Vodič za nezaboravno letovanje na Kefaloniji

Šešir

Kefalonija je godinama unazad jedan od omiljenih izbora kada se radi o letovanju u Grčkoj. Svake sezone mami pažnju mnogih turista iz celog sveta. Ono što je čini ovoliko popularnom je kombinacija prelepih plaža, prirode i pregršt sadržaja za svačiji ukus.

U nastavku pročitajte vodič za planiranje ovog letovanja – kako putovati, gde pronaći smeštaj, kakvu hranu probati, kao i šta sve obavezno treba posetiti.

Kako do Kefalonije?

Ukoliko je izbor za vaše letovanje Kefalonija leto 2023. će sigurno biti nezaboravno. Stoga, odmah počnite sa planiranjem puta koji ćete pamtiti do kraja života!

Pre svega, kako možete doći do Kefalonije?

Zavisno od toga da li se odlučujete za samostalnu organizaciju putovanja ili birate neki od već postojećih aranžmana za leto u jednoj od turističkih agencija, do Kefalonije možete doći automobilom, avionom ili autobusom.

Beograd je udaljen 1 092km od Kefalonije i najbolje je putovati kroz Makedoniju. Ako krećete sopstvenim vozilom, za nju će vam biti potreban zeleni karton, dok za Grčku neče. Sam put traje između 15 i 20 sati, međutim, ovo može da varira u zavisnosti od gužve ili mogućih radova.

Sa druge strane, Beograd je vazdušnom linijom od Kefalonije udaljen 740km, a letovi postoje tokom cele godine. Za vreme letnjih meseci, veće turističke agencije uglavnom organizuju i čarter letove.

Gde pronaći smeštaj na Kefaloniji?

Turisti pri poseti Kefaloniji uglavnom odsedaju u gradu Argstoli. Ovde se nalazi veći broj hotela, od pristupačnih pa sve i do onih najluksuznijih. Neki od najpoznatijih hotela među našim turistima su Aggelos i Mirabel i imaju dve zvezdice.

Zatim, postoje i hoteli sa tri zvezdice kao što su Enalion Suites, Galaxy i Panas, dok se u samom centru grada nalaze Ionian Plaza i Mouikis. Među luksuznijim hotelima izdvajaju se Kefalonia Grand i hotel Aenos sa četiri zvezdice.

Pored ovog mesta, popularna su i Lasi, u kom se takođe nalaze hoteli za svačiji budžet, Skala, sa nešto luksuznijim hotelima i Fiskardo, koji je popularno glamurozno letovalište.

Kakva je tradicionalna kuhinja Kefalonije?

Tradicionalna jela na Kefaloniji su slična kao i na ostalim jonskim ostrvima, a sastojci koji su dominantni su meso, riba, morski plodovi, maslinovo ulje i lokalni sirevi.

Jedno od najpoznatijih jela jeste mandola. Ovo je slatki delikates napravljen od badema i šećera, dok se njegova jarkocrvena boja dobija od alge koja se koristi za dodavanje boje.

Mandolato je još jedan slatkiš napravljen od badema, meda, šećera i umućenih belanaca. Pastokidino se pravi od divljih dunja koje rastu na Kefaloniji. Kuvaju se sa šećerom, a onda im se dodaju badem i med.

Najpoznatija slana tradicionalna jela su pite od spanaća i drugih zeljastih biljaka, a postoje i pita sa mesom ili bakalarom, zečiji gulaš, hleb sa origanom i maslinovim uljem i mnogi drugi gastronomski specijaliteti.

Plaža

Šta posetiti na Kefaloniji?

Kefalonija je idealna destinacija za mirno letovanje, ali i za one koji žele da budu nešto aktivniji tako što će obilaziti popularne atrakcije. U nastavku pročitajte šta sve obavezno treba obići dok ste na Kefaloniji.

Najlepše plaže Kefalonije

Smatra se da se ovde nalaze neke od najlepših plaža u celoj Grčkoj. Obala Kefalonije je razuđena i prepuna je prelepih plaža, ali se mogu naći i plaže koje su u uvalama visokih litica prekrivenih šumama.

Neke od najpoznatijih plaža su:

  • Plaža Petani – Ovu zadivljujuću plažu krase beli pesak, kristalna voda i krečnjačke litice. Kada nema vetra i voda je mirna, potpuno podseća na bazen, pa možete uživati u ronjenju i istraživanju vodenog sveta;
  • Plaža Mitros – Slično kao i prethodna, i ova plaža se nalazi između padina planina, koje su pune žbunova i spuštaju se do kamenite plaže koja je duga čitav kilometar. Ovde možete iznajmiti ležaljke;
  • Plaža Antisamos – Ova plaža je ušuškana u zalivu okruženim visokim brdima koja su pokrivena gustim grmljem i borovom šumom. Voda je ovde kristalno čista i idealna za ronjenje;
  • Plaža Makris Gijalos – Ukoliko želite komfor i luksuz, ova plaža će biti idealan odabir. Krase je sitan, zlatni pesak na kom su poređane ležaljke za kompletan ugođaj.

Prirodna bogatstva Kefalonije

Samo tlo na kom se Kefalonija nalazi je pravo čudo priorde zbog geoloških fenomena koji se odvijaju ispod njene površine. Stoga, postoje mnoge prirodne lepote ovog ostrva koje obavezno treba obići.

Neke od njih su:

  • Melisani pećina – Jedna od najznačajnijih prirodnih atrakcija je Melisani pećina u kojoj se nalazi jezero. Ono je duboko oko 20 do 30m, a kada sunce obasja vodu, stvara se čarobna iluzija raznih nijansi boja;
  • Drogarati pećina – Izuzetno redak geološki fenomen koji je postao poznat tek nakon jakog zemljotresa koji je otkrio ulaz u pećinu. U njoj se nalaze izuzetne formacije stalaktita i stalagmita koji savršeno reflektuju svetlost i tako stvaraju čarobnu atmosferu;
  • Ostrvo Itaka – Ovo ostrvo se smatra simbolom destinacija na putovanjima avantura i nostalgija, a smatra se domom mitološkog lika Odiseja. Posmatrana sa Kefalonije, Itaka deluje kao moćna tvrđava, dok se tamo zapravo nalaze brojne skrivene plaže okružene prirodom.

Nadamo se da vam je naš vodič za letovanje na Kefaloniji bio koristan i da ste se već bacili na planiranje svog nezaboravnog odmora!