Renoviranje stana – spisak najtežih ali i neophodnih radova

Kuhinja svetle boje

Dom možemo preurediti sitnicama, dodavanjem određenih detalja, novim rasporedom nameštaja, i to su poduhvati koji uglavnom ne zahtevaju mnogo vremena, energije i para. I uglavnom predstavlja zadovoljstvo. Međutim, preuređivanje stana koje je ponekad neophodno i kome se manje radujemo jeste ono  koje podrazumeva krečenje, zamenu keramike, obnavljanje podnih podloga i zamena prozora i vrata.

Jedan od najzahtevnijih radova kada je u pitanju renoviranje

Prenamena prostorija podrazumeva rušenje zidova i premeštanje instalacija. To su svakako veoma zahtevni radovi, pre svega što su najprljaviji, uzrokuju veliku buku i nakon njih ima mnogo posla na iznošenju šuta. Sve to treba dobro organizovati, i sama organizacija je zahtevna. Zatim, tu je i ponovno sređivanje zidova, gletovanje i krečenje, kao i postavljanje podnih obloga.

Renoviranje kupatila ili noćna mora

Prva pomisao na radove u kupatilu jeste buka koji je neizostavan pratilac radova u kupatilu gde se menja keramika, i gde se postavljaju sanitarije. Zato je to posao koji treba da prežive i oni koji ih rade, ali i svi ostali stanari ako je zgrada u pitanju. Dodatna otežavajuća okolnost jeste što ti radovi mogu potrajati i duže ako treba da se menjaju instalacije, ali i to što majstori usled prebukiranosti mogu da “otežu” sa poslom. Sreća u svemu tome jeste to što se kupatila ne renoviraju toliko često, u proseku na nekih 15 i više godina. Stoga je i važno da se ti radovi izvedu što je kvalitetnije moguće, da kupatilo može i duže potrajati.

Obnavljanje podova – hoblovanje parketa kao najčešće, ali i postavljanje raznih vrsta laminata

Podne obloge koje su najčešće u stanovima jesu parket i laminat – gde je parket svakako u prednosti kada su u pitanju i novi i stari stanovi. Kod stanova u starogradnji prilikom renoviranja se parket uglavnom hobluje. To znači da se specijalnom mašinom skida površinski sloj parketa, pa se zatim lakira, tako da se dobija parket kao nov, doduše nešto manje debljine. To rešenje je popularno, jer je mnogo povoljnije od kupovine i postavljanja sasvim novog parketa. Ponekad se ljudi odlučuju na laminat kao povoljniju opciju, mada danas ima i laminata koji i po ceni i kvalitetu pariraju parketu.

Ozbiljnije preuređenje stana podrazumeva zamenu stolarije – pvc vrata i prozori najtraženiji

Iz mnogo razloga je važno u jednom stanu zameniti stolariju koja više nije funkcionalna. Naime, ukoliko je dotrajala, i kroz nju probija vetar sa svih strana, vreme je da se zameni. I to ne samo zbog estetike, već pre svega zbog važne uloge u pogledu energije koja se troši za zagrevanje i hlađenje prostorija. I zamena stolarije spada u veće radove prilikom renoviranja doma, i to one koje je najbolje uraditi kada su vremenski uslovi najpogodniji – proleće ili rana jesen.

Pvc vrata i pvc prozori su najtraženiji kada je u pitanju stolarija koja se koristi za stanove. Naime, za spoljne zidove koriste se pvc balkonska vrata i prozori, koji su najisplativije rešenje i najbolji u pogledu izolacijskih karakteristika. Što se tiče sobnih vrata, tu se uglavnom postavljaju drvena vrata koja su sasvim korektna za tu namenu.

Gletovanje i krečenje

Ove dve vrste radova spadaju u neke koje se redovno izvode, ali koje iziskuju vremena i prostora, naročito kada se tim radovima dodaju, na primer, gipsani radovi i spuštanje plafona. Ne uzrokuju mnogo buke, ali podrazumeva da u stanu uglavnom ne može da se boravi dok se ti poslovi ne završe.

Ugradni nameštaj

Kada su svi radovi protekli, na red dolazi i onaj lepši deo – montiranje nameštaja. Danas je naročito popularan nameštaj po meri, odnosno onaj koji je najpogodniji da se iskoristi svaki kutak u domu. Pre svega, to se odnosi na kuhinje, koje su najzahtevnije za postavljanje, zatim, plakari za odeću pa i razne police i cipelarnici. I ovi radovi zahtevaju veliku preciznost koja treba da bude u rukama stolara, koji će znati da vaše želje pretoče u savršene komade nameštaja.

Da je organizacija pola posla, to će se složiti svi koji su prošli kroz renoviranje stanja. To je pak danas veliki izazov jer je sve veći problem naći majstore koji će ove poslove brzo, efikasno i kvalitetno uraditi. Nema principa danas za sutra, unapred isplanirajte radove i rezervišite majstore na vreme (ili potražite pomoć preduzimača) i posao će zagarantovano biti uspešno završen.