • Ulje motora – nivo ove tečnosti možete utvrditi preko sajle za proveru ulja na kojoj se nalaze oznake za minimum i maksimum. Ne zaboravite da nabavite novi filter.
  • Tečnost za klimu – u slučaju da klima vozila značajno slabije hladi ili greje u poslednjem periodu, definitivno je vreme za dodavanje tečnosti.
  • Kočiona tečnost – iako se menja na oko dve godine, potrudite se da utvrdite stanje ove higroskopne tečnosti. Na poklopcu rezervoara se uglavnom nalazi predviđena količina tečnosti.
  • Vetrobranska tečnost – dosipanjem ove tečnosti ćete obezbediti bolju vidljivost i samim tim bezbednije putovanje.
  • Ulje volana – premda neki proizvođači automobila ne obavezuju vozače na zamenu ulja za volana, vi svakako proverite nivo i stanje.
  • Antifriz – bez obzira na to da li putujete leti ili zimi, obavezno ispitajte nivo antifriza u hladnjaku.

Obezbedite maksimalnu udobnost

U slučaju da vaše putovanje podrazumeva prelazak nekoliko hiljada kilometara, bilo bi poželjno da razmotrite kupovinu novih i udobnijih navlaka za sedište. Nadalje, za sve putnike koji se vole raskomotiti (izuti) tokom duže vožnje, ne zaboravite da nabavite i nove patosnice za auto. Mekana gumena podloga će definitivno opustiti stopala i olakšati kompletno putovanje, stoga mora biti na listi prioriteta. Osim svega navedenog, takođe razmotrite i kupovinu držača za telefone, tablete ili čaše.

Organizacija gepeka takođe može uticati na udobnost tokom vožnje. Potrudite se da ravnomerno rasporedite sve kofere i torbe kako biste obezbedili stabilnost vozila. Nadamo se da će vam ova lista saveta pomoći da se pripremite za putovanje. Srećan put!