Profesionalni alati koji su desna ruka svakog majstora

Bez alata – nema zanata!

Ali koji su to tačno alati?

Znate na koje mislimo – oni alati koji su baš neophodni svakom majstoru, a nije na odmet ni da iste imamo u kućnoj radionici.

Nema sumnje – ukoliko upravo otvarate sopstvenu radionicu ili želite da poboljšate kvalitet svog rada nabavkom što kvalitetnijih alata – potrebni su vam kvalitetni profesionalni alati, koji će vam postati “desna ruka”!

Istražili smo umesto vas koji su to alati koji će vam u ovome najviše pomoći, a u nastavku teksta delimo sa vama listu do koje smo došli!

Profesionalni Mixal alati učiniće vaše majstorisanje lakšim, ali i kvalitetnijim!

Najkorisniji ručni alati

Među ručnim alatima, koji ni pored svih tehnoliških napredaka, nisu pronašli kvalitetnu zamenu i i dalje su neizbežan deo svake majstorske radionice ili kućne kolekcije alata, naročito se izdvajaju: šrafciger, ključevi, čekići i macole.

Šrafcigeri

Ovo je najčešće korišćen ručni alat, i samim tim – neophodno je da bude što kvalitetniji. Koristi se za navijanje i odvijanje šrafova, pa otud i terminološko poreklo ove reči. I šraf, i šrafciger, inače su nemačke reči.

Šraf je najčešći element za spajanje, pa je jasno zbog čega šrafciger nalazi tako široku primenu u svakodnevici. Šrafcigeri su izvanredno koristan i funkcionalan alat, koji morate imati u svom asortimanu alata!

Ključevi

Ključevi takođe mogu da služe za zavrtanje i odvrtanje vijaka, ali i pridržavanje matice. To za šta će se koristiti zavisi od njihovih karakteristika, a pre svega od samog oblika koji staje u ključ. Ključevi se prave u standardnim dimenzijama, a po tome koliki su vijci. Njihove veličine se kreću od 6 do 19 mm. Svaki profesionalan majstor ima set ključeva, koje može da koristi za izvršenje najrazličitijih zadataka.

Čekići i macole

Čekić može da se koristi za bilo koji posao pribijanja određenog materijala drugog i njegovo fiksiranje, a svoju najčešću primenu pronalazi u zakucavanju šrafova. Od kačenja slike na zid, pa do sklapanja nameštaja, ovaj alat raznovrsnim funkcionalnostima koje pruža, majstorima zaista služi kao “desna ruka”.

Alat

Aku alati

Alati na baterije su naročito korisni pri radu napolju ili u drugim nezgodnim situacijama, kada utikač nije blizu, a potrebno je obaviti određene radove. Od akumulatorskih alata, kao najčešće korišćene u majstorskim radionicama se izdvajaju: aku bušilice i aku brusilice.

Aku bušilice

Akumulatorske bušilice su popularan i praktičan alat za širok spektar zadataka. Od “uradi sam” projekata do kompleksnih građevinskih radova. Bušilice se napajaju punjivim baterijama, što omogućava majstorima i građevincima slobodno kretanje bez potrebe za kablovima i remetilačkim faktorima.

Aku bušilice su i dosta lakše i kompaktnije od električnih, što ih čini lakim za manevrisanje i rukovanje. Uz njih je moguće nabaviti raznovrsne burgije, pa koje omogućavaju majstorima da obavaljaju širok spektar zadataka koristeći pritom samo jedan alat.

Akumulatorske brusilice

Brusilice na baterije koriste se za brušenje, sečenje i poliranje metala, kamena i drugih materijala. Posebno su korisne u situacijama kada utičnica nije lako dostupna, jer sa njima možete da rukujete bilo gde!

Svaki metalac, mehaničar ili izvođač radova koji mora da obavlja poslove brušenja u pokretu, oslanja se na aku brusilicu kao na svoju “desnu ruku”. One nude pogodnost prenosivosti i snagu i svestranost potrebe za širok spektar radnji koje podrazumevaju brušenje i sečenje.

Elektirčni alat

Električni alat je obično teži od akumulatorskog. Zbog kablova je i nezgodniji za rukovanje i nedostaje mu da osobina prenosivosti. Ipak, ima svoje prednosti. Moćan je, nema potrebe za punjenjem, i obično je trajniji od akumulatorskog, pa predstavlja sigurno ulaganje svakom majstoru.

Električni pištolji za farbanje

Električni pištolji za farbanje koriste električnu energiju za raspršivanje farbe po površini. Najčešće se koriste u automobilskoj i građevinskoj industriji, i to za farbanje automobila, za farbanje građevina ili nameštaja.

Omogućavaju ravnomerno bojenje, konzistentnu završnu obradu i mogu da pokriju veće površine za kraće vreme. Najbolje od svega je što su laki za rukovanje, pa ih rado koriste i “uradi sam” entuzijaste. Mnogo su efikasniji od klasičnog bojenja ručnom četkom ili valjkom, a i brži, pa se i te kako isplati uložiti u kvalitetne električne pištolje.

Lančane testere

Ne možemo ni da zamislimo koli bi vremena bilo potrebno naseći svo drvo koje je potrebno za nameštaj, za potpalu ili bilo koju drugu svrhu, da nisu izmišljene lančane testere. Zato se ovaj alat nalazi na našem spisku najkorisnijih. Zaista je promenio način funkcionisanja i rada majstora.

Koriste se za seču, uklanjanje drveća, i druge zadatke koji zahtevaju sečenje debelih i gustih materijala, koji bi ručno bili teški ili vremenski zahtevni za sečenje.

Lančane testere mogu da se napajaju električno, da rade na baterije ili na benzin kao gorivo, a po izuztnoj moći naročito se izdvajaju električne. Upozoravamo – rukovanje ovim alatom zahteva određene mere bezbednosti i zaštite, te ne preporučujemo njihovu upotrebu nikome ko nije profesionalni majstor.

Pratite portal Beseda.rs za još korisnih tekstova!