Veliki narodni kuvar je knjiga koju svaka kuća u Srbiji ima. Ne tako davno, ovaj kuvar je bio svakodnevno korišćen, dok danas recepte uglavnom pronalazimo na internetu. Srpska tredicionalna kuhinja je veoma bogata i postoje mnogi recepti koji se i danas rado koriste. Mnogi od njih su stari stotine godina i možemo ih pronaći upravo u Velikom kuvaru.
U nastavku teksta vam predstavljamo recepte koji se i danas redovno pripremaju i možda vas inspirišemo da već danas napravite neki od njih i obradujete sve ukućane.
Uštipci
Uštipci su mnogima omiljen doručak koji se svakodnevno jede u Srbiji. Jedemo ih u slanoj i slatkoj varijanti. Najčešće ih jedemo sa sirom, ajvarom i nekom pršutom, ili bilo čim drugim što se u tom trenutku nalazi u frižideru. Mnogima su uštipci draži u slatkoj kombinaciji sa džemom, medom ili kremom. Ako ste već krenuli da razmišljate o uštipcima i jedva čekate da ih jedete, dajemo vam recept kako da na brz i lak način pripremite ovo preukusno jelo.
Sastojci:
- 10 kašika brašna
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 1 kesica prašak za pecivo
- Polovina šolje mleka
- Polovina šolje vode
- Ulje
Priprema:
- Izmešajte 10 punih kašika brašna, so, prašak za pecivo i jaje i sve to umutite sa mlekom i vodom. Možete koristiti i mikser ili ručnu mutilicu šta god vam više odgovara. Bitno je da sve dobro umutite i da dobijete savršenu smesu za vaše besprekorne vazdušaste uštipke.
- U dublju posudu sipajte ulje i zagrejte. Smanjite temperaturu na srednju da vam testo ne bi zagorelo i da bi dobilo lepu zlatnu boju.
- Supenom kašikom vadite testo i sipajte u vrelo ulje. Jedna kašika je jedan uštipak. Ako ste smesu ubacili u vrelo ulje, potrebno je svega 30 sekundi do minut da okrenete testo, zapečete ga i sa druge strane da bi dobilo lepu zlatnu boju. Kako testo dobije zlatnu boju možete ga izvaditi. Ako želite da bude hrskavije, ostavite ga malo duže u ulju, ali pazite da ne zagori.
Najbolje je da uštipke vadite i stavljate na salvetu ili ubrus kako bi upilo višak ulja i to je sve, spremni su za serviranje.
Šnenokle
Ovo je još jedan recept iz kuvara koji se i danas često sprema. Ovaj preukusni slatkiš je mnogima omiljen dezert. Veoma se lako pravi i pravi se vrlo lako sa malim brojem sastojaka.
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 4 jaja
- 6 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 pune kašike brašna
Priprema:
- Odvojite žumanca od belanaca. Sipajte mleko u šerpu sa debelim dnom i uključite ringlu na srednju temperaturu.
- Umutite dobro belanca da budu prilično čvrsta. Prvo mutite mikserom ali sporijom brzinom, a kasnije bržom kako bi belanca ostala penasta.
- Smanjite jačinu ringle na najmanje i u mleko koje vri, supenom kašikom ubacujte knedle od umućenih belanaca. Kad počnu da narastaju, okrenuti ih da se skuvaju i sa druge strane, ili ih tokom kuvanja kašikom prelijte mlekom.
- Gotove šnenokle rešetkastom kašikom vaditi iz šerpe i ređajte u posudu iz koje ćete služiti.
- Mleko skloniti sa vatre. Žumancima dodajte šećer i vanilin šećer pa dobro umutite. Dodajte dve pune kašike brašna i prvo ih lagano umešajte varjačom, pa tek onda mikserom.
- U dobijenu smesu dodajte kutlaču ili dve toplog mleka pa promešajte varjačom dok se ne sjedini.
- Mleko vratite na ringlu, uključite na tihu vatru, pa uz neprestano mešanje lagano dolivajte umućena žumanca. Nastavite sa mešanjem sve dok ne dobijete gusti krem, a kada krem bude gotov, prelijte njime kuvana belanca i ostavite da se dooobro ohladi.
Knedle sa šljivama
Ovo je još jedno dobro poznat slarkiš koji svi obožavaju, a mnogi ga znaju i pod imenom “gomboce”. Ovaj dezert se priprema već godinama unazad i sigurno je da su vam bar jednom bake pripremile ovu ukusnu poslasticu. Danas ima veliki izbor gotovih knedli koje možete da kupite, ali nijedne nemaju toliko poseban i autentičan ukus kao one koje pripremite sami u svojoj kuhinji.
Sastojci za testo:
- 600g kuvanog i očišćenog krompira
- 1 kašičica soli
- 2 žumanca
- 30g putera
- 350g brašna
- 20 šljiva
Sastojci za preliv:
- 60g putera
- 2 kašike ulja
- 200g prezli
- 200g šećera
Priprema:
U dubljem tiganju istopite 60g putera sa dve kašike ulja. Dodajte 200g prezli i pržite ih dok ne promene boju, mešajući. Kad su prezle gotove, ostavite ih da se ohlade. Dodajte šećer i dobro promešajte.
Skuvajte krompir i ispasirajte ga ručno ili mikserom i ostavite ga da se ohladi. Kada se ohladi dodajte kašičicu soli, dva žumanca i 30g putera i sve izmešajte. Dodajte 300g brašna i umesite testo.
Testo podelite na dva dela. Testo isecite tako da se dobiju kvadrati približno jednake veličine i dovoljno veliki da u njih možete da stavite šljive. U svaki stavite po jednu šljivu i zatvorite je testom. Knedle ređajte na poslužavnik dobro posut brašnom.
U većem loncu zagrejte vodu do vrenja, kuvajte knedle dok ne isplivaju pa još 5 minuta na nižoj temperaturi. Vadite knedle rešetkastkom kašikom i vrele ih uvaljajte u prezle sa svih strana. Ređajte ih u činiju i pospite ostatkom prezli. Čim se malo prohlade spremne su za konzumaciju.
Ovo su samo neki od recepata koji se i danas rado koriste u srpskoj kuhinji. U Velikom narodnom kuvaru možete pronaći još mnogo tradicionalnih recepata poput vaših omiljenih torti ili jela u kojima svakodnevno uživamo. Krenite da istražujete i pripremite neki od ovih savršenih jela već danas.