Kako se pripremiti za ski sezonu [za iskusne i početnike]

Ski sezona je pred nama! Bez obzira da li je vaša predstojeća skijaška avantura prva ili stoprva, vredi se dobro pripremiti unapred kako biste maksimalno iskoristili dragoceno vreme na planinama.

Šta podrazumevamo pod „pripremom“, možda se pitate? Pa, neki od saveta koje ćemo podeliti u ovom tekstu mogli bi se smatrati neophodnim. Ostali predlozi služe samo za zabavu.

Ipak, ovih pet sugestija pripremiće vas za skijanje i dodati dašak snežne planinske magije u vaš svakodnevni život, čak i ako živite kilometrima daleko od staza.

Evo kako da se pripremite za skijašku sezonu i pritom uživate.

4 načina da se pripremite za sezonu skijanja

Br. 1: Istražite vaše putovanje

Mnogi skijaši godinama zaredom posećuju isti ski centar. I dok u tome nema ničeg lošeg, da li je ovo nešto što vI zaista želite da radite? Ili čeznete za nečim novim? Ako je to slučaj, šta vas sprečava?

Iako vam se ovo može činiti kao naporan posao, putovanje uvek počinje onog trenutka kada počnete da ga planirate!

Počnite rano i imaćete dovoljno vremena da istražite koji su za vas aranžmani za skijanje najbolji, koje ski škole, iznajmljivanje opreme ili šta god vas interesuje, laganim tempom.

Pokušaj da u poslednjem trenutku sastavite plan i program za nepoznatu destinaciju verovatno neće doneti željene rezultate. Čak i ako uspete, verovatno će na kraju biti stresniji i skuplji proces nego što biste želeli.

Prvo, pitajte sebe: Šta želim da postignem na svom skijaškom putovanju? Da postanem bolji skijaš? Provod sa porodicom? Zabava? Šta je za mene dobar ili promašen skijaški odmor? Uslovi za skijanje? Gužve na stazi? Budžetska ograničenja? Noćni život u ski centru? Mogućnost da skijate sa ili bez dece?

Kada odredite svoje prioritete, tada vam je na raspolaganju čarobni svet interneta, kao i ovaj blog! Izdvojte vreme, popijte kafu u subotnje jutro i počnite da istražujete. Ne stajte dok ne rezervišete nešto što će zaista da vas raduje.

Br. 2: Pripremite ski odeću na vreme

Provesti popodne pregledajući svoju ski opremu bez stresa zbog nadolazećeg početka odmora je odlična ideja, za svakoga.

Priprema vaše ski opreme unapred vam pruža dovoljno vremena da se:

  • Pravilno i pravovremeno pobrinete o svojoj opremi,
  • Smislite alternative ako vam nešto više ne odgovara, i
  • Kupite nove stvari bez stresa i iskoristite nadolazeće rasprodaje. (Srećom, uvek ima neka velika rasprodaja u toku godine!)

Provedite jedno nedeljno jutro ili popodne pregledavajući svoju ski opremu. Ovo možete uraditi u jesen ili ranu zimu, zavisno od toga kada počinje sezona skijanja za vas.

Pre svega, ako imate svoje skije ili snoubord, moguće je da im je potrebno servisiranje. Isto važi i za popravke ili podešavanja vaših ski čizama. Opet, što ranije to uradite, više vremena ćete imati da vaša oprema bude spremna pre nego što krenete ka planinama.

Što se tiče vaše ski odeće, izvadite je i probajte sve u prostoru sa puno svetla. Proverite da li vam sve odgovara i tražite znakove habanja. Uverite se da je sve čisto. Ako to niste uradili prošle godine, operite i osušite vašu ski jaknu, pantalone i rukavice prema uputstvima na etiketi.

I na kraju, zabeležite stvari koje vam nedostaju. Ovo je vaša lista za kupovinu i sada zabava može da počne! Vreme je za malo šopinga! Zapamtite, što ranije prođete kroz ovu proceduru, više vremena ćete imati za opuštenu kupovinu i iskorišćavanje eventualnih ponuda i rasprodaja.

Br. 3: Dovedite sebe u top formu

Bilo da ste početnik ili iskusni skijaš, biti u dobroj formi je osnovno. Svaki instruktor skijanja bi to strastveno potvrdio. Ali, zar to nije očigledno?

Vaša tehnika je verovatno najvažnija stvar koja utiče na vaše performanse kao skijaša. Međutim, vaša fizička spremnost će odrediti vašu izdržljivost i fleksibilnost, što će uticati na to koliko dugo možete ostati na stazi bez umora. Takođe će vam pomoći da sprečite manje povrede i bolne mišiće.

Osim samog skijanja, postoje i drugi fizički izazovi. Većina ljudi nije navikla na veliku visinu; smanjen nivo kiseonika sve čini teže za telo. Šetanje ili penjanje stepenicama u čvrstim čizmama noseći skije može biti veći izazov nego što se misli, posebno za one koji veći deo svakodnevnog života provode sedeći za stolom i kuckajući po tastaturi.

Skijanje je trening za celo telo. Međutim, fokus na jačanju mišića i nogu, izdržljivosti i kardiovaskularnom sistemu će napraviti razliku. Srećom, ove veštine možete razvijati kroz različite oblike vežbanja, unutra ili napolju. Klasične teretane, joga, pilates, trčanje, vožnja bicikla, plivanje ili tenis su neki od načina da poboljšate vašu fizičku spremu na način koji će vam pomoći da bolje i duže skijate.

Br. 4: Osetite uzbuđenje!

Sačuvali smo najbolje, najjednostavnije i najzabavnije za kraj! Osetite uzbuđenje!

Život može postati užurban i hektičan. Vreme za odmor ne samo da nam je ograničeno, već na neki način gubimo dragoceno vreme tokom samog odmora.

Na početku putovanja, gubimo vreme pokušavajući da se opustimo i naviknemo na to što nismo na poslu. Kako se putovanje bliži kraju, počinjemo se da pribojavamo povratka u stvarnost. Zar to nije strašno?

Umesto da dozvoljavamo rutini i brigama da proždiru naše slobodne dane, trebalo bi da dopustimo da se naša putovanja i odmori uvuku u naš svakodnevni život!

E tu dolazi uzbuđenje. Šta mislimo pod tim? „Biti uzbuđen“ nije samo promena našeg stanja uma, mada je to dobro mesto za početak ako verujete u pozitivno razmišljanje, manifestaciju i slično.

Govorimo o tome da se okružimo stvarima koje će nas terati da razmišljamo i radujemo se vremenu provedenom na stazi. Kreirati okolinu koja izaziva dečju radost iščekivanja u našem svakodnevnom životu. Posuti deliće najboljih aspekata naših skijaških putovanja u svakodnevne navike i obične stvari.

Kako to da uradite? Pročitajte zimsku knjigu smeštenu u planine. Izaberite film sa snežnom tematikom ili pogledajte dokumentarac o zimskim sportovima. Okupite se sa istomišljenicima i razgovarajte o svojim prethodnim iskustvima na skijanju i nadolazećim putovanjima.

Razmislite o svim stvarima koje vam pomažu da putovanje učinite lakšim ili ugodnijim. Cilj je uneti malo čarolije snežnih planina u svoj dom, izgraditi uzbuđenje i pripremiti se za fantastično putovanje, sve istovremeno!

Sreća se svakako može pronaći dok skijate na Kopu ili Alpima. Međutim, može se pronaći i u najjednostavnijim stvarima kod kuće, posebno kada dolaze sa zdravom dozom entuzijazma i iščekivanja većih i boljih stvari.