Kako odabrati odgovarajući monitor?

Monitori su danas postali neizostavan deo svakodnevnog života i koriste se u različitim sferama života i rada. U poslovnom okruženju, ekrani su neophodni za obavljanje svakodnevnih zadataka kao što su slanje mejlova, vođenje finansijskih transakcija, kodiranje ili nešto drugo.

U industriji zabave, oni pružaju mogućnost gledanja filmova, serija i video sadržaja visokog kvaliteta ili igranja igara.

Dok ih u svakodnevnom radu koriste svi dizajneri, umetnici i fotografi kojima je izuzetno bitna preciznost boja i rezolucija, a monitori na akciji to i pružaju. Ukoliko ste u nedoumici kako odabrati odgovarajući monitor, pročitajte savete u nastavku kako biste pronašli odgovarajući.

Istražite razlike između LCD i LED i OLED monitora

Prilikom razgledanja monitora, sigurno ste se susreli sa terminima LCD, LED i OLED. Oni se odnose na različite tehnologije prikaza koje se koriste u monitorima, a ono što pružaju je:

 • LCD monitori su veoma popularni i pristupačni. Oni koriste tehnologiju tečnih kristala koja omogućava precizno prikazivanje slika visoke rezolucije. LCD monitori dolaze u nekoliko različitih veličina i rezolucija, sa mogućnošću prilagođavanja podešavanja boja, kontrasta i osvetljenja.
 • LED monitori, sa diodama koje emituju svetlost, nude bolji kvalitet slike i troše manje energije u poređenju sa LCD monitorima. Pritom, ovi ekrani su mnogo tanji i estetski lepše izgledaju. Takođe, oni imaju visok nivo osvetljenosti, što znači da se mogu koristiti i na otvorenom, bez ikakvog odsjaja.
 • OLED monitori predstavljaju vrhunac tehnologije ekrana, pružajući izuzetno kvalitetnu sliku i fleksibilnost. OLED tehnologija koristi organske materijale koji emituju svetlost kada struja dospe do njih, što dovodi do izuzetnog kontrasta, sa dubokim crnim tonovima i živopisnim bojama. Iako su OLED monitori jedni od najboljih, njihova cena je izuzetno visoka.

Odaberite rezoluciju ekrana koja vam odgovara

U zavisnosti od toga za koju vrstu posla vam je potreban monitor, odaberite i odgovarajuću rezoluciju. Različite rezolucije ekrana nude drugačiju jasnoću slike i preciznije detalje, koje mogu da utiču na zdravlje očiju. Ukoliko se bavite grafičkim dizajnom ili montiranjem video formata, veća rezolucija će vam pružiti precizniji prikaz.

Razičite rezolucije vam omogućavaju da:

 • HD (1280×720) – monitori su cenovno pristupačniji i dovoljni za osnovne svakodnevne zadatke poput korišćenja interneta, slanja mejlova i gledanja filmova.
 • Full HD (1920×1080) – većina korisnika koji traže monitor za svakodnevnu upotrebu odlučuje se za Full HD monitore. Oni pružaju kristalno jasnu sliku i izvanredan kvalitet koja je odlična za svakodnevni rad, ali i igranje igrica.
 • Quad HD (2560×1440) – rezolucija ima još veću oštrinu slike i veći broj piksela u odnosu na Full HD. Oni monitori su veoma popularan izbor za one koji se bave grafičkim dizajnom, editovanjem fotografija i video formata, ali i sve one kojima je potreban detaljniji prikaz sadržaja.
 • 4K Ultra HD (3840×2160) – je četiri puta veća od Full HD rezolucije, što znači da pruža izuzetno veliki kvalitet slike. Ova rezolucija je idealna za profesionalce koji se bave fotografijom i animacijom. Takođe, ukoliko želite da gledate filmove u boljoj rezoluciji ili igrate igrice sa naprednom grafikom, ova rezolucija će vam doneti izuzetnu oštrinu i detalje slike, čak i na većim monitorima.
 • 5K (5120×2160 ili više) – sa 5K monitorima, slike izgledaju izuzetno oštro i detaljno.
 • 8K UHD (7680×4320) – ove monitore je teško pronaći, ali oni predstavljaju vrhunac tehnologije. Idealni su za sve profesionalce kojima je potreban izuzetan kvalitet slike.

Opredelite se za veličinu ekrana

Veličina ekrana je jedna od glavnih stvari na koju ljudi obraćaju pažnju prilikom izbora. Razlog za to je praktičnost i prikaz slike koji će zavisiti od veličine ekrana, a sledi pregled koje sve vrste postoje:

 • Monitori do 20 inča

Ove manje veličine ekrana su najpristupačnija opcija i najbolja za sve one korisnike koji su često u pokretu. Oni pružaju dobar kvalitet slike za osnovne poslove.

 • Monitori od 21 do 26 inča

Ova srednja veličina monitora ima idealan raspon koji odgovara upotrebi za kancelarijske ili kućne uslove. Ovi monitori su pogodni za obavljanje svakodnevnih zadataka, gledanje filmova, serija ili igranje igrica.

 • Monitori od 27 inča i više

Monitori veći od 27 inča su odličan izbor za sve korisnike koji žele veliku površinu za igranje igara, grafički dizajn, profesionalno uređivanje fotografija, animacije i 3D umodelovanje.

Obratite pažnju na tehnologiju koja se koristi

Kada birate monitor, obratite pažnju na tehnologiju koja se koristi u panelu ekrana. Ova tehnologija utiče na kvalitet slike, performanse i iskustvo korišćenja monitora. Postoje dve različite vrste tehnologije koja se koristi:

 1. HDR tehnologija (High Dynamic Range)

HDR tehnologija poboljšava gledanje pružajući širi raspon boja piksela i ima veći kontrast što daje mnogo preciznije boje. Slika izgleda prirodno i realistično, što je idealno za sve gejmere i ljubitelje kućnog bioskopa.

 1. Smart tehnologija

Ukoliko ne želite da povezujete svoj monitor s računarom, postoji pametna tehnologija monitora koja dolazi s ugrađenim Wi-Fi adapterom, koji vam omogućava pristup svim uslugama i onlajn aplikacijama. Takođe, možete povezati monitor sa telefonom kako biste pokrenuli određene aplikacije i gledali video zapise ili nešto drugo.

Uočite razliku između zakrivljenih i ravnih ekrana

Kada je reč o monitorima, postoje dve vrste ekrana – ravni i zakrivljeni. Dok rezolucija ovih monitora obično nije značajno različita, zakrivljeni ekrani pružaju bolje iskustvo za određene stvari, poput igranja igara ili dizajna gde je potreban širi vidni prostor.

Osim toga, zakrivljeni ekrani smanjuju refleksiju i odsjaj, a na njima možete obavljati više zadataka odjednom.

Ali, obratite pažnju da ne odaberete mali monitor sa zakrivljenim ekranom, jer će vidno polje biti usko. Takođe, zakrivljeni ekran nije praktičan ako želite monitor u koji će gledati više osoba. Mana zakrivljenog monitora je u tome što on nije praktičan za monitranje na zid.

S druge strane, ravni ekrani tu imaju prednost, lagani su, praktični i vrlo lako ih možete postaviti na željeno mesto.