Vodič za izbor cveća u zavisnosti od prilike

Cveće

Cveće je popularan poklon za svaku priliku, od rođendana preko venčanja do sahrane. Bezvremenski poklon i suštinski deo svakog posebnog događaja ili proslave.

Međutim, sa toliko različitih vrsta cveća i značenja povezanih sa njima, može biti neodoljivo izabrati pravo za tu priliku. U ovom blogu ćemo razgovarati o ključnim faktorima koje treba imati na umu kada birate cveće za neku priliku i pružićemo neke smernice o tome koje cveće se obično povezuje sa različitim događajima.

Tumačenje različite simbolike cveća

Cveće se koristi za prenošenje osećanja i poruka vekovima, a svaki cvet ima svoje jedinstveno značenje. Važno je uzeti u obzir značenje cveća koje izaberete, posebno za prilike kao što su venčanja, gde određeno cveće može imati poseban značaj.

Ukoliko niste sigurni u vaš izbor i poruku koju ćete poslati posavetujte se sa cvećarima, a Cvetam cvećara ima stručne zaposlene i veliki izbor cveća za sve prilike, pa ćete bez dileme otići zadovoljni ili možete kod njih pogledati onlajn za svaki događaj prikladan izbor.

Kada birate cveće za neku priliku, važno je uzeti u obzir značenje cveta i kako ga primalac može tumačiti.

Navešćemo u nastavku teksta neka uobičajena značenja cveća, koja se često kupuju bez obzira na značenje ili upravo zbog njega, kao i ubičajene događaje na koje je prikladno nositi cveće.

Izbor cveća za rođendane

Često se kupuje cveće za rođendane kao način da se pokaže poštovanje, ljubav i naklonost prema osobi koja slavi rođendan.

Cveće može biti promišljen i vizuelno lep poklon koji nekome može ulepšati dan i upotpuniti atmosferu slavlja.

Rođendani su vreme za proslavu još jedne godine života, a neka popularna cveća za rođendane uključuju:

  • Tratinčice: Tratinčice su simbol nevinosti i čistoće, što ih čini popularnim izborom za rođendan prijatelja ili voljene osobe.
  • Suncokreti: Suncokreti simbolizuju sreću i optimizam, što ih čini odličnim izborom za veseo i vedar rođendanski aranžman.
  • Orhideje: Orhideje se često povezuju sa luksuzom i elegancijom i mogu biti odličan izbor za formalniju proslavu rođendana.

Odabir pravog cveća za svaku priliku je ključan. Razumevanje različitih značenja cveća, kulturnih tradicija i ličnih preferencija može vam pomoći da odaberete savršen buket.

Izbor cveća za venčanja

Venčanja su vreme za proslavu ljubavi i posvećenosti, a cveće igra veliku ulogu u postavljanju raspoloženja i atmosfere događaja. Sem dekoracije služi i kao poruka mladencima i dolazi sa čestitkom za venčanje!

Neka od popularnih cvetova za venčanja uključuju:

  • Ruže: U zavisnosti od boje, ruže se mogu koristiti za izražavanje ljubavi, prijateljstva ili čestitke.
  • Božuri: Božuri su simbol romantike i prosperiteta, što ih čini popularnim izborom za svadbene aranžmane.
  • Ljiljani: Beli ljiljani mogu da simbolizuju čistoću i nevinost i često se koriste u svadbenim buketima.
  • Hortenzije: Hortenzije su prelepo cveće koje dolazi u različitim bojama. Oni predstavljaju zahvalnost, razumevanje i iskrene emocije.

Važno je uzeti u obzir šemu boja i temu venčanja kada birate cveće i komunicirati sa cvećarom kako biste bili sigurni da će cveće upotpuniti celokupni dizajn događaja.

Izbor cveća za sahrane

Sahrane su vreme za odavanje počasti i sećanja na život pokojnika, a cveće može biti način da se izrazi saosećanje i uteha onima koji tuguju. Često je identičan izbor i kad se nosi cveće za zadušnice, a popularan izbor za groblje uključuje:

  • Ljiljani: Kao što je ranije pomenuto, ljiljani se često povezuju sa sahranama i simbol su obnovljene nevinosti duše pokojnika.
  • Ruže: Bele ruže mogu da simbolizuju čistoću i nevinost, dok crvene ruže mogu da simbolizuju ljubav i poštovanje.
  • Hrizanteme: U nekim kulturama, hrizanteme su simbol smrti i obično se koriste u pogrebnim aranžmanima. Međutim, u drugim kulturama oni su simbol sreće i dugovečnosti.

Imajte na umu kulturne i verske običaje kada birate cveće za sahranu, jer se neko cveće može smatrati neprikladnim ili nepoštovanjem.

Buket cveća

Odabir parnog ili neparnog broja cvetova

Generalno, neparan broj cveća se smatra tradicionalnijim i često se koristi u formalnim okruženjima kao što su venčanja, sahrane i verske ceremonije. Neparni brojevi se takođe obično koriste u istočnim kulturama, gde se smatraju povoljnim i simboličnim za sreću i prosperitet.

Razlog za ovo može se pripisati činjenici da neparan broj cvetova stvara asimetričan i vizuelno zanimljiviji aranžman.

S druge strane, parni brojevi cveća se češće koriste u neformalnim okruženjima života kao što su pokloni za prijatelje, članove porodice ili romantične partnere.

Parni brojevi se takođe koriste u modernijim i savremenijim aranžmanima jer stvaraju simetričniji izgled. Međutim, u nekim kulturama, kao što su ruska i italijanska, čak i broj cveća je povezan sa sahranama i smatra se neprikladnim za druge prilike.

Zbog čega treba imati na umu da značaj neparnog i parnog broja cveća varira u zavisnosti od kulture i tradicije. Ako niste sigurni, najbolje je da se konsultujete sa cvećarom ili istražite kulturne običaje oko davanja cveća u određenom regionu ili zajednici u kojoj se ta prilika održava.

Na kraju krajeva, najvažnije je odabrati cvetni aranžman koji prenosi vaše osećanje i zahvalnost za tu priliku i primaoca.

Prilikom odabira cveća i kreiranja buketa, uzmite u obzir priliku, primaoca i godišnje doba!

Imajući na umu ove faktore, možete napraviti promišljen i smislen poklon koji će biti cenjen i zapamćen.

Bilo da je u pitanju venčanje, sahrana ili samo poklon za nekoga posebnog, cveće je bezvremenski izraz ljubavi, uvažavanja i zahvalnosti.