Kako se pripremiti za dolazak bebe

Ukoliko ste već u poodmakloj trudnoći, verovatno već uveliko razmišljate o mnogim stvarima kako biste se najbolje pripremili za dolazak novog člana. Ako ste već roditelj, utoliko bolje jer ćete već znati šta vas otprilike očekuje u prvim danima, ali nije na odmet da ponovite gradivo. Za one koji se prvi put ostvaruju u ovoj najlepšoj ulozi, svakako će svaka pomoć dobro doći. Pored psihičke pripreme i raznih edukacija, tu je i oprema za bebe, koja će vam itekako biti od pomoći. Naravno, najbitnije je da porođaj prođe u najboljem redu, a sve ostalo ćete polako savladavati kako vreme bude prolazilo. Niko se nije naučen rodio da bude roditelj, ali ta mala bića su savršeni učitelji, pa ćete uz ljubav i pažnju sve teškoće lakše prevazići.

Psihička priprema pre porođaja

Veoma je važan momenat psihičke pripreme pred rođenje novorođenčeta, jer svaka kriza koja se desi kada se dete rodi biće olakšana ako smo psihički jaki. Psihička stabilnost, iako se o njoj retko govori, svakako mora biti prisutna, jer neće uvek sve biti kao na filmu i savršeno. Odgovornost je ogromna kada postajemo roditelji, ali isto tako i najveći poklon koji dobijamo u životu. Neko jednom, a neko više puta, svakako je dragocen bez obzira na to koliko dece imamo.

Zato neka vaš fokus bude na tome, na pažnji i vremenu sa njima, pogotovo dok su mali, jer vreme brzo proleti. To je bolje nego da konstantno brinete i dižete paniku i kada za tim uopšte nema potrebe. Niko ne kaže da ne treba da brinete, jer i to je normalno osećanje, pogotovo ako prvi put dobijamo dete, ali sve se to uči kroz iskustvo. Roditeljski instikt je važan i sigurno će vas usmeravati šta i kako treba da radite. Želja da dete bude dobro i da mu obezbedite ljubav i vaše razumevanje, sigurno će ih kasnije oblikovati u dobre ljude.

Oprema za bebe – izaberite samo ono što će vam koristiti

Mnogi roditelji, kada je u pitanju oprema za bebe prilikom priprema za dolazak novog člana, kupuju i ono što će im trebati a i ono za hajde neka se nađe. Imate dovoljno vremena, pa sastavite spisak svih potrebnih stvari. Na prvom mestu neka budu krevetac, korpa i kolica. Ukoliko već imate dete, većinu stvari već imate, pa nema potrebe da trošite novac na to. Svakako, izbor je ogroman, i za svaki budžet mogu se pronaći zaista prelepi komadi. Bitno je da krevetac i kolica budu udobni, jer će dete u njima provoditi najviše vremena.

Biće vam potrebna i kadica za kupanje, gledajte da kupite neku kadicu koja je stabilna. Isto tako nemojte kupiti neku malu, jer će je veoma brzo prerasti. Takođe, trebaju vam peškirići, šampon, sapun, vlažne maramice i razne kremice. Pelena možete uzeti nekoliko pakovanja, kako ne biste morali da ih često kupujete. Takođe u bebinom kutku biće vam potrebna neka komoda, kako biste sve stvari mogli lepo da spakujete. Savet je da kolica i nosiljku birate u nekim neutralnijim bojama, kako biste ih koristili i kasnije, ako budete imali još dece.

Šta kupiti od garderobe

Kada uđete u neku radnju koja prodaje stvari za decu, najradije biste kupili sve koliko je sve malo i slatko. Ali isto tako imajte na umu, da mališani brzo rastu i da će za veoma kratko vreme prerasti većinu stvari. Za početak uzmite dovoljno bodića, zeka, čarapica, kapica, portikle i benkice. Isto tako, trebaće vam nekoliko pantalonica ili nešto laganije ukoliko je toplije vreme. Ako se porađate u zimskim danima, onda će vam trebati i jaknica, kao i skafander i neka toplija kapica za glavu. Gledajte da garderoba bude napravljena od prirodnih materijala, kao što je pamuk ili lan. Isto tako, posebno perite dečije stvari od vaših i to nekim blagim deterdžentom. Isto tako, možete kupiti i pamučne pelene, ukoliko bebi bude trebao široki povoj, a one su korisne i za mnoge druge stvari pa sigurno neće biti višak.

Edukacija na više strana

Danas postoji mnogo literature o porođaju, kao i o tome kako da vam prvi dani i meseci sa detetom lakše prođu. Isto tako, savete potražite od nekoga u okruženju, ko će vam iskreno reći o nekim svojim metodama i izazovima sa kojima se i vi možete susresti. Slušajte pedijatre, jer su oni stručni u ovoj oblasti. Na kraju, slušajte sebe i svoje instikte i sigurno ćete doneti odluku koja je najbolja za vaše dete. Najbitnije je da ostanete smireni, i da na svaki izazov kada vam je teško, gledate kao na jednu fazu koja će proći.