Spisak potrebnih stvari za bebu – Šta kupiti pre porođaja?

Mama i beba

Želite da sve za bebu bude spremno pre nego što ona napokon stigne, ali i dalje niste sigurni šta vam je sve to potrebno?

Ukoliko je u pitanju prva beba, razumemo da vam kupovina uopšte nije jednostavna. Veliki broj nekih različitih sitnica veoma lako može da vam ne padne na pamet. Zato smo umesto vas napravili podelu stvari koje treba kupiti odmah i onih koje mogu malo da sačekaju.

Da bismo vam pomogli u ovom poslu, napravili smo vam spisak najpotrenijih stvari za koje treba da nabavite, kao i u kojim količinama treba da budu. 

#1 Oprema za bebino spavanje – krevetac i posteljina prvi na spisku

Od krupnijih stvari koje je potrebno nabaviti pre porođaja, svakako su bitni krevetac za bebe, dušek, kao i posteljina. Idealno mesto gde možete naći baš sve od malopre navedenog je baby shop Kido

Krevetac je među najbitnijim delovima opreme za bebu. Iako ga neće koristiti dug vremenski period, zaista ga treba nabaviti. Kada birate dušek za krevetac, obratite pažnju na to da bude kvalitetniji i udobniji, kako bi se vaša beba što bolje osećala dok odmara. 

Za početak bi trebalo da nabavite otprilike dve posteljine za svoju bebu. S obirom na činjenicu da se posteljina jako lako može isprljati, trebalo bi u rezervi imati još jednu. Idealno bi bilo da materijal bude jako prijatan i da poseduje zaštitini deo za ogradicu.

UKoliko smatrate da će bebi biti hladno u toku noći, možete joj, za svaki slučaj, nabaviti i vreću za spavanje, kako bi mogla dodatno da se utopli. Ova vreća će vam biti od koristi i za kasniji uzrast deteta.

#2 Stvari za presvlačenje bebe – dovoljno za početak

S obzirom na činjenicu da prva asocijacija kada se spomenu bebe ili presvlačenje beba jesu upravo pelene, podrazumeva se da ćemo od njih i krenuti. 

Dakle, za početak su sasvim dovoljne jednokratne pelene veličine 1. Prvo uzmite samo jedno pakovane kako biste videli da li odgovaraju vašoj bebi. Nakon njih, kupite 10-20 komada tetra pelena koje će vam najviše i biti potrebne.

Biće vam potrebna i podloga za presvlačenje, te kada ste u kupovini, odaberite onu koja će vam na osnovu prsotra i praktičnosti biti najpogodnija. Uz to kupite i posudu za vodu koju ćete tokom presvlačenja koristiti za polivanje bebine guze, kao i pamučne maramice, koje će vam služiti za brisanje bebe.

Krema za pelensku alergiju je takođe jako potrebna s obzirom nato da se bebina koža vrlo lako može ojesti i iziritirati. Kada budete birali kremu, uzmite onu koja je na prirodnoj bazi, baš zbog bebine osetljive kože.

#3 Odeća za bebe – odolite prekomernoj kupovini

Znamo koliko budućim roditeljima, posebno mamama, bude teško da odole da ne pokupuju pola radnje kada uđu i vide sve one prelepe bebeće komade odeće. Međutim, treba se fokusirati na ono najpotrebnije. Svakako, u početku ni nema potrebe za prekomernom kupovinom s obzirom na činjenicu da dete veoma brzo preraste sve što u tom periodu nosi.

Bebu, kada dođe kući, treba čisto, oprano i opeglano da sačeka sledeće: nekoliko pari čarapa, nekoliko novih bodića, par komada pidžamica, kao i nekoliko pari pantalonica koje će ići uz bodiće. 

Ukoliko je vaš porođaj zimi, onda za svaki slučaj nabavite kapu, kao i skafander. Za male bebe su najpraktičniji oni jednodelni jer su jako laki za navlačenje. Takođe, pored svega ovoga što se oblači, vašoj bebi će biti potrebno nekoliko portiklica. Istina da će beba tada sisati ili biti na formuli, ali, znamo da one imaju običaj da često nenadano bljucnu, te je u redu biti pripremljen. 

#4 Oprema za šetnju bebe – budite spremni od početka

Najpotrebnija stvar vezana za šetnju bebe jesu svakako kolica. Kolica za bebe se mogu naći u velikom broju modela, različitih proizvođača, kao i cena, tako da znate da možete da se pripremite na zaista veliki izbor.

Prilikom kupovine obratite pažnju na težinu kolica, da li postoji mogućnost odlaganja u gepek i šta se dobija od dodatne opreme. Zatim, obratite pažnju na to da li ćete moći svakodnevno skroz normalno da funkcionišete s njima i da li su vama glomazna i nepraktična, jer ćete upravo vi biti ti koji ćete ih gurati.

Pored kolica ne bi bilo loše da odmah nabavite i sedište za auto. Neretko se desi da se sedište dobije uz kupljena kolica, ali, ukoliko to ne bude slučaj, obavezno ga dokupite. U početku će vam biti potrebno jaje sedište, koje je namenjeno bebama koje još ne sede. 

Sve stvari za bebu koja vam uskoro dolazi možete kupovati kad god imate vremena. U početku će, naravno, najviše uticati finansije, ali i vaš dogovor sa partnerom oko toga šta će se prvo nabavljati, a za šta ćete čekati da prođe određeni period ukoliko ne možete sve odjednom.

Ovo je bio naš spisak stvari za koje smatramo da su najpotrebnije nabaviti pre samog porođaja. Nadamo se da smo vam ovim tekstom olakšali i pomogli da odredite šta od opreme treba nabaviti pre porađaja i šta sve to treba da čeka bebu kada ona stigne.

Za više zanimljivih tekstova, pratite platformu Beseda.rs!

Želimo vam srećnu potragu!