Vodič za održavanje higijene pasa

Mokar pas

Kućni ljubimac u vaš dom unosi mnogo sreće i radosti, ali istovremeno i obaveza i odgovornosti. Kao i svakom živom biću i psu je potrebna određena pažnja kako bi mu se omogućio dug i zdrav život.

To ne podrazumeva samo igranje sa njim i duge šetnje u parku, već i posebnu negu i brigu o njegovom zdravlju. Ovo već svaki savesni vlasnik pasa zna i praktikuje, međutim, mnogo je onih koji planiraju da nabave ljubimca, a nisu ni svesni šta sve ta odluka nosi sa sobom, i u kojoj meri će im se život promeniti.

Ukoliko ni vi niste sigurni šta adekvatna nega o psu podrazumeva, nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte sve o održavanju higijene psa kako bi vaš ljubimac bio negovan, zdrav i srećan.

#1 Higijena životnog prostora psa – redovno čišćenje prostora u kojem pas provodi vreme

Bilo da vaš ljubimac živi sa vama u kući ili stanu, ili je pak u dvorištu, važno je redovno održavanje higijene prostora u kojem on provodi najveći deo vremena. Ovim psa štitite od raznih bolesti, od kojih su neke više, a neke manje opasne, a neke se čak mogu preneti i na ostale ukućane.

Jedna od tih bolesti su i pseće gliste, kojima se pas može zaraziti na više načina – u šetnji preko izmeta drugog psa, ali i prego obuće vlasnika koji je na cipelama uneo jajašca glista u dom. Gliste kod pasa zahtevaju povećani oprez, a svaki vlasnik treba da vodi računa i o sebi, jer se može zaraziti preko neopranih ruku i dlake životinje.

Potrebno je redovno čistiti činije za hranu i redovno skupljanje izmeta kako deca ili druge životinje ne bi došla u kontakt sa njim i zarazila se.

#2 Higijena zuba – važnost dentalne higijene pasa

Da li ste čuli da se i psima peru zubi?

Pravilna nega zuba i desni sprečava kamenac i zadah kod psa, ali što je još važnije sprečava probleme sa jetros, srcem i bubrezima. Adekvatna dentalna higijena ne zahteva mnogo – potrebno je prati zube psu jednom do dva puta nedeljno, posebnom pastom i četkicom za zube za pse.

Pasta za zube namenjena psima je prilagođena životinjama, smeju je gutati, a ima i poseban ukus koji je ljubimcima prijatan. Mogu biti različitog ukusa – sa piletinom, govedinom, lososom, pa i kikiriki puterom. Iako je u početku pranje zuba ljubimcu izazov, ovo bi trebalo raditi od kad je pas još štene kako bi se navikao i kako bi kasnije uživao u pranju zuba.

Vetrinar i pas

#3 Higijena ušiju – koliko često je potrebno čistiti uši psa?

Svi vlasnici pasa znaju da infekcija uha kod pasa može biti veoma bolna za ljubimca, a ukoliko se zakomplikuje može dovesti i do gubitka sluha i poremećaja u ravnoteži.

Kako bi se ona sprečila, potrebno je s vremena na vreme očistiti uši psa. Odeđeni psi, zbog obika ušne školjke u kojima se taloži veća količina voska, imaju veće predispozicije za dobijanje ušne infkecije i upale uha. Te rase su uglavnom psi koji su namenjeni za stan kao što su koker španijel i baset.

Čišćenje ušiju može obaviti veterinar, ali profesionalno čišćenje nije uvek neophodno, već to možete obaviti i sami u kućnim uslovima. Potrebno vam je sredstvo za čišćenje ušiju i komadi vate ili tuferi. Čišćenje obavljate tako što glavu psa nagnete u stranu kako bi što bolje videli unutrašnjost uha i očistite ga sa komadima vate koje ste prethodno natopili sredstvom.

A, koliko često je potrebno čistiti uši ljubimcu?

Ovo zavisi od rase psa – neke rase su podložnije upalama uha, dok neke rase imaju prirodno zdrave uši, pa čišćenje nije potrebno obavljati često. Ostali faktori koji utiču na učestalost čišćenja ušiju su navike psa, fizička aktivnost i količina voska koja se luči iz ušiju.

#4 Nega dlake psa – kupanje i češljanje psa u zavisnosti od rase

Dlaka psa je najvažniji pokazatelj zdravlja vašeg ljubimca, pa zahteva i određenu negu. U zavisnosti od rase psa, ta nega može biti drugačija. Neke rase zahtevaju redovno češljanje specijalnim četkama i češljevima svaki dan, dok neke rase zahtevaju češljanje jednom nedeljno. Pored češljanja psa, potrebno je i redovno kupanje ljubimca adekvatnim preparatima namenjenim njegovom tipu dlake.

Da li su pseće dlake svuda po vašem dnevnom boravku i ostalim prostorijama u kojima pas provodi vreme?

Tip dlake psa može biti različit – svilenkasta dlaka, glatka dlaka, oštra dlaka, kovrdžava dlaka i duga dlaka sa podlakom. Svaki od ovih tipova zahteva različitu negu kada je u pitanju kupanje i češljanje. Kako se psi linjaju dva puta godišnje, a neke rase mogu imati i produženo linjanje, u ovom periodu potrebno je češće četljanje nego u ostalim delovima godine.

Kada je u pitanju kupanje psa, osim posebnih preparata namenjenih njegovom tipu dlake, potrebno je da se raspitate koliko često je potrebno kupati vašeg psa. Psi koji se nalaze u stanu se češće kupaju od onih koji su u dvorištu, ali važno je ne preterivati sa kupanjem. Preterano kupanje može naneti više štete nego koristi vašem ljubimcu i oštetiti mu površinski sloj kože.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da smo vam pružili sve potrebne informacije o održavanju higijene psa, kako bi vašem ljubimcu pružili adekvatnu negu koja će mu omogućiti zdrav i kvalitetan život.