5 saveta kako se pripremiti za putovanje

Bez obzira da li je u pitanju avantura, odmor ili poslovni put, pripreme za putovanje nam svima izazivaju glavobolju. Iako smo uzbuđeni i radujemo se odlasku na neko novo mesto, pripreme ponekad znaju biti veoma naporne jer ima mnogo stvari o kojima treba da mislimo. Ako se pitate kako se što lakše pripremiti za putovanje, u nastavku teksta vam dajemo par saveta koji će vam pomoći da se spremite bez stresa i sa što većim uživanjem.

Napravite plan puta

Kada je u pitanju organizacija putovanja, imate dve opcije – možete se odlučiti za putovanje preko turističke agencije ili organizovati putovanje sami. Ako želite da izbegnete brige oko rezervacija smeštaja, prevoza i raznih aktivnosti, putovanje preko agencije kao što je TravelMaster može biti odličan izbor. Agencije imaju iskustvo i veze sa lokalnim partnerima, što vam može znatno uštedeti vreme i poštedeti vas stresa.

Ako se odlučite da sami organizujete putovanje, pre nego što krenete na put, važno je napraviti detaljan plan. Odaberite destinaciju, odredite trajanje putovanja i istražite šta sve možete videti i doživeti na tom mestu. Na taj način ćete biti sigurni da nećete propustiti ništa važno i da ćete iskoristiti svaki trenutak na putovanju.

Kućni ljubimci

Ako imate kućnog ljubimca, veliki deo vremena i pripreme oko putovanja ćete posvetiti njemu. Ukoliko želite da putujete sa svojim ljubimcem, važno je da se unapred informišete o pravilima i uslovima putovanja. Proverite da li je destinacija prijateljska prema kućnim ljubimcima i da li je potrebna posebna dokumentacija. Takođe, ponesite sve neophodne stvari za vašeg ljubimca, poput hrane, posude za hranu i vodu, igračaka i lekova.

Ukoliko vam ovo deluje komplikovano i ipak nemate mogućnosti da svog ljubimca povedete sa sobom, važno je obezbediti mu siguran i udoban smeštaj dok ste odsutni. Možete se odlučiti za smeštaj u hotelu za kućne ljubimce ili angažovati profesionalnog čuvara koji će se brinuti o vašem ljubimcu dok ste vi odsutni. Najjeftinija opcija je svakako da ga ostavite nekom svom prijatelju na čuvanje, ali mu morate dati detaljna uputstva o navikama vašeg ljubimca, količini hrane i vode koju konzumira, i ostaviti lekove ukoliko su neophodni.

Pripremite adekvatnu garderobu i kozmetiku

Prilikom pakovanja garderobe za putovanje, važno je biti praktičan i birati komade koji se lako kombinuju. Uvek proverite vremensku prognozu za destinaciju koju posećujete i ponesite odgovarajuću garderobu. Takođe, ne zaboravite da ponesete udobne cipele i dodatke poput šešira, naočara za sunce i kišobrana.

Kad je kozmetika u pitanju najbolje je poneti sve ono što koristite. Većinu ovih stvari možete da nabavite i na mestu na kojem putujete, ali često su cene dosta veće, a ako idete u nekom zabačenijem kraju možda uopšte i nemate adekvatnih prodavnica u blizini.

Najbitnija stvar koju treba da ponesete su svakako lekovi ako imate određenu terapiju, ili lekovi ako se tokom puta razbolite. Obavezno ponesite i tablete protiv mučnine od puta ako imate ovaj problem.

Putno osiguranje i ostala dokumenta

Putno osiguranje je nešto što ne smete zanemariti prilikom planiranja putovanja. Ono vam pruža finansijsku zaštitu u slučaju nezgoda, bolesti ili gubitka prtljaga. Uvek proverite šta sve putno osiguranje pokriva i osigurajte se da imate odgovarajuću polisu pre nego što krenete na put. Imajte na umu da ćete svaki vid štete ili lekara bez osiguranja morati da platite često znatno skuplje od običnog putnog osiguranja, bolje se osigurajte.

Prilikom putovanja, uvek je važno da sa sobom nosite sve neophodne dokumente. To uključuje pasoš, putne karte, rezervacije smeštaja, vozačku dozvolu i zdravstvenu knjižicu. Takođe, preporučljivo je napraviti kopije svih ovih dokumenata i držati ih odvojeno od originala, kako biste bili sigurni da u slučaju gubitka nećete ostati bez važnih informacija. Pre puta obavezno proverite datume isteka dokumenata, jer se često dešava da ljudi ne znaju da im je istekao pasoš i tako krenu na put.

Istražite lokalnu kulturu i običaje

Pre nego što posetite neku destinaciju, važno je da se informišete o lokalnoj kulturi i običajima. Na taj način ćete biti svesni pravila ponašanja i izbći neprijatne situacije. Treba se raspitati i o zakonima koji vladaju u državi u kojoj putujete, pogotovo ako su zabačeniji krajevi u pitanju. Može se desiti da je ono što je kod nas zakonom dozvoljeno u toj zemlji strogo kažnjivo. Sigurno je da želite da izbegnete takve neprijatnosti, tako da dobro se informišite.

Ukoliko putujete u zemlju čiji jezik ne govorite, preporučljivo je da naučite nekoliko osnovnih i za vas bitnih fraza na lokalnom jeziku. To će vam pomoći da se lakše sporazumete sa lokalnim stanovništvom koje u mnogim slučajevima ne govori engleski jezik. Osećaćete se sigurnije tokom putovanja, a garantovano će vas i lepše prihvatiti i ugostiti kada vide da ste se potrudili da makar malo savladate njihov jezik.

Na kraju možemo reći da je najvažniji savet za putovanje da uživate u svakom trenutku. To je prilika da se opustite, živite, istražujete i stvarate nezaboravne uspomene. Zato se prepustite avanturi, upoznajte nove ljude i uživajte u svim lepotama koje vam putovanje pruža.