Torta je jedan od najomiljenijih deserta širom sveta, i to sa dobrim razlogom. Kombinacija mekane, vlažne kore i bogate kremaste glazure pravi je užitak za čula. Bilo da se radi o rođendanu, venčanju ili samo posebnoj poslastici, torte su simbol slavlja i radosti. A veliki izbor torti je dokaz da postoji nešto za svakoga.
Iako se mnogi od nas možda drže klasičnih ukusa torti kao što su voćne ili čokoladne, postoje neki zaista čudni i otkačeni ukusi torti koji bi vas mogli iznenaditi. U ovom tekstu ćemo prikazati neke od najčudnijih torti koje se spremaju širom sveta.
Torte sa nesvakidašnjim slanim sastojcima
Kada pomislite na slanu tortu, verovatno zamišljate ono ukusno predjelo koje često imamo priliku da jedemo na raznim slavljima.
Ali neki kuvari pomeraju granice pravljenja torti tako što su u svoje recepte za slatku tortu uključili slane sastojke. Uzmite, na primer, tortu od avokada, koja koristi kremasto zeleno voće umesto putera za bogatu, vlažnu teksturu. Avokado je odličan izvor zdravih masti, što ovu tortu može učiniti hranljivijom, pogotovo ako je iz organskog uzgoja. Ova torta je takođe veganska alternativa bez mlečnih proizvoda za one sa alergijama ili ograničenjima u ishrani.
Ili šta je sa tortom od paradajz supe, koji kombinuje supu od paradajza iz konzerve sa brašnom, šećerom i začinima za iznenađujuće ukusan rezultat? Ostali ukusni sastojci za torte uključuju slaninu i sir, kukuruzni hleb, pa čak i crni biber. Ove torte mogu zvučati čudno, ali one nude jedinstveno i ukusano iznenađenje tradicionalnom slatkom desertu.
Torte koje zapale nepca – ljute torte
Za one koji vole malo zabave kada su u pitanju ukusi, začinjene torte bi mogli biti prava stvar.
Indijska torta od šargarepe, ili “gajar ka halva”, je popularan desert napravljen od rendane šargarepe, mleka, šećera i izdašne količine kardamona, cimeta i karanfilića.
Upotreba začina u ovoj torti dodaje dubinu ukusa i topline, što ga čini prijatnom opcijom za desert.
Pored toga, meksička čokoladna torta kombinuje bogatu čokoladu začinjenu čili prahom za ukus koji je i sladak i vatren. Kombinacija čokolade i čilija popularna je u meksičkoj kuhinji, a ova torta je savršen primer za to.
A ako se osećate zaista avanturistički, možda biste želeli da probate vasabi tortu, koja koristi opor japanski ren umesto ekstrakta vanile. Upotreba vasabija u ovoj torti može zvučati zastrašujuće, ali dodaje jedinstven i neočekivan ukus koji će sigurno probuditi vaše nepce.
Torte od voća i povrća koje će vas iznenaditi
Dok torte sa ukusom voća nisu ništa novo, neki proizvođači su doveli stvari do krajnosti sa nekim neobičnim sastojcima.
Durijan torta, na primer, je popularan desert u jugoistočnoj Aziji koji koristi ovo smrdljivo voće u svom receptu. Durijan ima jak miris i jedinstven ukus, koji se može opisati kao sladak, kremast i blago orašasti.
Tu je i torta od cvekle uključuje ovo povrće kako bi se dobila bogata torta ljubičaste boje koja je iznenađujuće slatka. Cvekla je prirodni zaslađivač i takođe odličan izvor antioksidanasa, što ovu tortu čini zdravijom alternativom tradicionalnim kolačima.
Ostali ukusi kolača od voća i povrća uključuju bundevu, slatki krompir, pa čak i avokado i limetu. Ovi kolači su savršeni za one koji traže zdraviju i hranljiviju opciju deserta.
Meso u torti? Torte u kojima je meso glavni sastojak
Da, dobro ste pročitali. Postoje neki ukusi torti koji uključuju meso u recept. Jedan primer je goveđa torta, koji koristi mlevenu govedinu umesto brašna za desert pun proteina koji je i sladak i ukusan. Ova torta je popularna u nekim delovima Afrike, gde se često servira na venčanjima i drugim proslavama.
Drugi je svinjski kolač, koji kombinuje iseckanu svinjetinu sa brašnom, šećerom i začinima za jedinstven i neočekivan ukus. Ova torta je popularan desert u nekim regionima Kine.
A za one koji vole svoje deserte sa malo zabave, tu je začinjena torta sa kobasicama, koja koristi začinjenu ćorizo kobasicu umesto uobičajenog ukusa čokolade ili vanile. Iako ovi kolači od mesa mogu zvučati čudno mnogima od nas, oni su podsetnik da se tradicije hrane mogu znatno razlikovati u raznim kulturama.
Torta je svestran desert koji se može napraviti na bezbroj načina, sa bezbroj ukusa. Dok se neki ukusi kolača mogu smatrati čudnim ili čak neprivlačnima za neke, oni nude jedinstven način da se istraže različite tradicije hrane i eksperimentiše sa novim sastojcima. Bez obzira da li tražite nešto ukusno, začinjeno, voćno, ili sa mesom, postoji ukus torte za svakoga. Pa zašto ne izaći iz svoje zone komfora i probati nešto novo? Ko zna, možda upravo otkrijete novi omiljeni ukus.