Saveti i trikovi za kristalno čistu vodu u vašem bazenu

Ko ne želi da se posle napornog dana osveži u kristalno čistoj vodi bazena? Za mnoge je ovaj san, nažalost, ostvariv samo u hotelskom bazenu, jer kod kuće voda za kupanje često nije toliko besprekorna.

Može li se nešto učiniti po tom pitanju? – Naravno. Naš članak će vam pokazati o čemu se radi.

Šta uraditi ako je voda vašeg bazena zamućena?

Radovali ste se postavljanju montažnog bazena u dvorištu, pogotovo ako ne idete ovog leta na putovanje, ali je voda u njemu ubrzo počela da biva čudna. Ponekad je mutna, ponekad zelena, onda postane mlečna, ili čak smeđa… Jedino nije prozračno čista, kakvoj ste se zapravo nadali.

Ovo se ne mora dešavati. Sastavili smo za vas pet korisnih saveta o pravilnom održavanju vode u bazenu, kako onom montažnom, tako i ugradnom. Sledite ih, i uskoro ćete biti u prilici da uživate u čistom zadovoljstvu kupanja u svom vrtu.

Dakle, evo šta treba uraditi:

 

  • Osnovno čišćenje bazena – Bazen treba temeljno očistiti najmanje jednom godišnje, pre punjenja, kako biste uklonili svu tvrdokornu prljavštinu kao što je masnoća, ili kamenac i kako bi voda bila zdrava i ispravna. Pošto grublji sunđeri, i uobičajena sredstva za čišćenje i odmašćivanje u domaćinstvu, mogu oštetiti oblogu vašeg bazena, najbolje je koristiti sredstva specijalno namenjena održavanju bazena, kao i posebne četke za to. Posle toga je preporučljivo naneti algicid, za prevenciju algi, na pod i zidove bazena. Sistem filtera takođe treba proveriti pre prve upotrebe. Nakon ovoga možete napuniti bazen, ali izbegavajte bunarsku vodu koja obično sadrži dosta gvožđa, bakra i mangana, što uzrokuje smeđu obojenost vode. Takođe treba redovno otklanjati grubu prljavštinu koja dospeva u bazen, kao što je lišće. I za to postoji efikasan alat.

  • PH regulacija – Najvažnija stavka u održavanju vode bazena je PH vrednost, koju treba održavati u opsegu između 7,0 i 7,4 (idealno 7,2). Ostala sredstva za negu vode i hemikalije koje koristimo, mogu optimalno da deluju samo ako je PH vrednost na adekvatnom nivou. Ako je ovaj parametar prenizak, morate u vodu dodati PH buster, dok u suprotnom slučaju dodajete PH reduktor. Nakon što ste izbalansirali PH vrednost, treba pustiti da sistem filtera radi najmanje 24 sata, kako bi se voda optimalno izmešala. Proveravajte PH vrednost jednom do dva puta nedeljno, jer ona može varirati usled temperature vode, učestalosti kupanja ili zaprljanja. 

 

  • Dezinfekcija – Sterilizujte vodu bazena hlorom ili aktivnim kiseonikom. Posebno u vrelim letnjim danima razni patogeni i mikroorganizmi pronalaze idealne uslove za razmnožavanje upravo u vašem bazenu! Da bi se njihovo bujanje zaustavilo, neophodna je stalna dezinfekcija bazena. U ove svrhe se već dugi niz godina efikasno primenjuju sredstva na bazi hlora. Koristite brzo rastvorljiv hlor za takozvano „šok hlorisanje“, najbolje uveče, kako bi delovao preko noći, i kupanje bilo moguće već sutradan. Plivanje nije dozvoljeno dok su koncentracije hlora iznad 0,6 mg/l, jer je agresivan za kožu, oči i sluzokožu. Vrednosti hlora takođe treba redovno meriti i držati u rasponu između 0,3 i 0,6 mg/l.

 

  • Alati – Sistem peščanog filtera nije u stanju da ukloni najsitnije čestice prljavštine iz vode vašeg bazena, koje je čine zamućenom i podstiču rast algi. Za uklanjanje ovih čestica preporučuje se upotreba flokulanta. Ovaj agens obezbeđuje da se mikroskopski male čestice slepe i formiraju grudvicu, koju filter zatim može filtrirati iz vode bazena. Pri sledećem čišćenju filtera, ova prljavština se konačno uklanja iz sistema. Koristan je i stabilizator tvrdoće, sredstvo protiv kamenca, koje dodajemo odmah posle punjenja i podešavanja PH faktora.

 

  • Prevencija algi – Dezinfekcija bazena hlorom ili aktivnim kiseonikom ponekad nije dovoljna da spreči stvaranje algi u vodi bazena. Jedino rešenje za to je česta upotreba algicida.

 

Preporuka: nabavite robot za bazen! Ovaj mali pomoćnik, koji se automatski spušta niz bazen i uklanja prljavštinu, može vam uštedeti mnogo vremena i truda.

Uz naše savete, ništa neće stajati na putu vašem uživanju pored bazena, i opuštanju u kristalnoj vodi. Pazite jedino na vremensku prognozu, jer ne želite da i vaša zabava „padne u vodu“!

Želimo vam blistavo kupanje!