Kako da sami organizujete kućnu žurku i pripremite ketering?

Organizovanje kućne žurke može biti veoma zabavno, ali i izazovno iskustvo. Zahteva pravilno planiranje i pripremu, kako biste izbegli nervozu i stres.

U nastavku teksta, saznaćete kako da sami organizujete kućnu žurku i pripremite ketering koji će zadovoljiti sve slanokusce i sladokusce. Naš fokus će biti na zdravoj hrani, na autentičnoj dekoraciji vašeg prostora, kao i na zabavnim aktivnostima koje možete raditi sa prijateljima.

#1 Planiranje i priprema

Pre nego što se prepustite akciji, važno je da ne prekočite planiranje. Na taj način ćete izbeći nepotrebne troškove, pozvati sve ljude koje želite i prilagoditi količinu hrane tom broju. Svakom domaćinu je najveća briga da li će biti dovoljno hrane za sve, da li će gosti probati svako parče torte i da li će se kolači svima dopasti?

Stavite na papir sledeće stavke:

  1. Odredite datum i vreme koje odgovara vama i vašim prijateljima. Proverite da li su svi slobodni.
  2. Napravite listu gostiju – ne zaboravite na sve drage ljude koje želite da pozovete na žurku. Ovo će vam pomoći da se organizujete prilikom pripreme hrane i pića.
  3. Tema žurke – ona će usloviti način dekorisanja žurke, kao i potencijalni dress code, način oblačenja. To može biti bilo šta – tema inspirisana nekom serijom ili filmom, ili vašom omiljenom bojom (gde bi svi gosti morali doći obučeni u tu boju), kostimirana žurka ili maskenbal, klasična koktel žurka, retro žurka (koje prošlo vreme vas najviše isnpiriše?) i slično. Tema će vam pomoći da se fokusirate prilikom dekorisanja prostora, a što kreativnija zabava – to bolje.
  4. Pozivnice možete poslati svojim prijateljima putem e-maila, SMS-a ili društvenih mreža. Ukoliko želite da budete kreativniji, možete napraviti i ručno izrađene pozivnice pa im poslati na adresu ili ih poslati u digitalnom obliku. To će ih svakako iznenaditi i podsetiti na detinjstvo.

#2 Zdrava hrana i slatkiši

Kvalitetna hrana i piće mogu značajno doprineti celokupnom iskustvu gostiju i stvoriti pozitivan utisak o događaju, pogotovu ako je spremate sami jer će gosti znati da prepoznaju trud koji ste uložili u žurku. Savetujemo vam da posluženje bude u malim porcijama. Umesto da pripremate velike porcije hrane, poslužite je u malim porcijama. To će omogućiti vašim gostima da probaju različite vrste hrane, a istovremeno će smanjiti otpad i olakšati čišćenje nakon žurke.

Priprema hrane

Ukoliko postoji mogućnost da hranu sami spemite – predlažemo vam da to uradite, umesto da naručujete. To će vam omogućiti da kontrolišete sastojke i da se pobrinete da hrana bude zdrava i ukusna, pogotovu ako želite da hrana bude izrazito zdrava (bez veštačkog šećera, bez glutena ili veganska). Razmislite o različitim jelima kao što su salate, sendviči, pite, grilovano povrće i voće.

Slatko, a zdravo – moguće je

Umesto tradicionalnih slatkiša koji su obično prepuni šećera, pripremite zdrave slatkiše koji će zadovoljiti slatki zub vaših gostiju. Napravite voćnu salatu, smuti od svežeg voća ili domaći voćni sladoled bez dodatog šećera. Takođe, posotoji i pregršt slatkih tortica koje su zdrave, sastojci koji se baziraju na steviji, voću, crnoj čokoladi i slično.

Ukoliko imate vremena i volite da spremate – istražite internet. Naravno, ukoliko vam vreme i obaveze ne dozvoljavaju da odvojite vreme za ovu aktivnost, to svakako nije razlog da odustaneteod žurke. Naručite ono što želite, a na internetu postoji mnošto usluga s dostavom koje će za vas spremiti zdrave opcije za posluženje.

#3 Dekoracija prostora

Estetika prosotra je izuzetno važan faktor koji utiče na stvaranje dobre atmosfere. Ne zaboravite na sledeće stavke koje će od vašeg prostora napraviti idealno mesto za dobru zabavu:

  1. Baloni i girlande: Baloni su uvek dobar izbor za dekoraciju prostora. Napunite ih helijumom i pustite ih da lebde u prostoriji. Takođe, možete napraviti girlande od raznobojnih papira i okačiti ih na zidove.
  2. Sveće i osvetljenje: Stvorite romantičnu atmosferu uz pomoć sveća i indirektnog osvetljenja. Postavite sveće na stolove i police, a koristite lampe sa mekim svetlom za stvaranje prijatne atmosfere. Ako je tema žurke 80-te, možete u kineskim robnim kućama kupiti jeftinu disko kuglu.
  3. Fotografski kutak: Postavite kutak sa rekvizitima za fotografisanje. Nabavite smešne naočare, perike, šešire i ostale rekvizite sa kojima će se gosti fotografisati. Idealno mesto za stvaranje uspomena.

#4 Zabavne aktivnosti sa prijateljima

Pored đuskanja uz muziku i dobre priče, društvene igre su odličan način za zabavu sa prijateljima. Izaberite nekoliko omiljenih igara kao što su Monopol, Activity ili Cards Against Humanity. Ovo će vam omogućiti da se opustite, nasmejete i provedete kvalitetno vreme zajedno.

Takođe, možete igrati asocijacije pomoću aplikacije ili s papirićima. Svako od učesnika napiše određen broj pojmova i stavi u zajedničku posudu. U timovima (od dvoje) međusobno objašnjavate pojmove prvo pričom (dok se iskoriste sve reči iz posude), zatim, u durgom krugu, pomoću jedne reči koje ne sme biti sinonim, i onda u trećem krugu pantomimom.

Ako vaše društvo voli da peva, karaoke su idealan način da pokažete svoje talente.. Nabavite mikrofon i karaoke sistem, ili jednostavno koristite YouTube i pevajte uz omiljene pesme. Ovo će sigurno doneti mnogo smeha i dobre zabave. Naravno, učestvuju svi – ne samo oni koji znaju da pevaju!

Organizovanje kućne žurke može biti veoma zabavno iskustvo. Ako pravilno isplanirate i sve pripremite na vreme, i sam proces organizovanja će vas ispunjavati. Suština je da uživate i u njemu, a ne samo u krajnjem cilju.