Радио Беседа уживо
Тренутно на програму:
Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
РТВ СПЦ
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива Информативна служба
Пријем вести

Беседа Светог Јована Дамаскина


20.9.2018.

str.8130
Вести Одложено слушање


Из „Ратног дневника“ маршала Франшеа Д Епереа


14.9.2018.

str.8059
Вести Одложено слушање


Концерт „Телеман за сваки дан“


13.9.2018.

str.8052
Вести Одложено слушање


Сабор светих српских просветитеља и учитеља


12.9.2018.

str.8046
Вести Одложено слушање


Где сви ћуте оне говоре – изложба о гуслама у Музеју града Новог Сада

„Са песмом уз гусле будимо оно што у својој основи и јесмо: народ Јевросиме мајке, чојства и јунаштва, народ правичности и истинољубља. Певајте песме истине, поштујући историјске чињенице, духовност и традиционалне вредности народа нашег и земаља наших.“ (блаженопочивши Патријарх српски Павле) У петак 7. септембра, са почетком у 13 часова, у Атријуму Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави биће свечано отворена изложба под називом „Где сви ћуте оне говоре – гусле Етнографског музеја у Београду“ аутора вишег кустоса Мирослава Митровића, који је био наш гост у Јутарњем програму.
6.9.2018.

str.8025
Вести Одложено слушање


Одговорно у култури. 100 одабраних дела из уметничке колекције Војвођанске банке

У четвртак, 6. септембра, са почетком у 20 часова, у Галерији Матице српске биће отворена изложбa Одговорно у култури. 100 одабраних дела из уметничке колекције Војвођанске банке. О томе смо овога јутра разговарали са музејском саветницом Мирјаном Брмботом.
4.9.2018.

str.8005
Вести Одложено слушање


Музички центар „Орфеј“


31.8.2018.

str.7998
Вести Одложено слушање


Светски омладински хор – место сусрета младих певача

Млада новосадска уметница Јована Филиповић, студенткиња композиције на Академији уметности у Новом Саду, ове године је по други пут учествовала у раду Светског омладинског хора. Прошлог лета смо имали задовољство да чујемо овај ансамбл на концерту у Синагоги и уверимо се у њихове извођачке способности. Овогодишња сесија одржана је током јула месеца у Кини, а наша гошћа нам је овога јутра пренела своја искуства, откривши нам како су изгледале пробе хора и шта су млади музичари певали на својим наступима.
24.8.2018.

str.7988
Вести Одложено слушање


Нови број Православног мисионара

Почетком августа месеца из штампе је изашао нови јулско-августовски 362. број Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве. Овај летњи број посвећен је теми светиње живота. Насловну страну краси фотографија Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанкског Стефана (Шарића), викара Патријарха српског. Богат садржај овог 362. броја представио је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора Православног мисионара задужен за односе са медијима.
17.8.2018.

str.7976
Вести Одложено слушање


Јединствена ликовна академија у Србији и региону

У разговору са господином Звонком Петковићем, редовним професором, овога јутра смо представили рад Академије СПЦ за уметности и консервацију, образовне установе која обележава 25 година постојања. Према речима нашег саговорника, академије са сличним програмом постоје још само у Румунији и Русији.
13.8.2018.

str.7969
Вести Одложено слушање


Вирус Западног Нила

Како је вирус Западног Нила тренутно у порасту у нашој земљи, ми смо овога јутра о томе разговарали са проф. др Весном Туркулов, специјалистом инфектологије и геронтологије Клиничког центра Војводине.
3.8.2018.

str.7958
Вести Одложено слушање


Бели спорт

Са госпођом Сањом Јечменицом, из Тениског клуба „Јечменица“, овога јутра смо разговарали о тенису. Од наше саговорнице смо сазнали какв је то спорт и када је најбоље почети са тренинзима.
30.7.2018.

str.7949
Вести Одложено слушање


Предавање „Наслеђе: мит и свето“

Тренутно је у току изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске, а тим поводом је организован и богат пратећи програм у виду кустоских вођења суботом у 11 и 17 часова и предавања петком у 19 часова. Вечерас ће од 19 часова мр Данило Вуксановић, виши конзерватор-рестауратор, говорити на тему „Наслеђе: мит и свето“. Пред крај нашег Јутарњег програма имамо прилику да о овоме говоримо са аутором предавања.
27.7.2018.

str.7944
Вести Одложено слушање


О првом циклусу емисија Светотајинско богословље

Први циклус емисије Светотајинско богословље окончан је двадесетом емисијом која је на програму нашег радија емитована у среду 18. јула. У оквиру емисије Светотајинско богословље верно слушалаштво радија Беседе има прилику да се кроз тумачење Светих Тајни детаљније упозна са значајем Светотајинског и благодатног живота у Цркви Христовој, као и о свим практичним питањима која су везана за начин припреме и савршавања одређених Светих Тајни. Ми смо се овога јутра, у разговору са аутором емисије, катихетом Браниславом Илићем, осврнули на до сада реализоване емисије и истакли значај мисионарења путем медија.
20.7.2018.

str.7925
Вести Одложено слушање


Стручно вођење кроз изложбу „Мајска скупштина 1848. – 170 година после“ у Галерији Матице српске

У петак, 20. јула, од 19 часова, биће уприличено прво стручно вођење кроз изложбу „Мајска скупштина 1848. – 170 година после“. Предавач је др Снежана Мишић, музејски саветник и аутор изложбе, која је била наш гост овога јутра. Разговарали смо о садржају изложбе, нарочито о слици Павла Симића као њеном централном делу, подсетили смо се живота и рада овог новосадског сликара, који је оставио обиман опус у области црквеног сликарства и позвали љубитеље уметности и историје да о свему томе чују више детаља овог петка у Галерији Матице српске.
18.7.2018.

str.7924
Вести Одложено слушање


Центар за породични смештај и усвојење

Брига о деци је препуна потешкоћа и изазова, а један од таквих изазова је и хранитељство. Од наше гошће у Јутарњем програму, госпође Иване Копривице, директорке Центра за породични смештај и усвојење Нови Сад, сазнали смо како се може постати хранитељ.
13.7.2018.

str.7914
Вести Одложено слушање


Алмашка капела


12.7.2018.

str.7909
Вести Одложено слушање


„Мајстори Севера“ – пратећи програм изложбе у Збирци стране уметности

У Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада пре нешто више од месец дана отворена је изложба „Мајстори Севера – дела холандског и фламанског сликарства у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада“. Од среде 11. јула почиње се са реализацијом пратећег програма, те смо замолили Љиљану Лазић, ауторку ове изложбе, да нас подсети на њен садржај и позове на ауторско тумачење.
10.7.2018.

str.7903
Вести Одложено слушање


Медитеран као извор инспирације српским ликовним уметницима

У току је изложба Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског аутора Јасмине Јакшић Субић у Спомен-збирци Павла Бељанског. На сликарским остварењима, одабраним за потребе нове изложбе, дочаравају се утицаји медитеранског поднебља на наше уметнике. Разноврстан пратећи програм, осмишљен да публици приближи тему Медитерана, биће приређен током јула и августа месеца. Више детаља о овој изложби добили смо од Јасмине Јакшић Субић.
6.7.2018.

str.7888
Вести Одложено слушање


Новине Српске Патријаршије Православље - нови број

Изашао је нови број Православља – новина Српске Патријаршије. Госпођа Снежана Крупниковић, секретар редакције, представила је садржај новог броја. Православље излази са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Издаје га Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август излази двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116 Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113 e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција pretplata@spc.rs – претплатa
4.7.2018.

str.7882
Вести Одложено слушање


Духовне свечаности у Бачкој Паланци ОД ВИДОВДАНА ДО ИВАЊДАНА

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, Црквена општина у Бачкој Паланци, поводом славе Светојовановског храма, организује духовне свечаности под називом ОД ВИДОВДАНА ДО ИВАНДАНА. Протојереј Стевица Илић, секретар Црквене општине бачкопаланачке и главни и одговорни уредник радија Тавор најавио је ове свечаности.
29.6.2018.

str.7870
Вести Одложено слушање


Нова интернет страница Православног мисионара

У години када Православни мисионар, званично мисионарско гласило Српске Православне Цркве за младе, са поносом прославља јубилеј 60. година активног и богоугодног постојања и делања на пољу ширења речи Божје, отворена је и нова интернет страница која обилује бројним садржајима. О овом значајном мисионарском подухвату у оквиру јутарњег програма радија Беседе разговали смо са катихетом Браниславом Илићем, чланом уређивачког одбора Православног мисионара који је задужен за односе са медијима.
27.6.2018.

str.7863
Вести Одложено слушање


Новосадско Биг дечје лето

Манифестацију “Новосадско БИГ дечје лето” – која ће ове године, по осми пут, бити одржана на бројним локацијама у Новом Саду – обележиће преко 270 програма за децу, узраста од три до 14 година. Посебност овогодишње манифестације биће слоган “Када казаљке крену унатрашке”, поводом одлуке Европске уније која је 2018. годину прогласила Европском годином културног наслеђа. Организатор манифестације “8. Новосадско БИГ дечије лето”, Дечји културни центар Нови Сад се уз сарадњу са преко 30 различитих институција и организација које се баве децом, ове године придружио иницијативи и активностима које имају за циљ да приближе значај културног наслеђа најмлађим грађанима. Више о овој манифестацији говорила је Леа Радловачки, сарадник за односе са јавношћу ове манифестације.
25.6.2018.

str.7855
Вести Одложено слушање


Нови број Винограда Господњег

Нови број листа православне Епархије бачке Виноград Господњи представио је протојереј Милован Миодраговић, уредник часописа. Лист излази са благословом Епископа бачког господина Иринеја а, као и увек, нуди обиље актуелних, поучних, историјских и духовних тема, са веома приступачним садржајем сваком ко га чита.
21.6.2018.

str.7846
Вести Одложено слушање


Конкурс за нове стипендисте и штићенике фонда Привредник

Српско привредно друштво „Привредник“ је једна од највећих живих задужбина наше новије историје, са просветно-привредним карактером. Идејни творац и оснивач ове институције је Владимир Матијевић, са својим кругом сарадника. Велики научник Михајло Пупин, човек светског уледа и изузетни патриота је оставио „Привреднику“ позамашне суме новца за школовање даровите деце. Знатну помоћ дао је великан Никола Тесла и научник светског гласа Јован Цвијић. „Привредник“ је окупљао даровиту и сиромашну децу, из свих крајева где је живео српски народ, упућујући их на школовање. Ово друштво и данас помаже српске ђаке и студенте који се могу пријавити на конкурс за нове штићенике и стипендисте, све до 28. јуна 2018. године. Гост радија Беседе био је професор др Јова Радић, управитељ Фондације.
14.6.2018.

str.7832
Вести Одложено слушање


Храмовна слава у Шангају


20.9.2018.

str.8131
Вести Одложено слушање


53. Мокрањчеви дани


14.9.2018.

str.8060
Вести Одложено слушање


Стрељање српских талаца у Првом светском рату


12.9.2018.

str.8043
Вести Одложено слушање


Фестивал камерне музике


10.9.2018.

str.8036
Вести Одложено слушање


Централни регистар интернет домена Српске православне Цркве

Српска православна Црква је од почетка постојања на интернету била на мети злонамерних неистомишљеника и медија који су на најгрубљи начин искоришћавали лажне информације или сами конструисали вести које нису из правог извора. Како би проблеми на тим пољима били решени, пре десет година је основано синодално одељење које се бави савременим технологијама, а током последње две године урађени су значајни помаци који и техничким решењима и практичним препорукама штите интегритет Српске православне Цркве на интернету. Ми смо овога јутра са Александром Арсенином говорили о Централном регистру интернет домена СПЦ, као и о једној значајној новини – доменском опсегу rel.rs.
6.9.2018.

str.8026
Вести Одложено слушање


Први школски час

Школско звоно је јуче обележило почетак нове школске године! Први дан школе је догађај који остаје у сећању као прекретница када је безбрижном детињству дошао крај, када се праве први кораци ка одраслом добу. Полазак у школу је свечан, узбудљив, али и по мало тужан догађај за родитеље, јер како кажу, виде како деца брзо одрастају. Овога јутра смо прочитали текст у којем се наш велики писац Иво Андрић присећа свог првог дана у школи.
4.9.2018.

str.8007
Вести Одложено слушање


Слава Светоуспенског храма у Новом Саду

Наша Света Црква 28. августа по новом а 15. по старом календару молитвено прославља Успење Пресвете Богородице, посреднице нашег спасења. Овај празник заузима посебно и значајно место међу празницима који су установљени у славу Божју, а у част Његове Пресвете и Пречисте Мајке. Он је уједно и храмовна слава Светоуспенске цркве у Новом Саду, као и храмова у Куцури, Бачком Јарку, Сомбору, Суботици, Тителу, Кљајићеву и Стапару. Поводом храмовне славе гост јутарњег програма био је протопрезвитер Жељко Латиновић, настојатељ Успенске цркве у Новом Саду.
27.8.2018.

str.7990
Вести Одложено слушање


Млади новосадски музичари у Норичу

Осамнаест младих музичара из школе „Исидор Бајић“ учествовало је крајем јула у оркестарском пројекту „Триорка“ у Великој Британији. Месец дана након њиховог боравка у Норичу, о наступима, искуству и утисцима разговарали смо овога јутра са професорком Јасном Марковић Вујановић.
22.8.2018.

str.7986
Вести Одложено слушање


180 година јавног рада Библиотеке Матице српске

Библиотека Матице српске је најстарија српска национална библиотека и прва јавна научна библиотека у Срба. Утемељена је у Пешти 1826. године у окриљу књижевног друштва Матице српске, а први пут је отворена за јавност дванаест година касније залагањем Саве Текелије. Од тада је прошло 180 година. Тим поводом смо разговарали са мр Душицом Грбић, археографом-саветником и руководиоцем Одељења за старе и ретке књиге и легате ове установе, у жељи да се осврнемо на споменути историјски догађај и укажемо на богатство збирки Библиотеке Матице српске.
16.8.2018.

str.7971
Вести Одложено слушање


Прогрес: Образовање и технологија – предавање у Галерији Матице српске

Петком у 19 часова приређују се предавања у Галерији Матице српске и везана су за актуелну изложбу „Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске“. Тако ће бити и вечерас. Кустос Мирослава Жарков говориће на тему „Прогрес: Образовање и технологија“. Више детаља о томе чули смо од предавача у нашем Јутарњем програму.
10.8.2018.

str.7968
Вести Одложено слушање


Да мали ђаци постану интелектуалци – нова хуманитарна акција Удружења младих новосадских интелектуалаца

Чланови Удружења младих новосадских интелектуалаца организују нову хуманитарну акцију за наш народ на Косову и Метохији. Овога пута се прикупља школски прибор за децу из Липљана. Планирано је и путовање у јужну српску покрајину крајем августа, а о свему томе овога јутра смо разговарали са Дејаном Шкобићем и Ларом Гргинчевић.
3.8.2018.

str.7959
Вести Одложено слушање


Градина на Јелици – археолошко налазиште крај Чачка

У уторак, 31. јула, отвара се изложба „Градина на Јелици – утврђени центар у Илирику VI века и вишеслојно археолошко налазиште“. Од аутора ове изложбе и руководиоца пројекта, везаног за истраживања на том локалитету, проф. др Михаила Милинковића, сазнали смо мноштво занимљивих појединости и позвали слушаоце да погледају више од 500 експоната, који ће бити доступни до краја августа у Музеју Војводине.
30.7.2018.

str.7950
Вести Одложено слушање


Књига „Свети цар“

Недавно је из штампе изашла књига „Свети цар“, посвећена животу и делу последњег руског цара, Николаја II Романова. На основу те књиге настао је и истоимени документарни филм. По чему је ова књига посебна и зашто бисмо је свакако требали имати у својој кућној библиотеци, овога јутра нам је предочио уредник издања Никола Дробњаковић.
25.7.2018.

str.7935
Вести Одложено слушање


Јавни позив уметницима за израду приступачног уметничког дела

Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“ са домом ученика расписала је Јавни позив за учешће на наградном конкурсу за приступачно уметничко дело. Позивају се уметници и студенти уметничких факултета да својим радовима омогуће особама са инвалидитетом да на свој начине доживе уметност. О условима конкурса, о Инклузивној галерији школе и о томе шта је заправо једно приступачно дело, овога јутра смо разговарали са Мирјаном Исаков. У оквиру овог прилога можете пронаћи и документ са свим информацијама о условима конкурса.
20.7.2018.

str.7926
Вести Одложено слушање


Распустилиште – место креативног изражавања за децу и младе

У току су ликовне радионице за децу у организацији друштва „Распустилиште“, а све је спремно и за њихово познато загревање пред почетак школске године. Током целе године ово друштво организује низ радионица из различитих области, попут спорта, музике, сликарства, глуме и других. О актуелним програмима и раду „Распустилишта“, овога јутра смо разговарали са Александром Лукић.
17.7.2018.

str.7920
Вести Одложено слушање


Отварање изложбе слика Предрага Пеђе Ђаковића „Голога и Васкрс“


12.7.2018.

str.7906
Вести Одложено слушање


Завод за трансфузију крви Војводине


12.7.2018.

str.7910
Вести Одложено слушање


Духовност и спорт

Када почне да живи црквеним животом, човек почиње да поново осмишљава и да мења свој однос према многим стварима које су му се раније чиниле потпуно природним. И наравно, на питања која се појављују почиње да тражи одговоре у Светом Писму, у Предању Цркве, у светоотачким делима. У црквеној средини постоје дијаметрално различита мишљења по питању спорта. Неки људи ни не мисле да је могуће хришћански са моралног становишта проценити бављење спортом. Има људи који су уверени да је вођење рачуна о телесној снази и лепоти дубоко страно хришћанству. На ову тему за јутарњи програм радија Беседе говорио је презвитер Бранислав Ђурагић, настојатељ храма Светог Симеона Мироточивог у Ветернику.
9.7.2018.

str.7896
Вести Одложено слушање


Вечерас почињу 27. Интернацоналне хорске свечаности у Нишу

Град Ниш ће ове године по 27. пут бити домаћин Интернационалних хорских свечаности, које ће окупити бројне музичаре из земље и иностранства, али и љубитеље хорског музицирања. За вечерас је најављено свечано отварање фестивала, уз учешће Хора и Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије, под диригентском палицом Бојана Суђића. Осим такмичарског дела програма, биће уприличени концерти, дефилеи хорова, заједничко певање са публиком и други занимљиви, интерактивни садржаји, а више детаља о овој хорској смотри рекао нам је господин Срђан Савић, директор Интернационалних хорских свечаности.
5.7.2018.

str.7884
Вести Одложено слушање


Хуманитарна акција за помоћ Србима на Косову и Метохији

Удружење младих новосадских интелектуалаца (УМНИ) организује хуманитарну журку посвећену Србима на Косову и Метохији, која ће бити одржана у петак 6. јула, са почетком у 22 часа, у кафе пабу Ладовина, у улици Лазе Телечког 3. Овога јутра смо угостили Дејана Шкобића и Лару Гргинчевић из споменутог удружења, најавили смо предстојећу хуманитарну акцију, као и радионицу писања биографије и мотивационог писма у њиховој организацији, а сазнали смо и нешто више о циљевима и будућим плановима удружења.
4.7.2018.

str.7883
Вести Одложено слушање


Упис нове генерације ученика у Школу црквеног појања Свети Јован Дамаскин

Архијерејским благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, Црквена општина новосадска врши упис нове генерације ученика у Школу црквеног појања Свети Јован Дамаскин. Аудиција ће се одржати 30. јуна у 12 часова у Змај Јовиној улици број 4. Школа црквеног појања има од ове године два студијска програма: Старо црквено појање и Народно - црквено појање. Разговарали смо са јерођаконом Јеротејем, сабратом манастира Ковиљ који је дипломирани учитељ црквене музике и професор Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин .
29.6.2018.

str.7871
Вести Одложено слушање


Косовски завет данас

Више од шест стотина година Срби певају и приповедају о бици на Косову пољу. Трагање за истином о косовској погибији и за њеним дубљим смислом почело је готово сутрадан пошто су се војске разишле. Необично трајна и витална, предања о бици на Косову су, мењајући своје облике, кроз култове и молитве, јуначке песме, књижевност и уметност, научна истраживања, столећима надахњивала људе у доношењу судбоносних одлука. И увек је недовољно све што о овоме кажемо. Но, ипак, дужност нам је да се увек подсећамо на Косовски завет и да њиме живимо. Гост јутарњег програма био је презвитер Велимир Врућинић, настојатељ храма светих Кирила и Методија на Телепу, који је управо говорио на ову тему.
27.6.2018.

str.7864
Вести Одложено слушање


Нова песма музичког састава Ступови о светој Анастасији

У сусрет празнику светој Анастасији, музики састав Ступови издао је нову песму посвећену мајци светог Саве, о којој је испред акције Обновимо себе - подигнимо Ступове говорила попадија Виолета Сандић, која је писала музику за ову песму.
25.6.2018.

str.7856
Вести Одложено слушање


Промоција монографије „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму“

Галерија Матице српске прикупља, чува, проучава уметничка дела српске културне баштине. Место је едукације публике о развоју уметничких идеја, о уметницима, делима и патронима у нашој средини. Поред сталних поставки, Галерија организује и многобројна друга дешавања попут радионица, концерата, промоција књига, а у току је и манифестација Лето на тргу галерија. У петак, 22. јуна у 18 часова, биће уприличена промоција монографије „Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму“. Наш гост овога јутра била је др Даниела Королија Црквењаков, помоћник управника Галерије Матице српске.
21.6.2018.

str.7847
Вести Одложено слушање


Пост у част Светих Апостола

Црква нас позива на овај пост имајући пред собом пример самих апостола који су, примивши Светога Духа у дан Свете Педесетнице, постом и молитвом припремали себе за проповедање еванђеља, а постом и молитвом је било и пропраћено њихово полагање руку нових Епископа којима је по прејемству било обавезно да у потпуности наставе делâ апостолског служења. О Светим Апостолима и њиховом месту у богослужењу, као и о установљењу поста у част Светих апостола, његовом развоју и значају говорио је катихета Бранислав Илић.
12.6.2018.

str.7823
Вести Одложено слушање


Беседа о Шекспиру


18.9.2018.

str.8078
Вести Одложено слушање


Лидија Радуловић


13.9.2018.

str.8050
Вести Одложено слушање


Програм Госпојинских дана у Новом Саду


12.9.2018.

str.8044
Вести Одложено слушање


„Баладе о логорашима“ – ново издање Катихетског одбора Епархије бачке

У недељу 9. септембра, са почетком у 20 часова, у Историјском архиву Града Новог Сада биће уприличено представљање књиге Синише Михајловића која носи назив „Баладе о логорашима“. У програму ће учествовати Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, затим господин Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, као и госпођа Вера Милосављевић, приређивач књиге. Модератор програма биће протојереј Жељко Латиновић, са којим смо овога јутра и говорили о споменутој књизи.
7.9.2018.

str.8032
Вести Одложено слушање


Поема

У сусрет 47. Бранковом колу, које ће бити одржано од 7. до 17. септембра у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду, овога јутра смо чули како Милош Црњански рецитује поему "Стражилово". Она се сматра једном од најлепших поема на српском језику. Инспирисана је делом, животом и прераном смрћу Бранка Радичевића.
6.9.2018.

str.8028
Вести Одложено слушање


Личност наставнице у школи


3.9.2018.

str.8001
Вести Одложено слушање


“КУЛТУРА НА ДЛАНУ” - Конференција на ПМФ-у

У амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, у улици др Зорана Ђинђића 1, 28. августа 2018. године у 11 часова биће отворена конференција пројекта „Култура на длану“. Пројекат се реализује у оквиру Interreg IPA програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије. О пројекту је говорио др Богдан Јањушевић.
27.8.2018.

str.7991
Вести Одложено слушање


Загревање пред почетак школске године у „Распустилишту“

Ако размишљате о томе како ваше дете може да проведе квалитетно време у дружењу и игри, пред почетак нове школске године, одлучите се за радионице у оквиру програма „Загревање пред школу“. О томе смо овога јутра разговарали са Александром Лукић, која нам је укратко представила програм манифестације.
21.8.2018.

str.7984
Вести Одложено слушање


Нови број часописа „Православље“

Гост Јутарњег програма био је господин Бранко Бандобрански, ипођакон и катихета у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, који нам је представио нови број новина Српске Патријаршије „Православље“.
16.8.2018.

str.7974
Вести Одложено слушање


Августовски програм у Спомен-збирци Павла Бељанског

Богат и садржајан програм који прати актуелну изложбу „Медитеран у делима из колекције Павла Бељанског“ биће реализован и током августа месеца. О томе шта нас очекује наредних дана у просторијама Спомен-збирке Павла Бељанског, овога јутра смо разговарали са Јасмином Јакшић Субић, ауторком изложбе.
8.8.2018.

str.7966
Вести Одложено слушање


Ново предавање у Музеју Војводине

У атријуму Музеја Војводине постављена је изложба „Сањао сам...бизони пролазе преријом“ историчара Дарјуша Самиија. У оквиру пратећег програма, вечерас ће у 20 часова бити уприличено предавање под називом „Религија у животу северноамеричких Индијанаца“. О томе смо овога јутра разговарали са предавачем и аутором изложбе.
1.8.2018.

str.7952
Вести Одложено слушање


Саветовалиште за аутизам


27.7.2018.

str.7942
Вести Одложено слушање


Један медитерански ђир – предавање Оливере Скоко

На један медитерански ђир овога четвртка нас води историчарка уметности и књижевница Оливера Скоко, која ће нам пренети своја искуства са путовања по Јадрану за потребе писања романа „Пераст-Амстердам“ и „Корчулански ђир“. У Јутарњем програму нашег радија разговарали смо са Оливером Скоко и позвали све љубитеље уметности и књижевности у Спомен-збирку Павла Бељанског. Програм почиње у 21 час.
24.7.2018.

str.7934
Вести Одложено слушање


Дечје радионице са дугом традицијом у Музеју Војводине

Дуга традиција припремања и реализовања радионица на најразличитије теме у Музеју Војводине била је повод да овога јутра у разговору са Владимиром Станисављевић, музејским педагогом, кажемо нешто више о начину приближавања културног, уметничког и историјског наслеђа нашим најмлађима. Занимало нас је и како се постаје музејски педагог и у чему се састоји његов/њен посао у једном музеју. На крају разговора смо позвали све заинтересоване да ове недеље од 11 часова дођу у Музеј Војводине на радионицу, која ће деци приближити свет позоришта и бајки.
20.7.2018.

str.7927
Вести Одложено слушање


Фестивал Арлемм у Ариљу

Овога јутра смо у разговору са Бранкицом Виторовић представили фестивал Арлемм из Ариља, који окупља еминентне уметнике, професоре и предаваче из различитих области. Ова двонедељна манифестација нуди концерте, мајсторске курсеве, изложбе, плесне радионице, духовне вечери и беседе.
16.7.2018.

str.7918
Вести Одложено слушање


Хуманитарна акција за помоћ Србима на Косову и Метохији


12.7.2018.

str.7907
Вести Одложено слушање


Вероучитељ Марко Коларски - посета Русији

Вероучитељ Марко Коларски пренео је утиске са путовања у Русију, где је обишао бројне руске светиње и знамените музеје.
10.7.2018.

str.7900
Вести Одложено слушање


„Под крошњама на Штранду“ 2018.

Ове године, шести пут по реду, биће одржана манифестација „Под крошњама на Штранду“. Почиње 16. јула и траје до 12. августа. Овога јутра смо, у разговору са Наташом Херор, најавили програм, али и новине које очекује наше најмлађе.
9.7.2018.

str.7897
Вести Одложено слушање


Народни музеј у Београду – установа која чува вредне експонате

У четвртак, 28. јуна свечано је отворен Народни музеј у Београду. Посетиоци претходних дана чекају у реду да виде експонате које чува ова институција. Ми смо овога јутра о утисцима са свечаног отварања и о новој сталној поставци разговарали са госпођом Лидијом Хам Миловановић, вишим кустосом Народног музеја.
5.7.2018.

str.7885
Вести Одложено слушање


Нови број Православног мисионара

Крајем јуна месеца изашао је из штампе нови мајско-јунски 361. број Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе, који је посвећен теми „Молите се непрестаноˮ. Богат садржај новог броја за јутарњи програм радија Беседе представио је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора Православног мисионара задужен за односе са медијима.
3.7.2018.

str.7880
Вести Одложено слушање


Слава амбасадора фондације Лаза Костић

Светог Јована Шангајског прослављамо у понедељак, 2. јула, а као своју крсну славу прослављају га и амбасадори фондације Лаза Костић, чији је оснивач и управитељ госпођа Марина Милић Радовић, која је била наша гошћа.
29.6.2018.

str.7872
Вести Одложено слушање


АКЦИЈА ЗАЈЕДНИЦЕ „ЗЕМЉА ЖИВИХ“


26.6.2018.

str.7858
Вести Одложено слушање


ПЕТ ГОДИНА РАДА МУЗЕЈА ЖРТАВА РАЦИЈЕ У ЧУРУГУ


24.6.2018.

str.7852
Вести Одложено слушање


Пројекција филма - Aрчибалд Рајс

Играно-документарни филм редитеља Горана Вукчевића „Чујте, Срби! – Арчибалд Рајс“ биће приказан у Историјском Архиву Града Новог Сада, Филипа Вишњића 2а, вечерас у 19 часова, а поводом деведесет година од настанка опоруке великог пријатеља српског народа, Арчибалда Рајса. Гост јутарњег програма био је редитељ овог филма, Горан Вукчевић.
15.6.2018.

str.7836
Вести Одложено слушање


Сарадња Геронтолошког центра са децом

Геронтолошки центар "Нови Сад" је установа социјалне заштите која развија и реализује различите облике социјалне заштите одраслих и старијих лица. Од октобра прошле године они активно сарађују са Друштвом младих музичара Инструментал које развија музичке таленте деце узраста од 5-11 година. Гости јутарњег програма су били Ружица Вукић Рајић, испред Геронтолошког центра и Срба Јанков, испред Друштва Инструментал.
12.6.2018.

str.7825
Вести Одложено слушање


ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести
Јутарњи програм радио Беседа, сваког радног дана од 8.00-9.30
Беседа Светог Јована Дамаскина
Храмовна слава у Шангају
Беседа о Шекспиру
Светотајинско богословље – нови циклус
Из „Ратног дневника“ маршала Франшеа Д Епереа
53. Мокрањчеви дани
Лидија Радуловић
Представљање књиге др Милана Мицића
Концерт „Телеман за сваки дан“
Стрељање српских талаца у Првом светском рату
***
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести


Светотајинско богословље – нови циклус


17.9.2018.

str.8072
Вести Одложено слушање


Представљање књиге др Милана Мицића


13.9.2018.

str.8051
Вести Одложено слушање


Змијањски вез нематеријално културно наслеђе Републике Српске


12.9.2018.

str.8045
Вести Одложено слушање


Међународни дан писмености обележава се 8. септембра.


7.9.2018.

str.8033
Вести Одложено слушање


Бог се љубит не да сем кроз живог Христа


5.9.2018.

str.8023
Вести Одложено слушање


Срдачност међу људима

Све мање срећемо срдачних људи на улицама и у међуљудским односима. Слух за саосећајност, срдачност и искреност није она уобичајена и увежбана учтивост. То је чисто душевна, морална особина. Људи који имају осећање за добро других и прихватају живот ближњих дубоко у својој души – стално се напајају истинским животом. О срдачности су за јутарњи програм говорили катихета Марко Радаковић и вероучитељица Драгана Машић.
31.8.2018.

str.7997
Вести Одложено слушање


Злоупотреба идентитета на интернету

Они који користе друштвене мреже неретко се сусрећу са лажним профилима храмова, парохија, свештенства и монаштва, што представља кривично дело. О томе колико је ово раширен проблем и како се са њим суочава Црква говорио је Александар Арсенин, стални стручни сарадник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве.
24.8.2018.

str.7987
Вести Одложено слушање


Фестивал камерне музике ускоро у Новом Саду

Прво издање Фестивала камерне музике биће одржано средином септембра у Новом Саду. У оквиру четири фестивалска дана публика ће моћи да ужива у музицирању домаћих и страних уметника. Више детаља о овој манифестацији добили смо овога јутра од Ксеније Мијатовић Кором, флаутискиње и професорке у Музичкој школи „Исидор Бајић“.
20.8.2018.

str.7982
Вести Одложено слушање


Литургијско сабрање у манастиру Тумане

Са оцем Димитријем, игуманом манастира Тумане, разговарали смо о предстојећем празнику Светих Зосима и Јакова Туманских, који ће свечано бити прослављен у уторак 21. августа.
14.8.2018.

str.7970
Вести Одложено слушање


Фестивал Piano City – дефиле пијаниста почетком септембра

Почетком септембра биће одржано друго издање фестивала Piano City у Новом Саду. Поред традиционалних концертних дворана, звуци клавира ће се чути и на неуобичајеним местима, попут музеја, паркова, аутобуских станица. Овога јутра смо у разговору са Јасном Радошевић најавили богат програм, који ће поред концерата обухватити радионице и предавања.
7.8.2018.

str.7965
Вести Одложено слушање


18. Илиндански сабор на Клиси

Обележавање дана Храма Вазнесења Господњег на Клиси и ове године ће протећи уз богослужења и богат културно-уметнички програм. Наш гост овога јутра био је протојереј Бранко Ћурчин, настојатељ Световазнесењског храма, који нас је позвао да присуствујемо молитвеном сабрању, али и пратећем програму који укључује, између осталог, изложбу о револуционарним дешавањима 1848-1849. године и наступе културно-уметничких друштава.
31.7.2018.

str.7951
Вести Одложено слушање


Летња школа црквеног појања

У недељу, 29. јула почиње 26. Летња школа црквеног појања „Корнелију у спомен“ у Сремским Карловцима. Током недељу дана полазници школе ће изучавати црквено појање и хорску музику. Биће приређена и предавања на различите теме, која ће бити отворена за јавност. Задовољство нам је што овога јутра о програму школе можемо разговарати са његовим аутором музикологом Наташом Марјановић.
27.7.2018.

str.7943
Вести Одложено слушање


Нови број часописа „Православље“

Гост Јутарњег програма био је господин Бранко Бандобрански, ипођакон и катихета у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, који нам је представио нови број новина Српске Патријаршије „Православље“.
23.7.2018.

str.7932
Вести Одложено слушање


У спомен Светим Царским Мученицима

У ноћи између 16. и 17. јула 1918. године мученички је пострадала руска царска породица Романов. Ми смо се овога јутра подсетили на тај трагичан догађај емитујући одломак из предавања господина Петра Ђурђева, директора Историјског архива града Новог Сада, које је одржано маја ове године у Жабљу, а одабрали смо и кратак извод из беседе Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара. Наш прилог о Светим Царским Мученицима употпунили смо пригодном музиком – песмом из службе посвећене страдалим члановима породице Романов и кондаком из Акатиста Светом цару Николају.
18.7.2018.

str.7923
Вести Одложено слушање


Музеј Николе Тесле у Београду

Овога јутра смо у разговору са Владимиром Перићем, водичем у Музеју Николе Тесле, сазнали шта се чува у тој установи и како изгледају свакодневне туре. Због великог интересовања посетилаца, нарочито туриста у летњем периоду, потребно је да се посетиоци унапред информишу о распореду вођења, нагласио је наш гост.
13.7.2018.

str.7912
Вести Одложено слушање


Нова изложба у Галерији Матице српске


12.7.2018.

str.7908
Вести Одложено слушање


Међународни скуп поводом осам векова аутокефалије Српске Православне Цркве

У част јубилеја Осам векова аутокефалије (1219-2019) и под покровитељством Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, Православни богословски факултет Универзитета у Београду биће од 10. до 14. децембра 2018. године домаћин међународног научног скупа посвећеног самосталности и читавом осмовековном доприносу Српске Православне Цркве историји, теологији и култури српског народа на Балкану и шире. Пријављивање учешћа у раду скупа врши се слањем наслова и апстракта саопштења у понуђеним тематским оквирима најкасније до 15. јула текуће године на електронску адресу: autokefalija@bfspc.bg.ac.rs. Званични језици скупа су: грчки, руски, енглески и српски. О овом скупу говорио је ванредни професор на Православном богословском факултету Универзитета у Београду на групи за Историју Цркве, др Владислав Пузовић.
10.7.2018.

str.7901
Вести Одложено слушање


Рођење Светог Јована Претече - Ивандан

Празник Рођења Светог Јована Претече биће литургијски прослављен широм Епархије бачке. Ивандан је престони празник храма на Детелинари, капеле на Успенском гробљу у Нoвом Саду, али и храмова у Бачкој Паланци, Деспотову, Гложану, Сомбору и другим местима Епархије. О томе у чему се огледа величина светог Јована и његове проповеди, као и о овом великом празнику говорио је катихета Бранко Калаба.
6.7.2018.

str.7887
Вести Одложено слушање


Шести међународни Тесла Глобал Форум

Данас на Андревљу почиње Тесла Глобал Форум, манифестација која на једном месту у оквиру четири дана трајања повезује младост, науку, културу, музику, као и одличне предаваче и говорнике. Из године у годину, прави се све шира међународна мрежа научних и креативних сарадника из различитих генерација и читавог низа области, са циљем реафирмисања етичких принципа великог изумитеља и српског научника Николе Тесле. Гост јутарњег програма био је оснивач и председник ове манифестације господин Горан Марић.
4.7.2018.

str.7881
Вести Одложено слушање


Гајење воћа без употребе пестицида

Гост јутарњег програма био је дипломирани правник, пчелар, воћар и травар Драган Павин који је слушаоцима пружио мноштво информација и корисних искустава о могућностима гајења воћа без употребе пестицида. Описали смо интересантне старе воћне врсте и упознали се са новим врстама, које могу успешно да се гаје у нашим климатским условима.
2.7.2018.

str.7877
Вести Одложено слушање


КРАЉЕВСКИ ПАР НА ВИДОВДАН У КРУШЕВЦУ


28.6.2018.

str.7869
Вести Одложено слушање


КУД „Митрополит Стефан Стратимировић“ на међународном фестивалу у Словачкој


26.6.2018.

str.7859
Вести Одложено слушање


Пријемни испит за Богословије Српске Православне Цркве

Пријемни испити за осмаке су завршени, међутим оне ђаке који желе да упишу Богословије Српске Православне Цркве пријемни испит тек чека, у уторак 26. јуна 2018. године. Био је то повод да у госте позовемо протопрезвитера – ставрофора Миливоја Мијатова, архијерејског намесника новосадског првог, како бисмо о овој теми сазнали нешто више, обзиром да је наш гост један од чланова испитне комисије.
22.6.2018.

str.7849
Вести Одложено слушање


Хришћанска етика - употреба и значај

Користећи се Божјом речју и својим вековним искуством, Црква нам даје детаљна упутства како треба да живимо овај живот на хришћански начин. Међутим, Библија не покрива баш сваку ситуацију са којом ћемо се суочити у нашем животу. Како је онда она довољна за све етичке дилеме са којима се сусрећемо? То је место где се Хришћанска етика појављује, о којој смо данас разговарали са катихетом Бранком Калабом.
14.6.2018.

str.7831
Вести Одложено слушање


Лето на врту галерија

Манифестацију Лето на врту галерија већ традиционално организују Галерија Матице српске и Спомен-збирка Павла Бељанског, са жељом да током летњих месеци Новосађанима омогуће посебно „културно” освежење. Наш гост овога јутра била је Јулијана Стојисављевић, испред Спомен збирке Павла Бељанског, која је представила програм манифестације и овогодишње новине.
11.6.2018.

str.7820
Вести Одложено слушање


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs