Ovo su srpski specijaliteti koje turisti obožavaju

Ćevapi

Srpska nacionalna kuhinja i kuhinja u našem regionu nastala je pod uticajem različitih kultura i naroda tokom istorije i jedna je od ostvari po kojima je naša zemlja prepoznatljiva. Predstavlja mešavinu grčke, mađarske, turske i bugarske kuhinje.

O posebnosti naše kuhinje mogu potvrditi brojni turisti koji prilikom posete nekih od gradova uživali u specijalitetima koji se mogu pronaći samo na ovim prostorima. Upravo je hrana ono po čemu turisti najviše pamte Srbiju i po čemu je razlikuju od ostalih zemalja koje su posetili.

U nastavku teksta saznajte koji su to specijaliteti koji se turistima posebno sviđaju i koje obavezno probaju prilikom posete Srbiji.

#1 Gibanica – pita na srpski način

Gibanica je tradicionalna srpska pita koja se od klasične pite razlikuje po debljim korama, a može se pripremati sa najrazličitijim sastojcima – mesom, zeljem, krompirom, lukom, spanaćem, kajmakom. Posebno je poznata gužvana gibanica koja se od obične razlikuje po strukturi koja je vazdušasta.

Međutim, najbolja gibanica je tradicionalna gibanica koja se pravi sa sirom i domaćim korama. Za pravljenje gibanice potrebno je svega nekoliko sastojaka – kore, sir, jaja i jogurt.

Ova pita pravila se na selu još od davnina, predstavlja pitu po kojoj svako sa ovih prostora pamti detinjstvo, a i danas je neizostavan deo svakog slavlja i porodičnog okupljanja. Takođe, pravi se i bez ikakvog povoda – za doručak ili večeru.

#2 Sarma – neizostavan deo svake slave

Sarma je tradicionalno jelo koje se je neizostavan deo svake mrsne slave. Ovaj specijalitet dobio je naziv od reči sarmak koja na turskom znači smotati i zaviti. Sarma je slična turskom specijalitetu dolma, a takođe je prave mnogi narodi, ali svaki od njih na svoj specifičan način.

U Srbiji sarma se pravi od kiselog kupusa, u čiju se lisku uvija mleveno meso i pirinač i dodaju začini po želji. Ovo jelo se sprema u velikim količinama i bez njega se ne može zamisliti nijedna proslava na našim prostorima.

Sarma

#3 Roštilj – ćevapi i pljeskavice

Ćevapi su omiljeno jelo svih gurmana, čiji naziv potiče od turske reči kebab. Prave se od mlevenog svinjskog ili junećeg mesa, koje se oblikuje u duguljasti oblik, a zatim peče na roštilju. Služe se u lepinji sa različitim prilozima od kojih su najčešći crni luk i kajmak.

Pored ćevapa, poznato jelo sa roštilja je i pljeskavica, koja se pravi od istog mesa i na isti način kao i ćevapi, a jedina razlika je u obliku. Pljeskavica je okruglog oblika i veće gramaže.

Grad koji je najpoznatiji po pravljenju ćevapa je Leskovac u kojem se održava i takmičenje u pravljenju roštilja – Roštiljada. Ono po čemu se Leskovački roštilj razlikuje od ostalih je po tome što se pravi od telećeg mesa i ima poseban način pečenja – žice roštilja moraju biti udaljene jedna od druge tačno 8 milimetara.

#4 Karađorđeva šnicla – specijalitet koji je nastao slučajno

Karađorđeva šnicla je specijalitet koji turisti koji posete Srbiju ne propuste da probaju i nalazi se u jelovniku gotovo svakog restorana domaće kuhinje. To je ustvari rolovano teleće ili svinjsko meso punjeno kajmakom, a kao prilog uz Karađorđevu se najčešće služe pomfrit i tartar sos.

Posebno je zanimljiv način na koji je ovo poznato jelo nastalo – osmislio ga je kuvar Milovan Mića Stojanović koji je svojevremeno bio Titov kuvar. On je radio u restoranu Golf, kada je 1956. godine jedan od gostiju poručio Kijevski kotlet.

Međutim, kuvar nije imao adekvatne sastojke pa je improvizovao sa onim sastojcima koje je tom momentu imao i napravio je prvu današnju Karađorđevu šniclu.

#5 Svadbarski kupus – specijalitet iz Šumadije

Još jedan od specijaliteta srpske nacionalne kuhinje je čuveni svadbarski kupus koji se sprema čim stigne prvi kiseli kupus u sezoni. Ovo jelo je dobilo naziv jer je neizostavno jelo na tradicionalnim srpskim svadbama, a takođe se služi i na vašarima i različitim manifestacijama širom Srbije.

Poreklom je iz Šumadije, a poseban je po tome što se kuva sa 3 različite vrste mesa zajedno – svinjetinom, ovčetinom i teletinom. Svadbarski kupus se kuva satima u zemljanom loncu, a smatra se da što se duže kuva, to je kupus ukusniji.

Kupusijada je takmičenje koje se svake godine održava u Mrčajevcima, a brojni kuvari se takmiče u pripremanju svadbarskog kupusa. Na ovom događaju pored ljudi sa naših prostora koji su ljubitelji ovog specijaliteta, možemo videti i veliki broj turista koji žele da probaju kupus ali i dožive atmosferu ovog posebnog takmičenja.

Pored hrane koje smo naveli, takođe moramo da pomenemo i kajmak koji ima poreklo iz turske koji se koristi kao prilog mnogim jelima, kao i ajvar koji svake godine pravi veliki broj domaćica.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv i da smo vas podsetili na sve sprecijalitete srpske nacionalne kuhinje po kojima smo prepoznatljivi širom sveta. Za još zanimljivih tekstova, pogledajte naš magazin odeljak.