Da li znate koji se to recepti iz Velikog narodnog kuvara i dalje redovno koriste?

Pogačice pecivo

Veliki narodni kuvar je knjiga koju svaka kuća u Srbiji ima. Ne tako davno, ovaj kuvar je bio svakodnevno korišćen, dok danas recepte uglavnom pronalazimo na internetu. Srpska tredicionalna kuhinja je veoma bogata i postoje mnogi recepti koji se i danas rado koriste. Mnogi od njih su stari stotine godina i možemo ih pronaći upravo u Velikom kuvaru.

U nastavku teksta vam predstavljamo recepte koji se i danas redovno pripremaju i možda vas inspirišemo da već danas napravite neki od njih i obradujete sve ukućane.

Uštipci

Uštipci su mnogima omiljen doručak koji se svakodnevno jede u Srbiji. Jedemo ih u slanoj i slatkoj varijanti. Najčešće ih jedemo sa sirom, ajvarom i nekom pršutom, ili bilo čim drugim što se u tom trenutku nalazi u frižideru. Mnogima su uštipci draži u slatkoj kombinaciji sa džemom, medom ili kremom. Ako ste već krenuli da razmišljate o uštipcima i jedva čekate da ih jedete, dajemo vam recept kako da na brz i lak način pripremite ovo preukusno jelo.

Sastojci:

  • 10 kašika brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 kesica prašak za pecivo
  • Polovina šolje mleka
  • Polovina šolje vode
  • Ulje

Priprema:

  1. Izmešajte 10 punih kašika brašna, so, prašak za pecivo i jaje i sve to umutite sa mlekom i vodom. Možete koristiti i mikser ili ručnu mutilicu šta god vam više odgovara. Bitno je da sve dobro umutite i da dobijete savršenu smesu za vaše besprekorne vazdušaste uštipke.
  2. U dublju posudu sipajte ulje i zagrejte. Smanjite temperaturu na srednju da vam testo ne bi zagorelo i da bi dobilo lepu zlatnu boju.
  3. Supenom kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Jedna kašika je jedan uštipak. Ako ste smesu ubacili u vrelo ulje, potrebno je svega 30 sekundi do minut da okrenete testo, zapečete ga i sa druge strane da bi dobilo lepu zlatnu boju. Kako testo dobije zlatnu boju možete ga izvaditi. Ako želite da bude hrskavije, ostavite ga malo duže u ulju, ali pazite da ne zagori.

Najbolje je da uštipke vadite i stavljate na salvetu ili ubrus kako bi upilo višak ulja i to je sve, spremni su za serviranje.

Šnenokle

Ovo je još jedan recept iz kuvara koji se i danas često sprema. Ovaj preukusni slatkiš je mnogima omiljen dezert. Veoma se lako pravi i pravi se vrlo lako sa malim brojem sastojaka.

Sastojci:

  • 1 litar mleka
  • 4 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 2 pune kašike brašna

Priprema:

  1. Odvojite žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i uključite ringlu na srednju temperaturu.
  2. Umutite dobro belanca da budu prilično čvrsta. Prvo mutite mikserom ali sporijom brzinom, a kasnije bržom kako bi belanca ostala penasta.
  3. Smanjite jačinu ringle na najmanje i u mleko koje vri, supenom kašikom ubacujte knedle od umućenih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i sa druge strane, ili ih tokom kuvanja kašikom prelijte mlekom.
  4. Gotove šnenokle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i ređajte u posudu iz koje ćete služiti.
  5. Mleko skloniti sa vatre. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer pa dobro umutite. Dodajte dve pune kašike brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom, pa tek onda mikserom.
  6. U dobijenu smesu dodajte kutlaču ili dve toplog mleka pa promešajte varjačom dok se ne sjedini.
  7. Mleko vratite na ringlu, uključite na tihu vatru, pa uz neprestano mešanje lagano dolivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem sve dok ne dobijete gusti krem, a kada krem bude gotov, prelijte njime kuvana belanca i ostavite da se dooobro ohladi.

Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Ovo je još jedno dobro poznat slarkiš koji svi obožavaju, a mnogi ga znaju i pod imenom “gomboce”. Ovaj dezert se priprema već godinama unazad i sigurno je da su vam bar jednom bake pripremile ovu ukusnu poslasticu. Danas ima veliki izbor gotovih knedli koje možete da kupite, ali nijedne nemaju toliko poseban i autentičan ukus kao one koje pripremite sami u svojoj kuhinji.

Sastojci za testo:

  • 600g kuvanog i očišćenog krompira
  • 1 kašičica soli
  • 2 žumanca
  • 30g putera
  • 350g brašna
  • 20 šljiva

Sastojci za preliv:

  • 60g putera
  • 2 kašike ulja
  • 200g prezli
  • 200g šećera

Priprema:

U dubljem tiganju istopite 60g putera sa dve kašike ulja. Dodajte 200g prezli i pržite ih dok ne promene boju, mešajući. Kad su prezle gotove, ostavite ih da se ohlade. Dodajte šećer i dobro promešajte.

Skuvajte krompir i ispasirajte ga ručno ili mikserom i ostavite ga da se ohladi. Kada se ohladi dodajte kašičicu soli, dva žumanca i 30g putera i sve izmešajte. Dodajte 300g brašna i umesite testo.

Testo podelite na dva dela. Testo isecite tako da se dobiju kvadrati približno jednake veličine i dovoljno veliki da u njih možete da stavite šljive. U svaki stavite po jednu šljivu i zatvorite je testom. Knedle ređajte na poslužavnik dobro posut brašnom.

U većem loncu zagrejte vodu do vrenja, kuvajte knedle dok ne isplivaju pa još 5 minuta na nižoj temperaturi. Vadite knedle rešetkastkom kašikom i vrele ih uvaljajte u prezle sa svih strana. Ređajte ih u činiju i pospite ostatkom prezli. Čim se malo prohlade spremne su za konzumaciju.

Ovo su samo neki od recepata koji se i danas rado koriste u srpskoj kuhinji. U Velikom narodnom kuvaru možete pronaći još mnogo tradicionalnih recepata poput vaših omiljenih torti ili jela u kojima svakodnevno uživamo. Krenite da istražujete i pripremite neki od ovih savršenih jela već danas.