8 praktičnih saveta kako da pretvorite slobodnu sobu u kućnu teretanu i stvorite fitnes oazu iz snova

Redovna fizička aktivnost je neophodna kako biste bli fit i u dobroj kondiciji, a vežbanje umnogome doprinosi, pored fizičkog, i dobrom mentalnom zdravlju. Međutim, za mnoge je svakodnevni odlazak na trening u teretanu prava gnjavaža, pa zašto ne biste napravili svoju ličnu vežbaonicu u sopstvenoj kući ili stanu?

Gotovo svi imamo onu jednu prostoriju, koja nam više koristi kao ostava, umesto što stvarno služi nekoj svrsi, pa zašto ne biste zasukali rukave i tranformisali je u kućnu teretanu? Ovaj zadatak je lakše uraditi nego što se čini, a to je i odličan način da maksimalno iskoristite raspoloživi prostor i krerite namensku prostoriju za vežbanje. Treba da bude dostupan i pruži vam i dodatnu motivaciju, kada znate da su sprave na dohvat ruke.

Naravno, morate uzeti u obzir više stvari – pre svega raspoloživi budžet, veličinu prostorije, visinu plafona, vrstu poda, struju tj. dovoljan broj utičnica, ventilaciju, osvetljenje, ali i ogledala, u kojima ćete gledati kako pumpate svoje mišiće i svedočiti nastanku “zmijskog” tela.

Zato hajde da prionemo na posao i što pre napravimo idealan prostor za vaš svakodnevni trening.

Potreban budžet

Usled nedostatka slobodnog vremena, ali i potrebe za komocijom, kućne teretane su sve popularnije, ali za početak morate da odredite koliko novca imate na raspolaganju. Cena kućne teretane zavisi od brojnih faktora – pre svega kvaliteta izrade, ali i odabira brenda, vrsti sprava i ostalog pratećeg pribora za vežbanje.

To naravno ne znači da vam je potrebno bogatstvo da biste izgradili svoju ličnu vežbaonicu, koja će biti u potpunosti funkcionalna. Postoji širok spektar sportske opreme za fitnes, koju je moguće uklopiti u svaki budžet, kako biste sebi omogućili prave alate za potrebe vašeg treninga.

Ukoliko ste početnik, ili niste sigurni šta vam je sve potrebno, najbolje je da konsultujte stručnjaka za fitnes opremu, kako bi vam preporučio najbolja rešenja, koja se uklapaju u vaš budžet, a zadovoljavaju vaše potrebe za svakodnevnim vežbanjem.

Potreban prostor

Iako vam možda čini da je potreban ogroman prostor kako biste izgradili kućnu teretanu, to može biti i samo deo prostorije koji se ne koristi, a u 5 kvadratnih metara možete smestiti sve osnovne sprave koje vam mogu zatrebati.

Naravno, pre nego što počnete sa naručivanjem opreme, potrebno je da detaljno raspremite i očistite prostoriju, kako biste imali jasan uvid šta vam je zaista na raspolaganju.

Bilo bi korisno da uzmete u obzir nivo buke koji ćete praviti prilikom treninga, kako ne biste ometali ostale ukućane. Tako na primer, krostrenažer ili sobni bicikl neće stvarati previše buke tokom upotrebe, dok je električna traka za trčanje dosta bučnija, pa je pogodnije da je postavite u prizemlje kuće, ili u zasebnu sobu u stanu.

Zato su precizna merenja neophodna kada planirate raspored sprava za vežbanje u vašoj kućnoj teretani, kako bi sve lepo “leglo” na svoje mesto. Ukoliko niste previše vični, najbolje je da pozovete stručnjaka za fitnes opremu da vam pomogne i prilikom ovog koraka.

Instalacija opreme

Treba da vodite računa na koji način će vaša nova fitnes oprema, koju ste odabrali, biti isporučena i instalirana u prostoriji koju ste namenili za kućnu teretanu. Instaliranje sprava za vežbanje možete da obavite sami, ili uz pomoć stručnjaka za fitnes opremu, ukoliko niste vešte ruke.

Svakako treba da uzmete u obzir na kom spratu se prostorija tj. stan nalazi, širinu vrata od lifta (ako je na višim spratovima), da li oprema dolazi ucelo ili u delovima, širinu i zavojitost stepenica, ali i širinu vrata prostorije i visinu plafona. Prekrijte podove zaštitom, ukoliko mislite da će se oštetiti prilikom unošenja opreme.

Naravno, vodite računa da maksimalno iskoristite prostor, pa uzmite u obzir vertikalno skladištenje opreme, koju po potrebi možete rasklopiti prilikom treninga.

Visina sobe

Gotovo svaku prostoriju možete pretvoriti u kućnu teretanu, samo vam je potrebno malo prilagođavanja, mašte i kreativnosti. Zato se nemojte bazirati na nabavku ogromnog broja sprava za jednokratnu upotrebu, posebno ukoliko ste ograničeni prostorom, već razmislite kako ćete uspeti da na maloj površini smestite sve što vam je potrebno za kardio trening i trening snage.

Izaberite opcije koje odgovaraju visini vaše sobe, jer vam je potrebna oprema koja će omogućiti da izvodite pokrete kao što su skakanje, trčanje, potisak iznad glave, hodanje pod nagibom i vežbanje zgibova. Dobro je znati da će vam svaki plafon viši od 2,5 metra omogućiti ove aktivnosti.

Potrebne utičnice

Određena vrsta kardio opreme zahteva specijalne utičnice i visinu napona kako bi radila bez problema.

Nikako ne koristite produžne kablove – najbolje je da se konsultujete sa električarom i stručnjakom za fitnes opremu, kako ne biste sebi napravili nepotreban problem i izazvali iskakanje osigurača, ili kvar na vašoj novoj opremi za kućnu teretanu.

Pod

Prilikom vežbanja, potrebno je da obložite pod u prostoriji za trening velikim prostirkama za teretanu koje se ne kližu, kako bi ga zaštitili, ali i vodili računa o svom telu i zglobovima i izbegli neželjene povrede, kada radite, na primer, plenkove.

Takođe, morate da uzmete u obzir kako ćete najlakše održavati higijenu u prostoriji, pa izaberite materijale koji se lako čiste od znoja – gumeni podovi su najpogodniji za ovu svrhu.

Ventilacija i osvetljenje

Dobra prozračenost i mogućnost provetravanja je veoma važna, kako biste sebi napravili udoban prostor za vežbanje. Zato razmislite o ugradnji klime, podnog ili plafonskog ventilatora, kako biste se lepo rashladili, posebno kada zvezda upeče, ali i kako bi bio dovoljno zagrejan tokom hladnih zimskih meseci.

Takođe, mnogo je prijatnije vežbati u prostoriji koja je osvetljena prirodnim svetlom, umesto napadnih i za oko napornih neonki. Ukoliko pritom imate i prozor sa lepim pogledom, kao i krovne prozore koji obezbeđuju bolju prozračenost, dobićete dodatnu motivaciju za vežbanje.

Ako je kojim slučajem u pitanju prostorija bez prozora, svetla plafonska svetla i odabir boja na zidovima mogu napraviti značajnu razliku, tako da neometano možete da manevrišete između sprava za trening.

Ogledala

Kako biste bili sigurni da pravilno radite vežbe, ali i da možete da se ogledate dok pumpate vaše mišiće, neophodno je da u prostoriju postavite ogledala, baš kao u pravoj teretani.

Takođe, pravilno postavljanje ogledala može da dodatno poveća osvetljenje prostora, posebno ukoliko nedostaje prirodnog svetla.

Najbolje je da ih pričvrstite na zid, kako vam se slučajno ne bi našla na putu dok radite zahtevne vežbe – em ćete izbeći štetu, em neželjene opasne povrede.

Zaključak

Ko što i sami možete da zaključite, ne treba previše napora, pameti i sredstava, da sebi napravite funkcionalan prostor za vežbanje u toplini i udobnosti sopstvenog doma. Pretvaranje viška prostora u kućnu teretanu svakako će povećati vašu motivaciju za vežbanjem i ostaćete posvećeni svojim ciljevima da telo dovedete u perfektno stanje.

Ukoliko niste sigurni šta sve treba da odaberete i kako da pravilno instalirate sprave za vežbanje, najbolje je da konsultujete stručnjaka za fitnes opremu. Rado će vam pomoći savetima i očas posla ćete pretvoriti nekadašnju “ostavu” za bespotrebne stvari u ličnu fitnes oazu.