Koje zdravstvene provere bi trebalo raditi često?

Odgovornost prema zdravlju je veoma važna, i izuzetno je bitno da redovno proveravamo i pratimo naše zdravlje. Treba da mislimo o svim delovima našeg sistema i da se brinemo o svakom pojedinačno. U nastavku vam predstavljamo neke od osnovnih zdravstvenih provera koje treba odraditi sa vremena na vreme.

Analiza krvi

Analiza krvi je jedna od osnovnih i najvažnijih medicinskih procedura koja se rutinski primenjuje radi procene zdravstvenog stanja pojedinca. Neophodni su svi potrebni imunološki nalazi i analize kako biste uvek bili sigurni da je sve u savršenom redu i po svim zacrtanim parametrima.

Analiza krvi daje uvid u različite parametre krvi koji su od velikog značaja za dijagnostikovanje i praćenje različitih zdravstvenih stanja. Evo detaljnijeg pregleda o tome zašto je važno redovno raditi analizu krvi:

 • Procena opšteg zdravlja: Analiza krvi pruža uvid u opšte zdravlje organizma. Parametri poput nivoa hemoglobina, eritrocita, leukocita i trombocita odražavaju funkcije krvi i vitalnost organizma.
 • Otkrivanje anemije: Merenje nivoa hemoglobina pomaže u otkrivanju anemije, stanja koje je karakterisano smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca ili nivoa hemoglobina u krvi.
 • Praćenje zdravlja srca: Nivoi holesterola i triglicerida u krvi mogu ukazati na rizik od srčanih oboljenja. Visoke vrednosti ovih lipida mogu doprineti aterosklerozi i bolestima srca.
 • Otkrivanje dijabetesa: Merenje nivoa glukoze u krvi korisno je za rano otkrivanje dijabetesa i praćenje efikasnosti terapije kod već dijagnostikovanih pacijenata.
 • Provera funkcije jetre i bubrega: Različiti enzimi i elektroliti u krvi pružaju informacije o funkciji jetre i bubrega. Povećane vrednosti ovih markera mogu ukazivati na oštećenje ovih organa.
 • Otkrivanje infekcija: Broj belih krvnih zrnaca (leukocita) može ukazati na prisustvo infekcije u organizmu. Pored toga, diferencijalni broj leukocita može pomoći u određivanju tipa infekcije.
 • Rano otkrivanje određenih kancera: Određeni tumorski markeri prisutni u krvi mogu ukazati na prisustvo kancera. Redovno testiranje na ove markere može pomoći u ranoj dijagnozi i lečenju malignih oboljenja.

Dermatološki pregled

Dermatološki pregled je ključan deo preventivne medicine, posebno za otkrivanje raka kože i drugih dermatoloških oboljenja. Evo nekoliko detalja o važnosti redovnog dermatološkog pregleda:

 • Otkrivanje raka kože: Rano otkrivanje promena na koži, poput novih mladeža ili promena u postojećim mladežima, može ukazivati na prisustvo raka kože. Redovni dermatološki pregledi omogućavaju lekaru da pravovremeno identifikuje potencijalno maligne lezije i preduzme odgovarajuće korake.
 • Procena rizika: Dermatolog će proceniti vašu kožu i faktore rizika kao što su izlaganje suncu, genetska predispozicija i prethodni slučajevi raka kože. Na osnovu ovih informacija, može preporučiti preventivne mere i strategije za zaštitu kože od sunca.
 • Lečenje drugih kožnih oboljenja: Dermatološki pregledi ne samo da pomažu u otkrivanju raka kože, već i drugih dermatoloških problema poput ekcema, psorijaze, akni i infekcija kože. Rano dijagnostikovanje ovih stanja omogućava brže lečenje i smanjenje nelagodnosti.
 • Saveti o prevenciji: Dermatolog može pružiti korisne savete o prevenciji problema sa kožom, uključujući pravilnu negu kože, zaštitu od sunca, redovno pregledanje mladeža i identifikaciju rizičnih faktora.
 • Provera sumnjivih lezija: Ako primetite promene na koži koje vas zabrinjavaju, poput promene boje, oblika ili veličine mladeža, dermatološki pregled omogućava stručnjaku da pažljivo proceni ove lezije i preduzme odgovarajuće korake, uključujući biopsiju ako je potrebno.

Ginekološki pregled kod žena

Redovni ginekološki pregledi su veoma dobra stvar i ključni su za očuvanje zdravlja žena. Evo nekoliko detalja o važnosti ovih pregleda:

 • Papa test: Papa test, takođe poznati kao Papanikolaou test ili Papa bris, koristi se za rano otkrivanje abnormalnih ćelija na grliću materice. Rano otkrivanje ovih promena omogućava pravovremeno lečenje i sprečava razvoj raka grlića materice.
 • Pregled dojki: Samopregled dojki i redovni pregledi dojki od strane ginekologa ili drugih zdravstvenih profesionalaca važni su za otkrivanje promena poput kvržica, izbočina ili drugih abnormalnosti koje mogu ukazivati na rak dojke. Rano otkrivanje raka dojke povećava šanse za uspešno lečenje.
 • Pregled reproduktivnih organa: Ginekološki pregled uključuje pregled reproduktivnih organa kako bi se proverila njihova zdravstvena funkcija. Ovo može obuhvatiti pregled vagine, cerviksa, materice, jajnika i drugih organa.
 • Saveti o kontracepciji: Ginekološki pregled pruža priliku za razgovor o kontracepciji i planiranju porodice. Ginekolozi mogu pružiti savete o različitim metodama kontracepcije i pomoći ženama da pronađu onu koja najbolje odgovara njihovim potrebama.
 • Saveti o reproduktivnom zdravlju: Pored kontracepcije, ginekološki pregledi pružaju priliku za razgovor o reproduktivnom zdravlju, menstrualnim ciklusima, menopauzi i drugim pitanjima koja mogu uticati na zdravlje žena.

Pregled prostate kod muškaraca

Pregled prostate važan je deo zdravstvene rutine muškaraca starijih od 50 godina. Evo nekoliko detalja o važnosti redovnih pregleda prostate:

 • Otkrivanje raka prostate: Rak prostate je jedan od najčešćih oblika raka kod muškaraca. Redovni pregledi prostate omogućavaju lekarima da rano identifikuju potencijalne probleme i započnu lečenje u ranim fazama bolesti.
 • Digitalni rektalni pregled (DRP): Ovo je fizički pregled prostate u kojem se proverava veličina, oblik i eventualne abnormalnosti prostate. Iako može biti neprijatan, DRP je važan deo rutinskog pregleda prostate.
 • PSA test: PSA (prostate-specific antigen) test meri nivo antigena koji proizvodi prostata u krvi. Povišene vrednosti PSA mogu ukazivati na probleme s prostatom, uključujući benignu hiperplaziju prostate (BHP) ili rak prostate.
 • Rano otkrivanje BHP: Benigna hiperplazija prostate je uobičajeno stanje kod starijih muškaraca koje može uzrokovati simptome poput učestalog mokrenja i problema s mokrenjem. Redovni pregledi omogućavaju rano otkrivanje ovog stanja i upravljanje simptomima.

Ovo je samo mali deo obaveznih pregleda koje treba da radite redovno. Organizujte se i krenite na preglede, neka to postane vaš životni stil, da budete odgovorni prema sebi.