Organizujte čišćenje stana služeći se malim trikovima

Žena briše prozor sredstvom za čišćenje

Dom je oaza mira i sigurnosti. Nered u njemu je jedna od noćnih mora svake žene. Borba sa haosom je jedan od svakodnevnih zadataka, naročito za zaposlene mame. One često pred dolazak gostiju imaju tek toliko vremena da sav nered prebace u dečiju sobu.

Organizacija u kući ponekad se čini nemogućom. Deluje da je posao uzaludan, a nikada nemamo dovoljno vremena da se završi sve. Organizovana i uređena kuća pruža određene prednosti. Mnogo efikasnije možemo upravljati svakodnevnim obavezama, pronalazimo stvari bez gubljenja vremena, smireniji smo i manje smo pod stresom. Uz određenu organizaciju vaš dom može da zablista. Nemojte pritiskati sebe i postavljati vremenske rokove u sređivanju, ovo je proces koji može trajati duže, a da na kraju uživate u rezultatima svog rada.

Kada je u pitanju čišćenje stana, postavite cilj i prioritet

Kada je u pitanju sređivanje i organizacija prostorija, najbolje je napraviti nedeljni plan. Potrebno je da se oslobodite viška stvari kojih ima u svakoj prostoriji. Odlučite o tome šta vam je zaista potrebno, jer to će doprineti da vaš dom bude funkcionalan i pregledan. Potrudite se da svakoj stvari odredite mesto gde će stajati, pa će vam to pomoći u održavanju reda.

Organizujte se tako da svakog dana uradite jedan deo posla, pokušajte da vikend ostavite za odmor i uživanje. Odredite jedan dan za usisavanje i brisanje podova. Trebaće vam jedan za detaljno čišćenje kupatila, a sledećeg biste mogli da se pozabavite pranjem veša. Mnoge žene kažu da je ovo bolji i rasterećeniji način nego ostaviti sve za slobodan dan. Naravno, ne zaboravite da uključite i druge članove porodice u ovo, pa čak i one najmlađe.

Organizujte sitnice na pravi način

Dobra organizacija je ključ za sređen dom. Nema ničeg lepšeg nego kada je sve na svom mestu i uopšte nije važno da li živite u malom stanu ili velikoj kući.

Jednu grupu sitnica, aksesoara i igračaka najlakše je organizovati u korpe ili kutije. Njih možete držati u bilo kojoj prostoriji jer su korpe dekorativne i ulepšavaju prostor.

Iskoristite prazan prostor, a naročito prazne zidove. Ako na njih postavite otvorene police, biće odlično mesto za knjige i porodične fotografije.

Dobro je imati nameštaj u koji dodatno možete odložiti stvari. O tome treba razmišljati pri kupovini. To mogu biti klupe, tabure ili krevet koji ima prostor za odlaganje.

Na ulazu u kuću pregledajte poštu, pa sve ono što je nepotrebno, kao što su razni katalozi, reklame, koverte, bacite odmah. Na ovaj način izbegava se gomilanje nepotrebnih papira i u fioci predviđenoj za račune, ostaju samo oni.

Sunđeri, rukavice i sredstva za ciscenje

Koristite trikove za čišćenje

Za redovno održavanje nekih predmeta u kući možete koristiti sredstva koja već postoje u vašoj kuhinji.

Drveni kuhinjski pribor možete očistiti na jednostavan način uz pomoć sastojaka koje imate u kuhinji. Jedan od njih je limun. Sok od limuna dodajte u vrelu vodu i spustite varjače i drveni pribor. Posle 15 minuta ih izvadite i ostavite da se dobro osuše.

So je takođe sastojak koji možete koristiti u ove svrhe. U malo vode dodajte nekoliko kašika soli, potopite drveni pribor i kuvajte 5 minuta. Posle toga dobro osušite varjače.

Možete napraviti pastu od sode bikarbone i soka od limuna, nanesite smesu na drveni pribor, ostavite 15 minuta, a zatim dobro operite i ostavite da se suši.

Zapušen odvod može biti prava noćna mora. Postoji jednostavan način kako možete napraviti najbolje sredstvo za otpušavanje cevi. Ovako ćete sigurno rešiti problem, a nećete oštetiti cevi. Ono što vam je potrebno je: soda bikarbona, belo sirće, so i vrela voda. Pomešajte sodu bikarbonu i so u istoj razmeri, sipajte dobijenu mešavinu u odvod, ugrejte sirće (jednu šolju za čaj) i nalijte u odvod. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a onda pustite vrelu vodu.

Ako volite nakit od srebra, a desi se da neke komade ne nosite baš dugo, ono će promeniti boju. Nemojte brinuti, jer srebro je plemeniti metal i ne može trajno izgubiti sjaj. Pravilan način održavanja nakita od srebra je osnova da on zadrži svoju blistavost. Postoji mnogo načina kako očistiti srebro.

Jedan od njih je pomoću aluminijumske folije. Sve što vam je potrebno je ova folija, 2 kašičice sode bikarbone i 2 kašičice soli. Posudu obložite aluminijumskom folijom, dodajte so, sodu bikarbonu i vodu, ubacite nakit i pustite da ključa desetak minuta. Nemojte da brinete zbog pene koja će se pojaviti jer je to posledica sastava vašeg sredstva za čišćenje. Nakit posle toga dobro isperite.

Odličan način za poliranje i skidanje mrlja sa srebra je pasta za zube koju možete naneti starom četkicom, dobro istrljati i oprati nakit posle toga. Možda zvuči čudno, ali iste rezultate daće i kečap.

Bez obzira na to kolike je površine vaš životni prostor, uvek nedostaje poneki kvadrat više. Ponekad vam se čini da nedostaje baš ta jedna prostorija kako biste sve stvari mogli da organizujete. Ovo ne možete baš uvek da ostvarite, ali to ne znači da treba da odustanete od želje da stvorite dom u kome ćete uživati. Redovno održavanje i čišćenje, malo kreativnosti i nekoliko ideja, dovoljno je da promenite izgled svog stana i budete zadovoljni.