Pozitivni efekti šminke o kojima niko ne priča

Žene nose šminku hiljadama godina da bi poboljšale svoj izgled. Već dugo se šminka koristi kao alat za izražavanje, kreativnost i poboljšanje lepote.

Prvi primeri šminkanja potiču još iz Starog Egipta kada su i muškarci i žene koristili šminku i mirišljava ulja.

Istraživanja su pokazala da danas oko 35% žena šminku nosi svakodnevno. U nastavku teksta navešćemo neke od pozitivnih efekata koje šminka može imati na vas, kako na fizičkom tako i na psihičkom nivou.

#1 Šminka je ogroman izvor samopouzdanja

Šminka kao takva nam je veoma dostupna, od raznih kozmetičkih prodavnica i apoteka do online usluga kao što je to fenomenalna online prodaja kozmetike Magic Beauty i vrlo često uzimamo zdravo za gotovo to šta nam šminka može pružiti.

Jedno istraživanje na Harvardu je dovelo do zaključka da nošenje šminke na psihološkom nivou čini drastične promene. Žena se oseća znatno lepše, pametnije i ima daleko više samopouzdanja i jače stavove. Nazvali su ovo “efekat karmina” (lipstick effect).

Druga istraživanja pokazala su da se kognitivne sposobnosti žena takođe unapređuju kada nose šminku i da je produktivnost veća kod njih u odnosu na žene koje je uopšte ne nose.

#2 Šminka može da pomogne u zaštiti kože

Naučnici kažu da specifična mešavina koja se nalazi u šminci a koja sadrži sastojke sa SPF (faktorom za zaštitu od sunca), pigmente, i substance koje odbijaju sunčeve zrake mogu biti vitalan faktor u sprečavanju starenja i prevenciji raka kože kod žena.

Takođe pravi barijeru između vaše kože i zagađenog vazduha, štetnih gasova, duvanskog dima i slično.

Pored ovih razloga, skidanje šminke takođe može imati pozitivan uticaj na vaše lice. Kao što znamo, skidanje šminke zahteva dubinsko čišćenje lica i ovo vam može omogućiti da savršeno iščistite lice.

#3 Kreativno izražavanje kroz šminku

Za mnoge, šminka služi kao izraz kreativnosti, omogućavajući pojedincima da istraže svoju umetničku stranu. Počevši od eksperimentisanja s različitim bojama i teksturama do usavršavanja složenih tehnika, šminka može biti forma umetničkog izražavanja.

Pruža platno na kojem mogu da stvaraju i inoviraju, podstičući osećaj postignuća i zadovoljstva. Kreativni aspekt šminke takođe može biti terapijska aktivnost, pružajući predah od svakodnevne rutine i omogućavajući usredsređenost na nešto prijatno i ispunjavajuće.

#4 Podsticanje brige o sebi i blagostanja

Nanošenje šminke može se posmatrati i kao čin brige o sebi. Tako što nam šminka postaje deo svakodnevne rutine, ohrabrujemo sebe da nam prioritet bude briga o nama samima i da obraćamo pažnju na to kako se predstavljamo.

Na ovaj način svakim danom stičemo sve veće samopouzdanje i stvaramo lepšu sliku o sebi u sopstvenim očima.

#5 Povezivanje sa drugim ljudima

Šminka može biti katalizator za socijalnu interakciju i povezanost. Mnogi pojedinci se zbližavaju zbog zajedničkog interesovanja za lepotu i šminku, stvarajući zajednice i mreže podrške.

Bez obzira da li je reč o pohađanju časova šminkanja, učešću u online forumima ili deljenju saveta o lepoti sa prijateljima, šminka pruža zajedničku tačku za povezivanje pojedinaca, deljenje iskustava i izgradnju odnosa.

Ove veze mogu doprineti osećaju pripadnosti i čak dovesti do doživotnih prijateljstava.

#6 Oslobađanje stresa

Za žene koje su svakodnevno pod stresom, šminka je savršen beg od realnosti i mogućnost da se fokusiraju na nešto drugo i zaborave svoje probleme.

Jednostavno vam je potrebna pauza od turbulentnog i napetog životnog ritma i šminkanje nasamo sa pojačanom muzikom i u sopstvenom društvu je baš ono što vam treba u tim trenucima.

Rutine koje se fokusiraju na dodir kao što su šminkanje, nega kose i kože mogu osloboditi izazvati pozitivne hemijske reakcije. Ovde je najbitnije oslobađanje oksitocina koji čini da se telo opusti.

#7 Pozitivan efekat na mentalno zdravlje

Već smo rekli da šminka može uticati na samopouzdanje i pomoći u opuštanju i stvaranju rutine. Ali kako to onda dalje utiče na naše mentalno zdravlje? Odgovor je jednostavan. Dobro.

Šminka može znatno uticati na redukovanje depresije i anksioznosti. Žene koje pate od depresivnih i anksioznih poremećaja uglavnom se osećaju preopterećeno, uplašeno i kao da je sve što se dešava van njihove kontrole.

Koliko god to banalno zvučalo, čak i tako mala promena kao što je rutina svakodnevnog šminkanja gde zagarantovano znamo koji su koraci, kako šta funkcioniše, šta uraditi sledeće može pomoći da žene steknu osećaj da drže nešto pod kontrolom.

Ovo vam daje jednu sigurnu stvar u toku dana o kojoj imate sve informacije i potpunu kontrolu.

Dakle, šminka je mnogo više od alata za poboljšanje lepote; nudi mnoštvo koristi o kojima se često ne govori. Od izgrađenog samopouzdanja do pružanja mogućnosti za kreativno izražavanje, šminka ima značajan uticaj na naše emocionalno blagostanje. Za još korisnih i zanimljivih tekstova, pratite naš sajt!