Organski proizvodi koji izgrađuju imunitet i podižu energiju

Organska hrana

Da li ste u poslednje vreme nefokusirani, umorni i malaksali? Produktivnost vam opada, kao i vaša želja da se pokrenete? Imate toliko obaveza, ali ne i energije da kompletirate zadatke?

Možda je vreme da promenite životni stil i isprobate zdrave organske proizvode koji će vam pomoći da prevaziđete pomenute izazove – i to bez neželjenih efekata!

Određeni organski proizvodi vam mogu poboljšati imunitet i nivo energije, pa u nastavku teksta saznajte koji to produkti mogu pospešiti vaše zdravlje.

#1 Ašvaganda – superbiljka za jačanje imuniteta

Ašvaganda, takođe poznata i kao indijski žen-šen, je biljka poreklom iz Indije i Severne Afrike, koja se tradicionalno koristi u ajurvedskoj medicini.

Danas, ašvaganda postaje sve popularnija u zapadnom svetu, zbog svog uticaja na izgradnju imuniteta, koncentracije, libida i energije.

Stručnjaci preporučuju da konzumirate ašvagandu u prahu, poput one na justsuperior.rs, kako biste lakše apsorbavali sve potrebne mikronutrijente.

Prah možete rastvoriti u šolji toplog mleka sa omiljenim prirodnim zaslađivačem (kokosov šećer, med, sirup od agave, stevija i slično) ili pomešati sa jutarnjom ovsenom kašom.

Ova biljka je poznata po svojim adaptogenim svojstvima, što znači da pomaže telu da se prilagodi stresu i poboljša njegovu sposobnost da se odupre bolestima. Naime, ona može povećati broj belih krvnih zrnaca, čime efektivno pomaže u borbi protiv infekcija.

Osim toga, ašvaganda utiče i na poboljšanje koncentracije i fokusa. Jedna studija je otkrila da redovno konzumiranje ove biljke može poboljšati radnu memoriju, pažnju i reakciju na podražaje.

Kada je reč o libidu i energiji, indijski žen-sen može biti od pomoći i muškarcima i ženama – može pomoći u smanjenju umora što je korisno za sve koji žele da održe aktivan i zdrav životni stil.

Ukoliko se osvrnemo na hranljive sastojke, ova biljka sadrži spektar minerala i vitamina, te je bogata gvožđem, magnezijumom, cinkom, vitaminom D i vitaminom C.

#2 Zlatna maka – oslobodite se osećaja umora i iscrpljenosti

Zlatna maka je biljka koja raste u planinskim područjima Perua, a u narodnoj medicini se koristi već vekovima.

Ona ima jedinstvena svojstva koja pozitivno utiču na ljudsko zdravlje, posebno na koncentraciju, pažnju i kognitivne sposobnosti.

Zabeleženo je da zlatna maka može da pospešiti mentalne sposobnosti. Istraživanja su pokazala da konzumiranje zlatne make može da unaprediti kognitivne funkcije kao što su pamćenje i sposobnost učenja.

Zlatna maka je bogata hranljivim sastojcima poput proteina, vlakana, vitamina C, bakra, gvožđa i mangana. Ovi nutrijenti su esencijalni za pravilno funkcionisanje organizma i imaju pozitivan uticaj na različite procese u telu.

Jedna od ključnih prednosti zlatne make je njena sposobnost da reguliše hormone u telu.

Ona može da pomogne u balansiranju hormona koji su odgovorni za kontrolu raspoloženja, energije, umora i apetita. Takođe, može da pomogne u smanjenju simptoma PMS-a kod žena.

Najčešće se koristi u prahu, koji se dodaje u smutije, kaše, jogurt ili kafu. Evo jednog recepta za zlatnu maku:

Sastojci:

 • 1 šolja ili 250 ml bademovog mleka
 • 1 banana
 • 1 kašika zlatne make
 • 1 kašičica meda
 • 1/2 kašičice cimeta

Priprema:

 1. U blenderu pomešajte bademovo mleko, bananu, zlatnu maku, med i cimet.
 2. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
 3. Poslužite u čaši.

Spirulina

#3 Spirulina – idealna za detoksifikaciju organizma

Spirulina je plavo-zelena alga koja raste u slanim vodama i jedna je od najhranjivijih namirnica na planeti.

Poznata je po brojnim zdravstvenim benefitima, poput čišćenja organizma od toksina, prevencije oksidativnog stresa i jačanja imuniteta.

Spirulina je bogata hranljivim sastojcima, tj. proteinima, kompleksom vitamina B, gvožđem, bakrom, kalcijumom i magnezijumom.

Jedna od ključnih prednosti spiruline je njena sposobnost da smanji oksidativni stres u telu. To je proces u kojem slobodni radikali oštećuju ćelije i tkiva u telu, što dovodi do pojave različitih bolesti i kancera.

Zahvaljujući spektru mikro nutrijenata kao što su vitamin C, beta-karotena i gvožđe, poboljšava se sposobnost tela da se bori protiv infekcija i bolesti.

Svetska Zdravstvena Organizacija izdvaja spirulinu kao jednu od najznačajnijih superhrana na planeti – deo proteina iz nje, C-fikocijanin, predstavlja možda najkorisnij fitonutrijent jer se odlikuje antiinflamatornim, antioksidativnim, antikancerogenim i imunostimulirajućim svojstvima.

Karakteristična je po specifičnom ukusu, te je nekima vrlo teško da je uvrste u svoju regularnu ishranu.

Stoga smo za vas pripremili recept sa spirulinom u prahu, koji će garantovano zadovoljiti vaša nepca.

Sastojci:

 • 1 šolja ili 250 ml kokosovog mleka
 • 1 banana
 • 1 kašika spiruline
 • 1 kašičica zaslađivača po izboru
 • 1/2 kašičice vanile

Priprema:

 1. U blenderu pomešajte bademovo mleko, bananu, spirulinu, zaslađivač i vanilu.
 2. Blendajte dok ne dobijete homogenu smesu.
 3. Poslužite u čaši ili pomešajte sa omiljenim voćem i orašastim plodovima.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija kako biste se bez muke odlučili za najbolji organski proizvod za vas!

Imajte na umu da je najbolje da se prethodno posavetujete sa farmaceutom ili izabranim lekarom, kako biste utvrdili da li je određeni suplement/proizvod odgovarajući za vaš individualni slučaj.

Srećno!