Zašto bi čaj mogao biti dobar za vaše stomačne probleme?

čaj u šolji

Čaj je popularno piće koje se vekovima koristi za lečenje stomačnih tegoba. Aktivni sastojci u čaju se nazivaju flavonoidi, koji imaju mnoge zdravstvene prednosti.
Flavonoidi vam pomažu da održite zdrav sistem za varenje i mogu smanjiti rizik od razvoja određenih bolesti kao što su rak i bolesti srca.
Oni takođe deluju kao antioksidansi, što znači da mogu zaštititi ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, nestabilnim molekulima.

Kakvi sve čajevi za želudac postoje?

Postoji mnogo vrsta čajeva koji mogu pomoći kod stomačnih tegoba, kao I kod bolova u želucu.

Najpopularniji su:

Čaj od đumbira

Đumbir je popularan biljni čaj koji se vekovima koristi za ublažavanje problema sa varenjem.
Đumbir sadrži jedinjenja koja se zovu gingeroli i šogaoli, koja imaju antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja pomažu u smirivanju digestivnog trakta i smanjenju upale.
Ova jedinjenja takođe mogu pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja, čineći čaj od đumbira odličnom opcijom za one koji pate od mučnine, ili jutarnje mučnine tokom trudnoće.

Čaj od nane

Čaj od nane se koristi u ublažavanju uznemirenog stomaka i može da ublaži probavne smetnje, gasove i grčeve.
Čaj od nane je takođe povezan sa drugim prednostima, uključujući poboljšanje varenja, jačanje fokusa, ublažavanje migrene, smanjenje grčeva u stomaku i za regulaciju mirnog sna.
Pored toga, čaj od nane može pomoći da osveži dah osobe i da se bori protiv lošeg zadaha.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice vekovima se koristi kao prirodni lek za lečenje raznih bolesti, uključujući probleme sa varenjem.
Čaj od kamilice ima antiinflamatorna i antispazmodična svojstva koja mogu pomoći u smirivanju digestivnog trakta i ublažavanju simptoma lošeg varenja, nadimanja i mučnine.
Čaj od kamilice je takođe poznat po svojim umirujućim i opuštajućim svojstvima, što može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.
Ovo može indirektno uticati na varenje, jer stres i anksioznost mogu doprineti problemima sa varenjem, i bolovima u želucu.
Čaj od kamilice je takođe povezan sa drugim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšanje sna, smanjenje upale i jačanje imunološkog sistema.

Čaj od korena sladića

Koristi se hiljadama godina u tradicionalnoj medicini za lečenje raznih stanja, uključujući probleme sa varenjem.
Koren sladića sadrži svojstva, koja mogu pomoći u smirivanju digestivnog trakta i ublažavanju simptoma lošeg varenja, refluksa kiseline i gastritisa.
Čaj od korena sladića je takođe poznat po svom potencijalu da smanji stres i poboljša zdravlje disajnih puteva.
Neke studije sugerišu da čaj od korena sladića može pomoći u ublažavanju kašlja i upale grla i može biti koristan u lečenju respiratornih infekcija kao što je bronchitis.

Važno je napomenuti da čaj od korena sladića treba konzumirati umereno, jer sadrži jedinjenja koja mogu negativno uticati na zdravlje ako se konzumiraju u velikim količinama.
Ova jedinjenja mogu povećati krvni pritisak i sniziti nivo kalijuma kod nekih ljudi, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.
Najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što počnete da pijete čaj od korena sladića ako već imate neka zdravstvena stanja ili uzimate lekove na recept.

Crni čaj

Studije su pokazale da crni čaj smanjuje gasove i nadimanje, kao i poboljšava simptome kao što su loše varenje i žgaravica.

Zeleni čaj

Zeleni čajevi sadrže manje kofeina nego crni čajevi, ali i dalje nude zdravstvene prednosti kao što je poboljšana probava, uglavnom zahvaljujući visokim nivoima antioksidanata zvanih polifenoli koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija uzrokovanih slobodnim radikalima u našim telima.vreme

Kako čaj za želudac pomaže u ublažavanju tegoba?

Pokazalo se da aktivna jedinjenja u čaju, nazvana polifenoli, imaju mnoge zdravstvene prednosti.
Oni mogu pomoći u smanjenju upale i smirivanju iritacije u digestivnom traktu. Pored toga, oni regulišu mikrobiotu creva inhibirajući rast štetnih bakterija, istovremeno promovišući rast korisnih sojeva.

Najčešći problemi sa stomakom uključuju:
Gas i nadimanje (nadutost)
Žgaravica ili refluks kiseline (gastroezofagealna refluksna bolest)
Zatvor ili dijareja

Izbor i priprema pravog čaja za želudac

Postoji niz faktora koje treba uzeti u obzir kada birate pravi čaj za želudac i za razne vrste stomačnih problema.
Prvo i najvažnije, treba da tražite organske mešavine koje su napravljene od čistih sastojaka, isto tako neka budu sveži čajevi.
Takođe možete pokušati da dodate malo svežeg đumbira ili listova mente u svoj napitak ako tražite nešto posebno i ukusno.

Što se tiče pripreme, evo nekoliko saveta:

Da biste pripremili čaj od đumbira, počnite sa guljenjem i rezanjem svežeg korena đumbira.
Dodajte kriške đumbira u kipuću vodu i ostavite da se krčka 10-15 minuta. Procedite čaj i po želji dodajte med ili limun po ukusu.
Takođe možete pronaći gotove kesice čaja od đumbira u lokalnoj prodavnici ili prodavnici zdrave hrane.
Važno je napomenuti da čaj od đumbira može biti u interakciji sa nekim lekovima, tako da je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što konzumirate velike količine čaja od đumbira ako uzimate lekove na recept.
Pored toga, čaj od đumbira može izazvati žgaravicu ili druge probleme sa varenjem kod nekih ljudi, tako da je najbolje početi sa malom količinom i postepeno povećavati ako se dobro toleriše.
Da biste pripremili čaj od kamilice, 1-2 kašičice osušenih cvetova kamilice stavite u vruću vodu 5-10 minuta.
Mnogi komercijalni brendovi čaja od kamilice dostupni su u vrećicama čaja, što olakšava pripremu i konzumiranje.
Čaj od kamilice se generalno smatra bezbednim.
Biljni čaj se pravi od listova, cvetova i drugih delova biljaka.
Bilje se često koristi zbog svojih lekovitih svojstava i može se naći u mnogim različitim oblicima kao što su čajevi, tinkture, kapsule ili tablete.
Temperatura na kojoj kuvate čaj će uticati na njegov ukus i zdravstvene prednosti. Ako je moguće, koristite kipuću vodu, a ne toplu ili vruću, ovo će pomoći da se poveća njihova moć.
Izdvojite malo vremena i strpljenja kada je priprema čaja u pitanju jer je takođe važno, kako se priprema čaj za želudac.
Planirajte da svaku vreću potopite u vruću vodu najmanje pet minuta pre nego što je bacite, mogu biti potrebna možda i duže da se drži u zavisnosti od toga koliko jak čaj volite da pijete.

Zaključak

Čaj je odlična opcija za ljude sa stomačnim tegobama.
Može vam pomoći da se osećate bolje i postoji mnogo čajeva koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja probave.
Najbolje je da isprobate nekoliko različitih tipova dok ne pronađete onaj koji vam odgovara.
Ako imate problema sa želucem i stomakom, i ako tražite načine da poboljšate zdravlje probave, uključivanje čaja u svoju dnevnu rutinu može biti od značajne koristi