Saveti za pravilno sušenje veša

Bela košulja se suši napolju na žici

Pranje i sušenje veša za neke ljude može biti frustrirajuća aktivnost. Oduzima mnogo vremena, a ciklus pranja, sušenja i peglanja se nikada ne zatvara. Za mnoge od nas, ovo je kućni posao koji smo naučili kako da obavljamo od roditelja, cimera ili nekog drugog. I nakon određenog vremena, prestali smo da postavljamo pitanja. 

Ali, ponekad je postavljati pitanja dobro, jer uvek naučimo nešto novo. U nastavku teksta ćete pronaći odgovore na neka pitanja u vezi pranja i sušenja koja su vam sigurno pala na pamet, ali niste imali koga da pitate. 

Mašina za sušenje veša kao jedno od rešenja

Kada peremo i sušimo veš, poslednja stvar koja želimo da nam se dogodi je da omiljenu bluzu izvadimo pogužvanu iz mašine za sušenje. Različiti materijali, teksture i boje utiču na to koji metod sušenja treba da odaberete. 

Bosch mašina za sušenje veša može biti rešenje vaših problema u borbi protiv naborane i pogužvane odeće. Ako imate mašinu za sušenje veša kod kuće, ovo vam pruža mnoge prednosti. Prva stvar koja ove kućne aparate čini poželjnima je to što štedi dragoceno vreme i trud. 

Kada operete veš, samo ste obavili pola posla, jer kasnije morate da ga prostrete, opeglate i složite. Mašina za sušenje veša rešava ovaj problem, a ako naučite da je koristite pravilno, neke delove odeće nećete ni morati da peglate. Uz to, imaćete suv veš bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi napolju. 

Još neke od prednosti koje mašine za sušenje veša donose su tihi režimi pranja, zbog čega vam buka neće smetati, a uz to i duži vek trajanja. Uzimajući ovo u obzir knjigovodstvena agencija Novi Sad bi imala pune ruke posla pri amortizaciji ovog kućnog aparata. 

veš se suši u mašini za sušenje veša

 

Sušenje veša na vazduhu

Ako nemate mašinu za sušenje veša, ili vam trenutno ona predstavlja preveliku investiciju, verovatno ostavljate veš da se osuši na vazduhu. Postoji par prednosti koje ovaj način za sušenje veša nosi sa sobom. Prvi od njih je što ovako štedite novac i električnu energiju. Ali, verovatno postoji par stvari koje treba da znate i o ovoj metodi

#1 Održavajte štrik ili žicu za veš čistim

Ako vaša žica za veš stoji na otvorenom bez nadstrešnice, pre svakog sušenja je morate očistiti. Da bi i vaša odeća, posteljina i peškiri bili čisti, štrik morate prebrisati kako biste otklonili svu prašinu ili ptičiji izmet. Takođe bi bilo dobro da ne ostavljate štipaljke zakačene, kako se ne bi desilo da zarđaju. Ovo može ne samo zaprljati odeću, već i ostaviti fleke koje ćete teško otkloniti. Umesto toga, odlažite ih u jednu kesu. 

#2 Proveravajte vremensku prognozu

Ako vi ili neko od članova vaše porodice pati od alergija koje izaziva polen, trebalo bi da izbegavate sušenje veša napolju. Pogotovo u danima kada je koncentracija polena u vazduhu visoka. Većina mobilnih telefona i aplikacija za vremensku prognozu danas daju i informacije o polenu, pored očekivanih vremenskih uslova. Ako u vazduhu ima previše polena, sušite veš na zatvorenom. 

#3 Počnite od najvećih komada

Ako istovremeno prostirete posteljinu, peškire i ostalu odeću, uvek treba početi od najvećih stvari. Počnite sa čaršavima, zatim okačite peškire i na kraju majice, farmerke i ostalo. Na ovaj način ćete najefikasnije iskoristiti prostor. Uz to, između komada ostavite makar centimetar razmaka, kako biste obezedili dobar protok vazduha što će ubrzati proces sušenja. 

#4 Komadi garderobe koje ne treba da kačite

Iako ste možda navikli da svaki komad garderobe kačite na štrik, to neće biti dobro po džempere i ostalu pletenu odeću. Ovakav način sušenja će dovesti do opuštenih ramena i deformisanih rukava. Umesto toga, pletene džempere, jakne i ostalo postavite u horizontalan položaj na vašoj sušilici. 

#5 Obavezno protresite odeću pre prostiranja

Da biste sprečili krutost kod različitih komada odeće, dobro ih protresite pre nego što ih okačite na štrik ili stalak za sušenje. Istresanje sveže oprane tkanine pomaže da vlakna smekšaju i sprečava ukočenost i slepljivanje. Kako biste sprečili naboravanje tkanina treba da bude potpuno rastegnuta. 

#6 Sušenje na suncu za savršenu belinu

Svi se trudimo da košulje održavamo čisto belim ali nam to retko pođe za rukom. Koliko god se trudili, ne možemo da izbijemo tu tužnu nijansu sive koju naša omiljena košulja primi nakon par pranja. 

Pored izbeljivača i ostale hemije za pranje, jedan od trikova za čisto belu odeću je sušenje na suncu. Jaka sunčeva svetlost je dobra i za sušenje čarapa i donjeg veša jer njegovi UV zraci ubijaju veliki broj bakterija. 

Za razliku od belih košulja i donjeg veša, neke delove garderobe ne treba sušiti na direktnom suncu. U pitanju je odeća jarkih, kao i tamnih boja. Kako biste izbegli da vam odeća izbledi, sušite je na zatvorenom prostoru. 

Jako je bitno da pre pranja pročitate šta piše na etiketama. Neki komadi odeće nisu predviđeni ni za pranje ni za sušenje u mašinama, pa stoga bi trebalo da poštujete uputstva ako želite da vam odeća duže traje. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste naučili nešto više o pravilnom sušenju veša.