Ovog proleća prihvatite izazov da samostalno organizujete obilazak Budimpešte

Budimpešta je prava lepotica na obali Dunava, grad prepoznat po dugoj istoriji, zanimljivoj arhitekturi, gastronomskoj kuhinji i prirodnim lepotama. Važi za najatraktivniju turističku destinaciju u jugoistočnom delu Evrope sa toliko turističkih znamenitosti da Vam u ovom gradu nikada ne može biti dosadno. U Budimpešti za svakog turistu ima po nešto, od luksuznih pa do vrlo povoljnih turističkih aranžmana. Naši turisti rado koriste povoljne turističke aranžmane ili putuju u sopstvenoj režiji uz povoljan kombi prevoz do Budimpešte. Neki koriste te prilike da i po nekoliko puta odu u Budimpeštu. Biraju različita godišnja doba, zbog mišljenja da svako godišnje doba ostavlja posebnu čar na ovaj grad. Prestonica je nastala 1873. spajanjem tri grada – Budima, Obuda i Pešte. Najviše znamenitosti u gradu izgradjene su u godinama oko 1896. kada su Ugari slavili svoju milenijumsku godišnjicu. Više puta je bila razarana, dva najveća dogodila su se u 12. veku kada su je razorili Mongoli i tokom Drugog svetskog rata. Danas predstavlja jak kulturni i ekonomski centar i grad u kome ima najviše UNESCO zaštićenih spomenika kulture.

Korisne informacije za putovanje u svojoj režiji do Budimpešte

BudImpešta je prava evropska prestonica, mnogoljudna metropola u kojoj živi petina madjarskog stanovništva. Bez obzira na sve veću turističku popularnost i mnogoljudnost, predstavlja veoma siguran grad za turiste. Prema istraživanjima je u vrhu najsigurnijih gradova na svetu. Iako je po površini vrlo prostrana, odlično je uredjena i organizovana, čista tako da obilazak grada ne predstavlja problem nego pravi užitak. Ne plašite se da će komunikacija biti problem, na svim turističkim mestima odlično znaju engleski. Potrebne su Vam ipak neke informacije o valuti i načinu plaćanja, o aplikaciji za javni gradski prevoz i turističkoj kartici za povoljnosti prilikom obilaska grada.

Ulazak u Madjarsku i plaćanje

Za državljane Srbije nije potrebna viza za ulazak u Madjarsku kada je reč o boravku do 90 dana. Velika olakšica za naše turiste zato što ne mora da planiraju mnogo unapred putovanje, možete čak i za naredni vikend da otputujete ako se rešite. Nadjete siguran i povoljan kombi prevoz do Budimpešte i za nekoliko sati ste pred nekom od madjarskih znamenitosti. Plaćanje se vrši isključivo u madjarskim forintama, retska su mesta gde možete da platite u eurima ili dolarima. Na većini mesta plaćanje se s lakoćom obavlja VISA karticom, čak i kod uličnih prodavaca.

Obidjite Budimpeštu javnim gradskim prevozom

U Budimpešti turisti rado koriste javni gradski prevoz. Ako na putovanje ne podjete autom nego autobusom ili kombi prevozom onda će Vam koristiti informacije o javnom gradskom prevozu za koji se može reći da je jedna od znamenitosti ovog grada. Jedna od linija metroa poznata kao Žuta linija od 2002. godine je na UNESCO-voj listi baštine kao prva podzemna železnička linija u kontinentalnom delu Evrope. Na stanicama imate utisak da ste se vratili u prošlost, najmanje u 19. vek. Na svim stanicama su postavljeni automati za kupovinu karata vrlo jednostavni za korišćenje sa uputstvom na tri jezika: madjarskom, engleskom i nemačkom. Kontrole su vrlo česte i kazne su visoke zato ne treba rizikovati. Za pomoć u kretanju kroz Budimpeštu postoji aplikacija BudapestGo , ona će ponuditi opcije kretanja kroz grad javnim gradskim prevozom ili pešaka. Dobićete prave informacije koji prevoz da čekate, koliko stanica putujete do odredišta i kako se zovu stanice. Jedini nedostatak je što u offline režimu ne radi, tako da na nju ne možete da se oslonite ako nemate internet.

Turistička kartica Budapest Card

Uz turističku karticu Budapest Card obilazak znamenitosti ovog grada biće mnogo jeftiniji i jednostavniji. Uz karticu su jeftinije ulaznice u neke od istorijskih znamenitosti, povoljnija je karta za gradski prevoz, krstarenje Dunavom pa i hrana i piće u velikom broju ugostiteljskih objekata.

Znamenitosti kao kulturološko osvešćenje u ovom gradu

Budimpešta je grad prepun znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a, brojni kulturno-istorijski spomenici čine je velikim kulturološkim centrom ovog dela Evrope. Ako stižete kombi prevozom do Budimpešte onda dogovorite da Vas odvezu do smeštaja da ostavite stvari pa pravac na Trg heroja. Grad treba da upoznate od Milenijumskog spomenika koji je simbol Budimpešte i naseljavanja Madjara na ove prostore. Na korak od Trga heroja je Gradski park u kome ne treba da se propusti prilika panoramskog pogleda iz balona na centralni trg. Za ljubitelje atrakcija je i poseta najneobičnijem dvorcu u ovom gradu, Vajdahunuad dvorcu na veštačkom ostrvu. Ako putujete sa decom vodite ih obavezno u jedan od najstarijih zoovrtova na svetu. I nikako ne preskočite prvu neraskidivu vezu izmedju Budima i Pešte – lančani most. Vrhunac užitka je poseta Madjarskog parlamenta koji je s razlogom pravi biser Budimpešte. Bazilika Svetog Stefana je najčešće fotografisana znamenitost, turisti je vole zbog grandiozne spoljašnjosti i još impresivnije unutrašnjosti. Ostavljamo Vam prostor da sami istražujete i neke znamenitosti sami dodate na spisak atrakcija u Budimpešti.