Pogača – ovo su trikovi uz koje će tvoja pogača ispasti bolje nego ikada

Ispečena pogača na plehu

Priprema testa i pečenje su i umetnost i nauka, a kada je u pitanju pravljenje ukusnih poslastica kao što su pogače, potrebno je uspostaviti delikatnu ravnotežu. Prava kombinacija sastojaka, tehnika i alata može napraviti veliku razliku u kvalitetu peciva.

U ovom tekstu ćemo istražiti neke isprobane i pouzdane trikove koji će podići tvoja peciva na nove visine, osiguravajući da tvoje kreacije budu bolje nego ikada ranije.

Osnova dobre pogače – kvalitetni sastojci

Osnova svakog sjajnog peciva je kvalitet upotrebljenih sastojaka. Uvek se odluči za najbolje sastojke koje možeš da priuštiš i rezultati će te oduševiti. Evo nekoliko saveta za odabir kvalitetnih sastojaka koji će učiniti da tvoja pogača bude savršena:

 • Brašno – za većinu recepata za peciva izaber visokokvalitetno brašno za sve namene. Potraži nebeljeno i nebromirano brašno, jer ovi aditivi mogu uticati na teksturu i ukus tvoje pogače. Proteini u brašnu stvaraju gluten, što pomaže pogači da naraste i postane mekša. Takođe, možeš eksperimentisati s različitim vrstama brašna, poput integralnog, koje je bolje po zdravlje ili speltinog, kako bi se dobile različite arome i teksture. Budući da je brašno jedan od glavnih sastojaka svake pogače, potrudi se da ga dobro proseješ – ako je potrebno i nekoliko puta.
 • Sredstva za podizanje – uveri se da prašku za pecivo i sodi bikarboni nije prošao rok trajanja. Sveži sastojci za podizanje testa su ključni za postizanje željenog volumena i teksture u pecivima. Ukoliko odabereš kvasac za podizanje testa, što je najčešći slučaj, možeš koristiti sveži ili suvi kvasac. Ako koristiš sveži kvasac, dobro ga izmrvi u mlakoj vodi ili mleku pre dodavanja brašnu. Suvi kvasac treba pomešati s brašnom pre dodavanja tečnosti. Takođe, nemoj zaboraviti dodati malo šećera kako bi kvasac dobio dodatnu hranu.
 • Mast ili ulje – mast i ulje su takođe neophodni sastojci, jer doprinose mekoći i sočnosti pogače. Možeš koristiti maslac, maslinovo ulje, suncokretovo ulje ili neko drugo ulje po izboru. Ako želiš bogatiju aromu, razmisli o dodavanju maslaca. Kada je u pitanju puter, preporučuje se neslan puter sa visokim sadržajem masti. Veći sadržaj masti obično rezultira nežnijom i mekšom pogačom.
 • Jaja – u pogaču možeš dodati jedno ili dva jajeta, ali obavezno koristi sveža jaja nabavljena od pouzdanog izvora. Kvalitet i svežina jaja mogu uticati na teksturu i ukus tvoje pogače.
 • Šećer – ukoliko dodaješ šećer pogači, koristi granulirani šećer. Ravnomerno se rastvara i dodaje slatkoću bez uticaja na teksturu.

Za dodatni ukus i teksturu, možeš dodati i druge sastojke, poput mleka, jogurta, meda, semenki, začina, sira ili bilo čega što volite. Kombinuj različite sastojke kako bi se stvorio jedinstveni recept.

Pravilne tehnike mešanja

Mešanje je ključni korak u pravljenju peciva, a način na koji mešaš sastojke može značajno uticati na konačni rezultat. Ovo je ključno kako bi se aktivirao gluten u brašnu i omogućilo kvascu da pravilno fermentiše. Evo nekoliko saveta za pravilne tehnike mešanja:

 • Pomešaj suve sastojke (brašno, so, šećer) u jednoj činiji, a tečne sastojke (kvasac, mleko, ulje) u drugoj činiji.
 • Polako dodaj tečne sastojke suvim sastojcima, postepeno mešajući. Koristi drvenu varjaču ili električni mikser sa spiralnim nastavkom.
 • Kada se svi sastojci dobro pomešaju, prebaci testo na pobrašnjenu radnu površinu i počni ga mesiti. Mesi testo oko 10-15 minuta ili dok ne postane glatko i elastično.
 • Vodi računa da ne dodaš previše brašna tokom mešenja, jer previše brašna može učiniti pogaču tvrdom. Dodaj brašno samo ako je testo previše lepljivo.

Fermentacija testa

Nakon što je mešanje testa završeno, vreme je za fermentaciju. Ovo je ključni korak u procesu pripreme pogače, jer će kvasac stvoriti gasove koji će podići testo i učiniti ga mekanim i prozračnim. Evo nekoliko saveta za uspešnu fermentaciju:

 • Oblikuj testo u loptu i stavi je u čistu, pobrašnjenu činiju. Prekrij činiju krpom ili providnom folijom kako bi se sprečilo da se testo osuši.
 • Ostavi testo da fermentiše na toplom mestu, bez promaja, dok se ne udvostruči u veličini. Vreme fermentacije zavisi od tipa kvasca i temperature okoline, ali obično traje oko 1-2 sata.
 • Da bi se ubrzala fermentacija, možeš koristiti toplu rernu. Zagrej rernu na najnižu moguću temperaturu, isključi je, a zatim stavi činiju s testom unutra. Ovo će stvoriti toplu i vlažnu atmosferu koja će ubrzati proces fermentacije.
 • Ne diraj testo tokom fermentacije, jer bi to moglo izbaciti gasove iz njega i sprečiti ga da naraste.

Pogačice na prozoru

Oblikovanje pogače

Kada je testo udvostručilo svoju veličinu, vreme je da ga oblikuješ u pogaču. Ovo je kreativan deo procesa, jer možeš izabrati različite oblike i veličine pogače. Evo osnovnih koraka za oblikovanje pogače:

 • Lagano izvadi testo iz činije i postavi ga na pobrašnjenu radnu površinu.
 • Pritisni testo rukama kako bi se izbacio višak gasova.
 • Oblikuj testo prema željenom obliku. Možeš napraviti klasičnu okruglu pogaču, ali takođe možeš eksperimentisati s različitim oblicima, kao što su pletenice, štrudle ili kiflice.
 • Prebaci oblikovanu pogaču na pleh obložen papirom za pečenje.
 • Ako želiš, možeš premazati pogaču razmućenim jajetom ili mlekom kako bi imala sjajnu koru.

Druga fermentacija

Nakon što je pogača dostigla željeni oblik, sledi druga faza fermentacije. Ovo će pomoći da se pogača dodatno podigne i postane mekša. Evo kako da izvršiš drugu fermentaciju:

 • Ponovo prekrij pogaču krpom ili providnom folijom i ostavi je da fermentiše na toplom mestu, bez promaja. Druga fermentacija obično traje oko 30 minuta do jednog sata.
 • Pogača će se ponovo udvostručiti u veličini, ali nećeš primetiti toliko dramatično povećanje kao prilikom prve fermentacije.
 • Ovo je takođe dobar trenutak da uključiš rernu i zagreješ je na odgovarajuću temperaturu za pečenje pogače.

Pečenje pogače

Kada je pogača ponovno narasla, vreme je za pečenje. Evo koraka za pečenje pogače:

 • Prethodno zagrej rernu na odgovarajuću temperaturu, obično oko 180-220°C, u zavisnosti od recepta.
 • Pre nego što staviš pogaču u rernu, možeš je dodatno ukrasiti semenkama, začinima ili čime god želiš.
 • Stavi pogaču u zagrejanu rernu i peci je dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju. Vreme pečenja zavisi od veličine i debljine pogače, ali obično traje 20-30 minuta.
 • Prati pogaču tokom pečenja i ako primetiš da se prebrzo rumeni, možeš je prekriti papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom kako bi se sprečilo da se prepeče.

Pogača je jelo koje ima duboko ukorenjeno mesto u srpskoj kulinarskoj tradiciji, bilo da je to česnica ili slavski kolač. Njena jednostavnost u pripremi čini je omiljenim izborom za mnoge obroke, bilo da se radi o običnoj večeri kod kuće ili posebnim prilikama. Bez obzira na to da li preferiraš klasične recepte ili eksperimentišeš sa različitim dodacima, uz ovih nekoliko trikova i saveta, možeš osigurati da tvoja pogača ispadne bolje nego ikada.