Greške u organizaciji i opremanju kancelarije

Šta god da radite i koliko god da je vaša kompanija velika, morate da se potrudite da u svakom trenutku radite nešto dobro za svoju budućnost, da pokušavate da uvećate svoju zaradu i da unapređujete ugled svoje firme. Jedan od najboljih načina da postignete sve to jeste da budete dobro organizovani i da vaša kancelarija bude opremljena na adekvatan način. Ovo će vam pomoći da budete usmereni na svoj posao i da uvek znate gde vam se šta nalazi, a to će i vaše zaposlene navesti da budu motivisani za rad i produktivni svakoga dana. Nažalost, tokom opremanja kancelarije i poslovnog prostora lako je napraviti nekoliko sitnih grešaka koje vas kasnije vode do većih problema, naročito ako su u vezi sa vašom organizacijom i načinom rada. Te greške nije lako ispraviti, ali one se mogu preduprediti, a ako i vi želite da to uradite, evo nekoliko predloga i ideja koje bi mogle da vam pomognu da to postignete.

Obezbediti prostor za sastanke sa klijentima

Mnogi poslodavci prilikom organizovanja i opremanja kancelarije pokušavaju da uštede što više novca i da potroše što manje na kancelarijski nameštaj. Ovde se ne misli na pisaće i radne stolove, kao ni na ergonomski oblikovane stolice koje su ključne za očuvanje zdravlja svakog vašeg zaposlenog, nego na komade nameštaja koji vam pomažu u oblikovanju prostora za sastanke sa klijentima. Otvorena i adekvatna komunikacija sa njima jedan je od ključnih načina da unapredite svoje poslovanje, i stoga je važno da imate prostor gde možete da ih dočekate i ugostite. Dakle, odvojite deo svoje kancelarije i preuredite ga tako da bude udoban, privlačan i prijatan, i budite sigurni da će vaši klijenti, kao i drugi ljudi koje ćete ovde ugostiti – od poslovnih partnera i investitora do potencijalnih saradnika i budućih zaposlenih – umeti da cene ovaj vaš potez.

Nemate dovoljno prostora za odlaganje

Nered koji nastaje u kancelariji verovatno ne deluje kao naročito važan faktor vašeg poslovnog puta, ali budite sigurni da je ovo jedna od bitnih stvari prilikom organizacije svakodnevnog rada. Drugim rečima, ako vam je kancelarija pretrpana dokumentima, opremom, ličnim stvarima zaposlenih i drugim sitnicama, neće vam ostati dovoljno prostora za rad i svakodnevno funkcionisanje u kancelariji. Upravo to je razlog zašto morate da imate dovoljno prostora za odlaganje stvari različitih namera, od tehnike koju koristite do mesta za raznovrstan papir za kopiranje, na primer, koji ćete da koristite u različite svrhe. Doći do ovakve organizacije neće biti lako, brzo i jednostavno, ali je ovo neophodan korak koji će vas voditi ka sve organizovanijoj i uspešnijoj kancelariji i kompaniji.

Nemate dovoljno prirodne svetlosti i svežeg vazduha

Ovo je još jedan čest problem koji se javlja u mnogim kancelarijama širom sveta, nezavisno od toga gde se nalaze, koliko su velike i koja vrsta poslovanja se obavlja u njima. Ukoliko u vašem radnom prostoru nema dovoljno svežeg vazduha i prirodne svetlosti, odnosno ako je mračno i zagušljivo, niko od vaših zaposlenih neće moći da obavlja svoj posao dovoljno uspešno i brzo jer će svi biti usporeni, umorni i neefikasni. Zato morate nešto da uradite po tom pitanju, a najjednostavnije rešenje ujedno je i najbolje – držite prozore otvorene što više možete. Otkako dođete u kancelariju ujutru dok ne bude vreme da svi krenete kući u popodnevnim satima, neka vaši prozori budu otvoreni, a zavese razmaknute. Tako će vaša kancelarija biti svetla, prozračna i puna vazduha, a upravo to je potrebno svima da bi mogli da izvrše svoje radne zadatke brzo i uspešno.

Odaberite pravu lokaciju za poslovni prostor

Prilikom započinjanja novog poslovnog poduhvata, često smo ograničeni lokacijom koju možemo da izaberemo za svoj poslovni prostor i stoga ne možemo da uradimo ništa drugo nego da se uselimo u kancelarije koje su nam dostupne i slobodno. To, međutim, nije najbolja taktika, naročito ako želite da motivišete svoje zaposlene i da ih navedete da svakoga dana pokušaju da daju sve od sebe na poslu. Dakle, kada birate novi poslovni prostor, obratite pažnju na lokaciju jer to nekada može da znači više no što možete da pretpostavite. Ako izaberete prostor u kom ćete moći da razvijate svoj posao, da promovišete svoj brend i da pružite svakome od svojih zaposlenih dovoljno prostora, sigurno ćete uraditi nešto fantastično za svoju budućnost i za budućnost svoje kompanije.

Nije lako organizovati i opremiti kancelariju, posebno ako želite da sve uradite na pravi način i da pomognete svojim zaposlenima da budu produktivni, motivisani i usmereni na posao. Dakle, ako i vama treba pomoć da saznate šta bi trebalo, a ne šta ne bi trebalo da uradite tokom ovog procesa, pratite ove predloge i počnite da ih primenjujete što pre!