Muškarci i fudbal – strast koja ne prestaje

Za razliku od većine žena, kojima je fudbal totalno nezanimljiv i pomalo dosadan sport, muškarci su ti koji ne trepću dok traje fudbalska utakmica. Ovo se odnosi i na utakmice koje gledaju uživo, ali i na utakmice koje gledaju putem malih ekrana. Još ako imaju društvo, navijanje i nerviranje je zagarantovano. U tom slučaju, savet svim ženama je da se sklone iz kuće, da odu na piće sa drugaricama ili u neku šetnju. Ili da im se pridruže i da učestvuju u navijanju. Obezbedite piće i razne grickalice, pa možda počnete da uživate u ovom sportu.

Generalno, za muškarce je fudbal istinska ljubav i često će pomeriti sve obaveze kako bi gledali neku utakmicu. Za one koji se i sami bave ovim sportom, makar i rekreativno, fudbal je i više od života. Uglavnom, oni vole skoro sve sportove, ali fudbal je daleko najpopularniji i izaziva najveći stepen uzbuđenja kod gledalaca. Prema nekim istraživanjima, brojni su razlozi zašto muškarci toliko uživaju u fudbalu, i onda kada ga gledaju ali i kada ga igraju. Naučnici navode brojne psihološke, ali i sociološke faktore koji utiču na to kako se muškarci ponašaju za vreme fudbalske utakmice.

Ljubav koja se nasleđuje

Kako je fudbal sport koji je popularan širom sveta, ljubav prema njemu je neka vrsta nasleđa i tradicije. Samo gledanje i igranje fudbala predstavlja neku vrstu tradicije koja se prenosi sa kolena na koleno u većini porodica. Ukoliko su vaši roditelji, mada verovatno većinom očevi redovno pratili fudbal, tokom vašeg odrastanja, velike su šanse da će ti i vi tu ljubav preneti na svoju decu. Dečaci, ali i dosta devojčica, vole ovaj sport i sve češće se odlučuju da ga treniraju. Gotovo da u svakoj generaciji ima i određen broj devojčica, koje igraju jednako dobro fudbal kao i dečaci. Fudbal zbližava, pa je zajedničko gledanje utakmice ujedno i jedna vrsta ostvarivanja bliskosti sa porodicom i prijateljima.

Patriote u svakom trenutku

Gledanje fudbalske utakmice u kojoj igra vaš omiljeni klub ili reprezentacija, budi posebne emocije. Navijanje je tada sigurno najjače i najglasnije, i sigurno se mora upotpuniti navijačkim rekvizitima. Prodaja zastava Srbije uglavnom ima veze sa različitim skupovima, među kojima je sigurno i gledanje fudbalske utakmice. Navijači, pored dresova, šalova i kapa najviše vole da se ogrnu simbolom države, pa je po prodaji zastava Srbije naša zemlja definitivno ta koja neguje tradicionalne vrednosti i ponosi se svojim državnim obeležjima.

Nijedna fudbalska utakmica u zemlji, ali i u inostranstvu ne može da prođe a da se tu ne nalazi obeležje naše države. Prodaja zastava Srbije, usko je povezano sa dubokom naklonošću i odanošću svemu što naša zemlja predstavlja, a fudbalske utakmice su samo još jedan dokaz da je patriotizam veoma važan.

Budite timski igrač

Kako je fudbal jedan od mnogobrojnih timskih sportova, nije ni čudo zašto je omiljen među muškarcima. Oni vole da pripadaju timu, da budu deo nečega što podrazumeva zajedničko odlučivanje i druženje. Dokaz za to su brojne navijačke grupe. Na ovaj način oni iskazuju ljubav prema omiljenom timu, i posmatraju sebe kao deo tog istog tima. Sa druge strane, oni osećaju rivalstvo prema protivniku, i prema navijačima protivničkog tima. Timski duh u njima budi osećaj pripadnosti, osećaj da su deo nečeg uzvišenog. Tako je oduvek i tako će verovatno biti i u budućnosti, sve dok postoji strast i želja kako kod igrača, tako i kod navijača.

Takmičenje im je u krvi

I žene i muškarci vole da se takmiče, ali je ova osobina malo izraženija kod muškaraca. Takmičarski duh, koji definitivno vlada u fudbalu, jedan je od razloga zašto osobe muškog pola toliko vole fudbalske utakmice. Fudbal je pravi primer takmičenja u kome je veoma važno da postoji želja i zdrav takmičarski duh. I igrači ali i gledaoci su fokusirani na igru i na to da se da što više golova, i na taj način pobedi protivnička ekipa. Fudbal u suštini nije nasilan sport, ali kada dođe do konflikata, krv se uzburka i kod igrača ali i kod navijača.

Fudbal je terapija

Žene vole šoping i on im predstavlja jednu vrstu terapije, jer ih opušta. Za muškarce je to fudbal. On im pomaže da se opuste i da na momenat zaborave na sve obaveze ili težak dan koji su imali na poslu. Neizvesnost, koja se dešava tokom trajanja utakmice, još više ih podstiče da se usredsrede na samu igru, jer napetost nekada traje čitavu utakmicu. Drama i akcija koja se dešava na fudbalskom terenu, ali i uzbuđenje samo su neki od razloga zašto je fudbal sport broj jedan širom naše planete.