Nekoliko saveta za pravilno održavanje auta

Kada je u pitanju održavanje automobila, briga o njemu prevazilazi daleko više od samo vožnje, iako većina tako ne misli dok ne oseti na svojoj koži. Iako često zanemareno, redovno održavanje je izuzetno bitno za dugovečnost, bezbednost i estetski izgled vozila. 

U nastavku pružamo nekoliko vrednih saveta za pravilno održavanje vašeg automobila, sa posebnim fokusom na očuvanje čistoće i sjaja kako na spoljašnjosti, tako i u unutrašnjosti vozila. 

Uz jednostavne, ali efikasne korake, možete uživati u vožnji uvek sa zadovoljstvom, znajući da vaš automobil izgleda i radi najbolje moguće.

Pranje i održavanje auta čistim

Pranje i održavanje auta čistim su ključni faktori za očuvanje njegovog izgleda, vrednosti i funkcionalnosti. Evo nekoliko saveta kako da to postignete:

 • Redovno pranje: Redovno pranje automobila uklanja prljavštinu, prašinu i ostale nečistoće koje se nakupljaju tokom vožnje. Neredovnim čišćenjem povećavate mogućnost truljenja karoserije i uništavanja celovitosti farbe-. Bilo da koristite mašine za pranje auta ili crevo i deterdžente, na kraju svakog pranja obavezno prebrišite auto mekom suvom krpom. Na ovaj način ćete uspeti da izbegnete pojavu fleka i oštećenje laka.
 • Pažljivo čišćenje stakala: Prljava i umazana stakla često umeju da budu i uzrok udesa. Pobrinite se da prilikom vožnje uvek sebi obezbedite dobru vidljivost. Koristite jelensku kožicu ili mikrofiber krpe za čišćenje stakala kako biste izbegli mrlje i tragove.
 • Negovanje enterijera: Redovnim usisavanjem i čišćenjem enterijera ćete izbeći gomilanje mrvica hrane i prašine kao i neugodnih mirisa koji umeju da se uvuku u sedišta. Koristite sredstva za čišćenje koja odgovaraju materijalima unutar vozila.
 • Održavanje točkova i guma: Točkovi i gume su najviše izloženi blatom što vrlo lako može dovesti do proklizavanja i udesa. Redovno perite točkove i držite pritisak guma na preporučenom nivou.
 • Zaštita od spoljnih uticaja: Ako je moguće, ne parkirajte automobil na otvorenom kako biste ga zaštitili od Sunca, kiše, grada i drugih vremenskih nepogoda i tako izbegli oštećenje boje.

Pravilno održavanje čistoće vašeg automobila ne samo da će produžiti njegov vek trajanja, već će vam i omogućiti uživanje u vožnji u čistom i udobnom okruženju.

Redovno menjanje ulja i filtera

Redovno menjanje ulja i filtera je glavna kultura i praksa za održavanje zdravlja motora vašeg automobila. Evo nekoliko teza koje će vam pomoći u razumevanju važnosti ovog postupka i kako to učiniti pravilno:

 • Redovna zamena ulja: Motor je srce vašeg vozila, a ulje mu pruža potrebno podmazivanje. Preporučuje se promena ulja svakih 5.000 do 7.000 kilometara, ili prema uputstvima proizvođača. Koristite odgovarajući tip i viskoznost ulja za vaš motor.
 • Zamena uljnog filtera: Uz zamenu ulja, neophodno je zameniti i uljni filter. Ovaj filter uklanja nečistoće i ostatak iz ulja kako bi motor ostao čist i zaštićen. Menjajte uljni filter svaki put kada menjate ulje.
 • Upotreba kvalitetnih proizvoda: Birajte visokokvalitetna ulja i filtere od proverenih proizvođača. Kvalitetni proizvodi obezbeđuju bolje performanse i produžavaju vek trajanja motora.
 • Pravilna procedura zamene: Ako se odlučite za servis ulja i filtera kod mehaničara, bilo bi pametnije da to radite na nečiju preporuku. Ako to radite sami, pridržavajte se uputstava proizvođača i budite pažljivi da se ne izlije ulje ili ošteti filter.

Na ovaj način produžićete životni vek vašeg motora, poboljšati efikasnost goriva i smanjiti rizik od kvarova. Ovo je jednostavan, ali od ključnog značaja korak u održavanju vašeg automobila u dobrom stanju.

Kako održavati nivo rashladne tečnosti

Održavanje pravilnog nivoa rashladne tečnosti je važno za sprečavanje pregrevanja motora i očuvanje njegovog ispravnog rada. Evo nekoliko teza koje vam mogu pomoći u održavanju nivoa rashladne tečnosti:

 • Redovno proveravajte nivo: Periodično otvarajte haubu i proveravajte nivo rashladne tečnosti na posudi. Uverite se da je nivo unutar preporučenih oznaka „MIN“ i „MAX“ na posudi.
 • Dopunjujte Antifrizom: Kada je potrebno dodati rashladnu tečnost, koristite onu koja je preporučena za vaš automobil, obično Antifriz odnosno gotovu smešu s destilovanom vodom.
 • Proverite način dopunjavanja: Postupak dopunjavanja može varirati od vozila do vozila. Neki automobili zahtevaju dopunjavanje u hladnom stanju, dok se kod drugih preporučuje nakon vožnje. Proverite uputstva proizvođača.
 • Redovno održavajte sistem hlađenja: Pored održavanja nivoa tečnosti, redovno proveravajte i stanje sistema hlađenja, uključujući creva, termostat i vodenu pumpu.

Pravilno održavanje nivoa rashladne tečnosti pomoći će vam da očuvate optimalne performanse motora i sprečite neželjene kvarove usled pregrevanja.

Važnost provere i zamene kočionih sistema

Provera i redovna zamena kočionih sistema su od suštinske važnosti za bezbednost prilikom vožnje. Evo nekoliko teza koje naglašavaju značaj ovog postupka:

 • Održavanje kočione efikasnosti: Redovna provera kočionih sistema osigurava da kočnice pravilno funkcionišu i da se vozilo zaustavlja efikasno i sigurno.
 • Prevencija neželjenih kvarova: Redovno održavanje i zamena dotrajalih kočionih komponenti sprečavaju neželjene kvarove i povećavaju trajnost sistema.
 • Blagovremena zamena: Rano otkrivanje problema i blagovremena zamena delova kočionog sistema može smanjiti ukupne troškove održavanja vozila.
 • Provera pre dužih putovanja: Pre nego što krenete na duže putovanje, obavezno proverite stanje kočionog sistema kako biste bili sigurni da kočnice rade ispravno.

Redovna provera i zamena kočionih sistema su ključni faktori koji obezbeđuju bezbednost i pouzdanost vašeg automobila. Ne zanemarujte ove postupke kako biste imali miran i bezbedan put.