Izbeljivanje zuba ili Holivudski osmeh – šta odabrati?

Devojka sa belim zubima

Da li sanjate o blistavom osmehu? Kada razmišljate o estetskim tretmanima za postizanje lepšeg osmeha, sigurno se suočavate sa dilemom – da li izabrati izbeljivanje zuba ili „Hollywood Smile„?

Izbeljivanje zuba i Holivudski osmeh su izuzetno popularni načini za postizanje prelepih zuba. Ali kako odlučiti koji tretman odgovara baš vama?

Da biste postigli prelep osmeh, najbolje je da konsultujete stomatologa kako biste saznali koji tretman (izbeljivanje zuba ili Hollywoodski osmeh) je najbolji za vas.

Ipak, ukratko ćemo vam predstaviti glavne razlike koje se ističu između Holivudskog osmeha i tretmana izbeljivanja zuba.

Kako se izvodi izbeljivanje zuba?

Izbeljivanje zuba je bezbedan postupak kojim se uklanjaju različite promene boje sa površine zuba, a sam zub postaje svetliji. Na osnovu otiska vilice, prave se splintovi (fiokice), koji služe kao nosači gela za izbeljivanje na bazi peroksida.

Naime, postupak se sprovodi tako što se gel nanosi na zube i ostavlja da deluje nekoliko minuta pre ispiranja. Ceo proces odigrava se u stomatološkoj ordinaciji, uzimajući u obzir jačinu gela i željeni rezultat.

Iako je tehnika sa gelom relativno jednostavna i jeftinija od laserskog izbeljivanja, rezultati se postepeno pojavljuju i mogu trajati nekoliko meseci do godinu dana, u zavisnosti od željene nijanse i različitih faktora kao što je životni stil. Nakon tog perioda, moguće je obaviti popravni tretman.

Ko nije kandidat za izbeljivanje zuba?

Nisu svi pogodni za izbeljivanje zuba. Osobe sa osetljivim zubima, povučenim desnima, karijesom ili oštećenim krunama zuba ne bi trebalo da se odlučuju za ovaj postupak.

Isto tako, trudnice, dojilje i osobe mlađe od 13 godina ne bi trebalo da koriste proizvode za izbeljivanje zuba.

Osobe sa fluorozom, stanjem izazvanim prekomernim izlaganjem fluoridu, takođe treba da izbegavaju izbeljivanje zuba. Preporučuje se da se pre početka bilo kog tretmana izbeljivanja zuba konsultujete sa svojim stomatologom.

Koliko dugo traje efekat izbeljivanja zuba?

Efekat izbeljivanja zuba nije trajan. Rezultati ovog postupka mogu trajati nekoliko meseci do godinu dana pre nego što će biti potreban ponovni tretman kako biste povratili belinu osmeha.

Međutim, treba da budete oprezni jer često ili ponavljano beljenje zuba može oštetiti vaše zube. Iz tog razloga, tretman bi trebalo ponavljati u intervalima koje vaš stomatolog proceni kao adekvatne.

Zašto se radi Holivudski osmeh?

Cilj ovog tretmana je da pacijentu pruži lep i simetričan osmeh, koji je što je moguće bliži savršenstvu.

Postupak obično uključuje zatvaranje razmaka između zuba, korekciju drugih nepravilnosti ili promena boje, kako bi se postigla belja i sjajnija nijansa.

Za ovaj postupak se koriste različite metode kao što su fasete, kompozitna punjenja, izbeljivanje zuba, a u nekim slučajevima čak i proteze.

Kada je pravo vreme za Holivudski osmeh?

Za postizanje holivudskog osmeha neophodno je tretirati sve pacijentove zube, što može podrazumevati brušenje ili endodontsku terapiju.

Iz tog razloga, kandidati za ovaj tretman moraju biti stariji od 18 godina i imati potpuno razvijene zube. Takođe, bitno je da pacijenti nemaju ozbiljne zdravstvene probleme kako bi se uspešno podvrgli tretmanu.

10 ključnih razlika između izbeljivanja zuba i „Hollywood Smile“

Kada želite da postignete svetliji i privlačniji osmeh, tretmani izbeljivanja zuba i Holivudski osmeh su dva napredna stomatološka postupka koji se koriste za poboljšanje izgleda zuba.

Iako oba postižu sjajan i belji osmeh kod pacijenta, postoje nekoliko primetnih razlika između njih.

Evo 10 ključnih razlika između ova dva tretmana:

  1. Tretman za izbeljivanje zuba koriste izbeljivač kako bi se uklonila prebojenost, dok se „Hollywood Smile“ fokusira na preoblikovanje zuba.
  2. Tretmani izbeljivanja beljenja se završava u jednoj sesiji, dok „Hollywood Smile“ može zahtevati više poseta.
  3. Efekti tretmana izbeljivanja mogu trajati do godinu dana, dok su efekti „Hollywood Smile“ trajni.
  4. Tretman izbeljivanja se fokusira na posvetljivanje zuba do originalne nijanse, dok „Hollywood Smile“ može dati osmehu mlađi i proporcionalniji izgled.
  5. Troškovi tretmana izbeljivanja su generalno niži u poređenju sa „Hollywood Smile“.
  6. Tretman izbeljivanja koristi posebna svetla ili laser, dok „Hollywood Smile“ obično koristi krunice ili fasete za preoblikovanje zuba.
  7. Tretman izbeljivanja je dobar izbor za rešavanje prebojenosti, dok je „Hollywood Smile“ najbolji za transformaciju ukupnog oblika i veličine zuba.
  8. Tretman izbeljivanja ima kraće vreme oporavka u poređenju sa Holivudskim osmehom.
  9. Tretman izbeljivanja se može obavljati kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji, dok se holivudski osmeh uvek radi u profesionalnom okruženju.
  10. Tretman izbeljivanja ne zahteva anesteziju, dok „Hollywood Smile“ često zahteva umrtvljivanje zbog dodatnog stomatološkog rada.

Kada razmatrate tretman izbeljivanja zuba ili „Hollywood Smile“, obavezno razgovarajte sa svojim stomatologom kako biste utvrdili koji je najbolji za vaše individualne potrebe.

Cena Holivudskog osmeha i izbeljivanja zuba

Cena promene vaših zuba varira mnogo u zavisnosti od toga šta treba da se uradi. Osnovni tretman izbeljeivanja zuba će biti mnogo jeftiniji od potpunog seta „Hollywood Smile“.

Zato je važno da razgovarate sa svojim stomatologom o strategiji pre nego što napravite procenu.