Koje su prednosti i mane korišćenja video nadzora kao usluge?

Žena nadgleda preko kamere

Za razliku od pređašnjih vremena, kada su kamere za video nadzor smatrane luksuzom, danas su postale svakodnevna pojava. Zahvaljujući razvoju tehnologije, na tržištu se konstantno pojavljuju novi proizvodi iz ove veoma bitne grane sigurnosne industrije.

Kako biste odabrali tip sigurnosnog sistema koji najbolje odgovara vašim potrebama, neophodno je dobro istražiti sve opcije, raspitati se i otkriti sve što treba da znate o video nadzoru.

U nameri da vam pomognemo da zaključite da li je video nadzor pravi izvor za vas i vaš dom, u nastavku teksta ćemo vam predstaviti njegove glavne prednosti i nedostatake.

#1 Video nadzor kao sistem zaštite od kradljivaca

Provalnici vrlo analitično i detaljno pristupaju svojim aktivnostima. Oni prate i proučavaju vaše kretanje, gledaju kada odlazite iz kuće, kada se vraćate i uče obrasce ponašanja kako bi procenili kada je pravo vreme da sprovedu svoj plan u delo.

Ukoliko imate naviku da ostavljate otvoren prozor, znajte da će primetiti i iskoristiti tu informaciju da bi se neopaženo ušunjali u vaš dom. Pritom, vrlo su strpljivi. Nekada će mesecima vrebati pravu priliku kako bi se domogli željenog plena.

Takođe, razbojnici će dobro osmotriti vaše imanje ne bi li proverili da li posedujete kamere. Istraživanja pokazuju da kriminalci do 5 puta ređe odlučuju da opljačkaju objekat koji ima vidno istaknut video nadzor.

Ovakav oblik zaštite je naročito potreban tokom letovanja, zimovanja, godišnjih odmora, za vreme praznika i sl. Tada se i beleži najveći broj provala i krađa.

Velika prednost modernih bezbednosnih sistema leži u mogućnosti da ih podesite da automatski obaveštavaju nadležne organe u slučaju upada.

Takođe, ukoliko se razbojništvo desilo u vašem domu, video-snimak može olakšati posao policiji, pružiti vredne dokaze i pomoći da se izvršilac identifikuje i izvede pred lice pravde.

Video-zapisi su neoboriv dokaz i mogu biti od ključnog značaja u eventualnom sudskom postupku.

Kamera za nadzor napolju

#2 Video nadzor kao karta za bezbrižnost – uverite se da je sve u redu sa vašom decom i kućnim ljubimcima

Sa mobilnih telefona, laptopova ili tableta dvadeset četiri časa dnevno možete posmatrati video-snimke iz vašeg doma u realnom vremenu ili pristupiti arhiviranom sadržaju. Sve informacije su vam nadohvat ruke.

Ukoliko vašu decu ostavljate same kod kuće, korišćenjem aplikacije na vašem telefonu možete imati pregled uživo i kontrolu nad onim što se dešava pred kamerama.

Sa druge strane, ako se o vašoj deci stara dadilja dok ste na poslu, možete proveriti da li ih adekvatno čuva, brine o njihovom zdravom razvoju i poštuje dogovoreni dnevni raspored aktivnosti.

Video nadzor stupa na scenu i u slučaju da imate kućnog ljubimca za koga ste jako vezani, ali vas posao i brojne dnevne obaveze primoravaju da ga ostavite samog kod kuće. Aplikacija na vašem mobilnom telefonu vam može odgovoriti na pitanje šta radi i kako se ponaša kada niste pored njega.

Vrlo je važno naglasiti da vas video nadzor može odmah upozoriti ako je u vašem domu nastao neki specifičan problem – kvar, požar, poplava ili bilo koja druga nemila situacija. Na taj način možete spasiti ne samo imovinu, već i živote.

#3 Tipovi video nadzora, njihove mane i kako ih prevazići

Sistem video nadzora može biti realizovan upotrebom tri vrste kamera: analognih, IP-mrežnih kamera i HD-CVI/HD-TVI.

  • Analogne kamere su najrasprostranjeniji vid video nadzora. Karakteriše ih jednostavnost i pristupačna cena. Međutim, često ne mogu da omoguće snimak u visokoj rezoluciji i imaju tehnička ograničenja u prenosu signala.Ova tehnologija je limitirana i maksimalnom dužinom koaksijalnih kablova između kamera i DVR snimača, što znatno otežava projektovanje većih sistema za video nadzor.Takođe, veoma je važno da sakrijete kablove putem kojih se kamera napaja kako potencijalni provalnici ne bi mogli da ih preseku. Jedan od predloga je da ih stavite unutar zidova prilikom postavljanja sistema video nadzora.
  • Mrežne (IP) kamere su najsavremeniji vid kamera. Putem računarske mreže (LAN ili WAN) vrši se nadgledanje i snimanje video i audio zapisa. Kabliranje se vrši UTP kablom, kamere se povezuju na resiver ili direkno na snimač (NVR).Koriste se tamo gde je visoka rezolucija snimanja neophodna. Glavni nedostatak im je kompleksnije podešavanje sistema i znatno viša cena u odnosu na analogne kamere.
  • HD-CVI i HD-TVI kamere kombinuju prednosti analognog i mrežnog video nadzora. Iako ne mogu u potpunosti da zamene IP video nadzor, nude mogućnost upotrebe HD i Full HD kamera po ceni koja je tek nešto viša od cene klasičnih analognih sistema.Predstavljaju ekonomičan prelaz na megapikselni sistem video nadzora i zato se često smatraju najpovoljnijom i najpraktičnijom varijantom na kraći vremenski rok.

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da iskristališete odluku o investiranju u spoljašnji i unutrašnji video nadzor. Kako biste učinili vaš dom potpuno bezbednim, savetujemo vam da konsultujete stručnjake i pronađete kamere koje najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Za još korisnih i zanimljivih članaka pratite online portal Besede.