Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Утисци са Косова и Метохије из угла младе Италијанке

Гошћа радија „Беседе“ била је Мадалена Ђенинаца, млада Италијанка која ће учествовати на манифестацији „Игре у Хочи“. Са нама је поделила своје утиске и досадашња искуства о боравку на Косову и Метохији.
13.8.2019.

str.9514
Вести Детаљније


Новосадски дамски хор

Новосадски дамски хор основан је пре две године на иницијативу Новосађанки жељних хорског музицирања. Идеју су прихватиле Милена Апић и Ана Фрлин, оснивачи ансамбла и професорке клавира у Музичкој школи "Исидор Бајић". Били смо на њиховом наступу у недељу 30. јуна, разговарали о досадашњем раду хора и снимили неколико песама у њиховом извођењу.
3.7.2019.

str.9449
Вести Детаљније


11. Светска конференција клавирских педагога

Светска конференција клавирских педагога у организацији Светске асоцијације клавирских педагога биће одржана у Новом Саду у периоду од 27. јуна до 3. јула. Програм конференције обухвата мајсторске курсеве, предавања и реситале, а усмерен је како према стручној јавности тако и према љубитељима уметничке музике. О томе смо овога јутра разговарали са Данијелом Кличковић.
25.6.2019.

str.9423
Вести Детаљније


Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци

Поводом стоте годишњице од почетка дипломатске службе Павла Бељанског, давне 1919. године у Стокхолму, Спомен-збирка Павла Бељанског припрема нову изложбу у својим просторијама - Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци. У којим градовима су боравили у својству дипломатâ и чија се дела налазе у њиховим уметничким колекцијама, сазнали смо овога јутра од Гордане Гајић, историчарке уметности и једне од ауторки ове изложбе.
12.6.2019.

str.9378
Вести Детаљније


Концерт хорова у Синагоги

Новосадски камерни хор и Мешовити хор Академије уметности у Новом Саду, уз студенте соло певања и солисте на клавиру, флаути, гитари и удараљкама, приредиће концерт у четвртак 6. јуна у Синагоги. Овога јутра смо разговарали са мр Божидаром Црњанским, диригентом и професором на Академији уметности, о предстојећем концерту и о утисцима са недавно одржаног такмичења у Варни, где је Новосадски камерни хор освојио прво место.
5.6.2019.

str.9343
Вести Детаљније


Дани Ненада Барачког у Сомбору

Поводом осамдесет година од упокојења протојереја Ненада Барачког, свештеника, професора и мелографа, члана Матице српске, Црквена општина сомборска приређује манифестацију под називом "Дани Ненада Барачког". О програму који је припремљен у знак сећања на проту Барачког, овога јутра смо разговарали са презвитером Савом Николићем, архијерејским намесником сомборским.
30.5.2019.

str.9316
Вести Детаљније


Викенд уз Девојку у плавом

Две значајне музејске установе – Галерија Матице српске из Новог Сада и Народни музеј из Београда – размениће током предстојећег викенда два уметничка дела. Београдска публика моћи да види чувену слику "Надурена девојчица" Уроша Предића, док ће Новосађани бити у прилици да након 70 година виде слику "Девојка у плавом" Ђуре Јакшића. О томе смо овога јутра разговарали са др Снежаном Мишић.
17.5.2019.

str.9259
Вести Детаљније


Представљање васкршњег броја новина Српске Патријаршије ”Православље”

Шта нас очекује васкршњем броју новина Српске патријаршије ”Православље” за Јутарњи програм радио ”Беседа” говорио је ђакон Бранко Бандобрански.
14.5.2019.

str.9245
Вести Детаљније


Најава Свеноћног бденија у храму Преноса моштију Светог Саве на Новом насељу

Светосавски дани које организује Епархија Бачка, Црквена општина Нови Сад и управа храма преноса моштију Светог Саве у Новом Саду повод су за разговор са ђаконом Владом Поповићем при храму преноса моштију Светог Саве на Новом Саду.
9.5.2019.

str.9226
Вести Детаљније


Нови број „Православног мисионараˮ посвећен великом осмовековном јубилеју организационе пуноће Српске Православне Цркве

Крајем априла из штампе је изашао нови 366. мартовско-априлски број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе који је посвећен великом осмовековном јубилеју организационе пуноће Српске Православне Цркве. У овом броју посебно истичемо интервју са протопрезвитером-ставрофором Гојком Перовићем, ректором Богословије Светог Петра Цетињског. У васкршњој радости, нови број представља нам катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ задужен за односе са медијима.
3.5.2019.

str.9196
Вести Детаљније


Велики јубилеј Тамбурашког оркестра Друштва лекара Војводине

Тамбурашки оркестар Друштва лекара Војводине обележава 35 година постојања и тим поводом приређује велики концерт у Студију М. Наши гости овога јутра су били др Светолик Аврамов, хирург и професор Медицинског факултета у пензији, и мр Ђорђе Мишковић, економиста. Причали смо о оркестру и најавили програм предстојећег концерта.
15.4.2019.

str.9120
Вести Детаљније


Нова изложба у Галерији Матице српске

У петак, 5. априла биће отворена нова изложба у Галерији Матице српске - Ђура Јакшић. Између мита и стварности. О концепцији изложбе и пратећем програму овога јутра смо разговарали са др Снежаном Мишић.
2.4.2019.

str.8990
Вести Детаљније


Представљање новог броја часописа Православље

У разговору са катихетом Бранком Бандобранским прелистали смо 1248. број часописа "Православље" и слушаоцима препоручили садржајне текстове и интервјуе.
27.3.2019.

str.8959
Вести Детаљније


Најава: Промоција књиге „Цар Јован Ненад, Живот, дело и наслеђе Црног Човека„

У клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, вечерас у 19 часова биће одржана промоција књиге др Бориса Стојковског "Цар Јован Ненад. Живот, дело и наслеђе Црног Човека". О књизи ће поред аутора говорити и проф. др Ђура Харди, рецензент и господин Пера Ластић, директор Српског института из Будимпеште, издавач. Поводом вечерашње промоције, гост Јутарњег програма радија „Беседе“ био је аутор књиге, др Борис Стојковски, доцент на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.
6.3.2019.

str.8856
Вести Детаљније


Два нова портрета у колекцији Галерије Матице српске

Галерија Матице српске је прошле године за потребе своје колекције откупила два изузетна портрета српског сликара Павела Ђурковића, која су настала крајем 18. века. Иза та два сликарска платна крије се занимљива прича о породици Јоановић. Овога јутра смо са Миленом Врбашки, музејском саветницом Галерије Матице српске, разговарали о овој теми.
28.2.2019.

str.8831
Вести Детаљније


Традиција се не негује, она се живи

У уторак 19. фебруара одржана је промоција књиге "Кореографија - традиционални плес на сцени" Милорада Лонића у Галерији Матице српске. Књигу је објавила Матица српска. Овога јутра смо издвојили одломке из обраћања др Селене Ракочевић, професорке на Катедри за музикологију и етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, једне од рецензенткиња књиге, као и г. Милорада Лонића, аутора.
20.2.2019.

str.8795
Вести Детаљније


Представљање фебруарског броја Православља новина српске Патријаршије

О новом, фебруарском броју ”Православља” говорила је за Радио Беседу госпођа Снежана Крупниковић из редакције новина ”Православље.” Као и увек до сада, слушаоци су имали прилике да се на леп начин упознају са садржајем новог броја, са важним јубилејима и догађајима из наше историје, да се сетимо и подсетимо важних личности које су уткане у нашу културу, да чујемо о приликама и празновању у другим епархијама и мисији у далеким крајевима света.
11.2.2019.

str.8767
Вести Детаљније


Савиндан у ОШ ”Прва војвођанска бригада” у Новом Саду

О празничној и свечаној прослави Светог Саве у ОШ ”Прва војвођанска бригада” говорила је вероучитељица Јелена Лалић. О томе да су ђаци као свој дар Светом Сави принели своје срце сведочи овогодишња прослава нашег највећег и најлепшег Светитеља којег Срби имају и заиста је радосна школска атмосфера проткана поштовањем, љубављу и духом заједништва дочекала, обрадовала и дирнула наше драге госте.
29.1.2019.

str.8733
Вести Детаљније


Албум сећања на наше претке из Првог светског рата

О ”Албуму сећања на наше претке из Првог светског рата” говорила је Роксанда Алексић, историчар у Народном музеју у Крагујевцу. Овакви значајни подухвати сведоче о будном односу према нашим прецима и националној историји, подсећају да положене жртве наших предака нису и не смеју да буду заборављене, а изнад свега овај благословени задатак треба свима нама да буде подсетник на велике, људске хришћанске вредности које су наши преци, храбри и одлучни војници у Првом светском рату без двоумљења сведочили.
21.1.2019.

str.8711
Вести Детаљније


Благодат поезије у оскудно време

Гост Јутарњег програма био је песник Мирослав Алексић, који је говорио о значају и смислу поезије у оскудно време. Подсетио нас је на важност речи и стиха, као и на присуство Светог Саве кроз српску историју. Издвојио је и неколико песама из своје збирке "Непоновљиви код", која ће бити представљена 6. фебруара у Градској библиотеци.
18.1.2019.

str.8701
Вести Детаљније


Пријатељство између Николе Тесле и Јована Јовановића Змаја

Поводом годишњице смрти нашег великог и несвакидашњег научника Николе Тесле, који је умро на Божић, 7. јануара 1943. године у хотелу ”Њујоркер” на Менхетну, сам и сиромашан, посвећујемо сећање на дивно пријатељство и поштовање два велика човека: Николе Тесле и песника и лекара Јована Јовановића Змаја.
13.1.2019.

str.8687
Вести Детаљније


Летописи из Вавилоније и Персије

Пред нама је занимљива дечија књига која нас кроз одабране књиге Старог завета и великог старозаветног пророка Данила води кроз авантуре одрастања и спознаје врлине, доброте, правде и истине. Дубоке истине нашег постојања написана су зналачки, седам везаних прича засноване су на библијским али и многим историјским и фиктивним мотивима као и на мотивима српске народне традиције.
4.1.2019.

str.8665
Вести Детаљније


Меморијал Меланије Бугариновић и кћерке Мирјане Калиновић Калин

У 2018. години јубилеј 40 година постојања обележила је једна вредна збирка Музеја града Новог Сада – Меморијал Меланије Бугариновић и кћерке Мирјане Калиновић Калин. О том догађају из 1978. године, о садржају збирке, као и о пракси даривања вредних уметничких дела и других предмета новосадским музејима овога јутра смо разговарали са Иваном Јовановић Гудурић, вишим кустосом Музеја града Новог Сада и чланом Управног одбора Фонда за унапређење вокалне уметности младих. На фотографији која прати ову вест видимо Меланију Бугариновић у улози Кармен у београдском Народном позоришту. Фотографија потиче из 1949.године.
27.12.2018.

str.8618
Вести Детаљније


8. Новосадске дечије зимзарије ” Када казаљке крену наопачке”

Након отварања, 21. децембра, децу очекује чак 17 дана програмског шаренила осмишљених под слоганом "Када казаљке крену унатрашке 2": перформанси, научне и језичке радионице, филмске пројекције, уметничке, музичке и спортске радионице током којих ће наши најмлађи суграђани ући у музејске, галеријске и остале просторе намењене њима. Кроз ове програме деца ће у години европског културног наслеђа наставити да се упознавају са значајним уметничким делима, старим занатима, језицима и културама других народа. Сви садржаји су бесплатни.
21.12.2018.

str.8594
Вести Детаљније


„Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“

Овога јутра разговарали смо са Александром Нинковић Ташић о њеној новој књизи „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“. Ово дело је написано у коауторству са Браниславом Станковићем, а објављено у издању издавачке куће Catena mundi.
14.12.2018.

str.8556
Вести Детаљније


Под крошњама на Штранду

Манифестација "Под крошњама на Штранду" ове године се одржава по седми пут. Свечано отварање је уприличено у понедељак, 1. јула, када је уједно почео и програм прве седмице посвећен знаковном језику. Деца основношколског узраста имаће прилику да до 27. јула поред знаковног науче и словеначки, мађарски и словачки језик. Старији полазници, узраста од 13 до 19 година, похађају курс словеначког језика и тиме ова манифестација даје свој допринос обележавању титуле Омладинске престонице Европе, која је додељена Новом Саду за 2019. годину. О томе каква је атмосфера под крошњама дрвећа на Штранду, овога јутра смо разговарали са Наташом Херор.
5.7.2019.

str.9451
Вести Детаљније


Новосадско музичко лето

У разговору са Миланом Радуловићем најавили смо овога јутра програм Новосадског музичког лета. Саговорник нам је такође открио да ће Нови Сад ускоро добити нови концертни клавир.
2.7.2019.

str.9443
Вести Детаљније


Јунски број часописа „Светосавско звонце“

У данашњем издању Јутарњег програма радија „Беседе“, вероучитељица Кристина Бандобрански представила је садржај јунског броја дечјег часописа „Светосавско звонце“.
21.6.2019.

str.9408
Вести Детаљније


Мајски број часописа „Светосавско звонце“

У данашњем издању Јутарњег програма, вероучитељица Кристина Бандобрански представила је садржај мајског броја часописа „Светосавско звонце“.
5.6.2019.

str.9344
Вести Детаљније


Нови смер за ученике у Гимназији „Јован Јовановић Змај“

У Гимназији „Јован Јовановић Змај“, од наредне школске године биће отворен смер за ученике који показују нарочито интересовање за биологију и хемију. Полагање пријемног испита за упис на нови гимназијски смер одржано je у суботу, 1. јуна 2019. године. Тим поводом, гост Јутарњег програма радија „Беседе“ био је др Радивоје Стојковић, директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду.
4.6.2019.

str.9339
Вести Детаљније


Концерт квартета флаута из Бања Луке

Чланице квартета флаута "Флутете" приредиће овога петка концерт у Културном центру Војводине "Милош Црњански". Флаутискиње нам стижу из Бања Луке и први пут наступају у нашем граду. Овога јутра смо разговарали са Сунчицом Лончар, једном од чланица овог ансамбла. Представила нам је своје колегинице и досадашњи рад састава.
29.5.2019.

str.9312
Вести Детаљније


Најава: Свечана академија поводом прославе великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве

У оквиру манифестације „Светосавски дани“, која се одржава при Светосавском храму у Новом Саду, у суботу 18. маја у 19 часова у Српском народном позоришту биће уприличена Свечана академија посвећена великом јубилеју 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве. Тим поводом, гост Јутарњег програма био је сабрат Светосавског храма, војни свештеник Ђорђе Стојисављевић.
16.5.2019.

str.9256
Вести Детаљније


Светосавски дани у храму преноса моштију Светог Саве на Новом насељу

Овога јутра, гост у Јутарњем програму био је отац Александар Игњатов свештеник при храму преноса моштију Светог Саве. Подсетио је све нас и наше поштоване слушаоце на важне догађаје које предстоје. Вечерас ће се у храму служити вечерње богослужење и у наставку је организован концерт и смотра хорова.
14.5.2019.

str.9248
Вести Детаљније


Најава: Светосавски дани у Новом Саду

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина др Иринеја, при храму Преноса моштију Светог Саве у Новом Саду биће одржане духовне свечаности под називом „Светосавски дани“. У разговору са настојатељем Светосавског храма у Новом Саду, протонамесником Браниславом Мркићем, архијерејским намесником новосадским другим, представили смо програм „Светосавских дана“, који ће трајати од 9. до 19. маја 2019. године.
7.5.2019.

str.9215
Вести Детаљније


Посета Јордану

Вероучитељ Марко Коларски пренео нам је своје утиске са путовања у Јордан. Наш гост нам је представио основне податке о овој блискоисточној држави и упознао нас са знаменитостима градова у којима је боравио. У разговору смо се осврнули и на живот православних хришћана у Јордану.
22.4.2019.

str.9156
Вести Детаљније


Нова изложба у Спомен-збирци Павла Бељанског

Изложба "Прича о двоје уметника: Љубица Сокић и Богдан Шупут" биће свечано отворена у четвртак 11. априла у Спомен-збирци Павла Бељанског. Она сведочи о животним и стваралачким паралелама двоје уметника, као и о њиховом пријатељству. О концепцији нове поставке разговарали смо у Јутарњем програму са Мартом Ђармати, ауторком изложбе.
11.4.2019.

str.9107
Вести Детаљније


Премијера опере Сарданапало Франца Листа на Новосадским музичким свечаностима

На свечаном отварању Новосадских музичких свечаности, у уторак 9. априла, премијерно ће у Србији бити изведена опера Франца Листа "Сарданапало". Оркестар Опере Српског народног позоришта је почетком марта месеца гостовао на фестивалу Ал Бустан у Бејруту, а припрема се и први оперски фестивал у Србији. О овим темама смо разговарали са г. Ђанлуком Марчаном, шефом-диригентом Опере Српског народног позоришта.
1.4.2019.

str.8984
Вести Детаљније


У сусрету Васкрсењу Христовом - духовне вечери у Вилову

О предавањима која ће бити уприличена у оквиру духовних вечери у Вилову, под називом "У сусрет Васкрсењу Христовом", разговарали смо са презвитером Данијелом Кобиљским.
27.3.2019.

str.8960
Вести Детаљније


Новосадске музичке свечаности

Месец дана уочи почетка Новосадских музичких свечаности најавили смо програм у разговору са Миланом Радуловићем, уметничким директором фестивала. Наш саговорник нам је открио и шта се у Музичкој омладини од концерата припрема за крај јуна и почетак јула.
4.3.2019.

str.8848
Вести Детаљније


Нада Хаџи Перић - песникиња из Призрена

Нада Хаџи Перић је судија Апелационог суда у Београду, родом из Призрена. Током гимназијских дана писала је поезију, којој се враћа након немилих догађаја 1999. године. Представљање њених збирки песама уприличено је у понедељак 25. фебруара у Историјском архиву града Новог Сада. Тада смо и забележили интервју са песникињом, упитавши је да нам представи свој поетски опус и каже нешто о светињама у Призрену и његовој околини за које је много везана. Из збирке "Прибежиште", која је објављена прошле године, издвојили смо једну песму - Молитва моје мајке.
26.2.2019.

str.8824
Вести Детаљније


Фебруарски концерт Војвођанског симфонијског оркестра

Овога јутра смо, у разговору са Александром Марковић, најавили фебруарски концерт Војвођанског симфонијског оркестра, којим се наставља концертна сезона у 2018/2019. години. На програму ће бити дела Моцарта, Рахмањинова и Римског-Корсакова. Такође смо се осврнули и на концерте који нас тек очекују наредних месеци.
19.2.2019.

str.8790
Вести Детаљније


27. конкурс ”Светосавље и наше доба”

У Јутарњем програму, о 27. конкурсу ”Светосавље и наше доба” говорила је Вера Стојшић Гашпаровски из Удружења војвођанских учитеља. Конкурс је отворен на Савиндан 27. јануара а пријаве се могу доставити до 20. марта. Позивамо све васпитаче, учитеље, наставнике да се укључе и заједно са децом дају креативан допринос у очувању светосавских вредности.
11.2.2019.

str.8766
Вести Детаљније


Светосавска беседа у Матици српској

У свечаној дворани Матице српске, 25. јануара у 19 часова, биће уприличена традиционална Светосавска беседа. Тим поводом, овога јутра наш гост, путем телефонског укључења у програм, био је проф. др Драган Станић, председник Матице српске.
25.1.2019.

str.8723
Вести Детаљније


Галерија Матице српске у 2019. години

На редовној годишњој конференцији за медије, коју у јануару месецу организује Галерија Матице српске, представљени су резултати из претходног периода и најављени су програми за 2019. годину. О томе је говорила управница др Тијана Палковљевић Бугарски.
21.1.2019.

str.8712
Вести Детаљније


Богојављење

У спомен на догађај крштења Господа Исуса Христа, Црква је установила празник Богојављења. О овом празнику и о чину Великог водоосвећења, разговарали смо са презвитером Вељком Васиљевим, парохом палићким.
17.1.2019.

str.8697
Вести Детаљније


Сербоплов

Наш гост у студију је био Богдан Ранковић, кларинетиста и оснивач ансамбла "Сербоплов". Најавили смо њихов наступ у недељу 13. јануара у Футогу и осврнули се на досадашњи рад.
11.1.2019.

str.8679
Вести Детаљније


Јулијан Рахлин – свестрани уметник

Дан уочи Гала концерта у Српском народном позоришту, на којем је наступио Ансамбл Јаношка уз Војвођански симфонијски оркестар са програмом Janoska Style Goes Symphonic, разговарали смо са маестром Јулијаном Рахлином. Овај свестрани уметник обележава ове године три деценије каријере као солиста на виолини, а први пут је наступио у Новом Саду управо јуче, 30. децембра. С обзиром на то да су му родитељи музичари, питали смо маестра да нам представи своју породицу, занимало нас је и зашто виолина није била његов први избор, како му се допала сарадња са Војвођанским симфонијским оркестром и какви га ангажмани очекују у наредном периоду.
31.12.2018.

str.8633
Вести Детаљније


Новембарско-децембарски број Православног мисионара

Средином децембра из штампе је изашао нови 364. новембарско-децембарски број Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Централна тема овог броја је Света Тајна свештенства. Садржај новог броја Православног мисионара представио је гост Јутарњег програма, катихета Бранислав Илић.
27.12.2018.

str.8617
Вести Детаљније


Од Косовске битке до косовске легенде

Косовскометохијски одбор Матице српске објавио је књигу проф. др Ненада Љубинковића „Од Косовске битке до косовске легенде“. Промоција овог издања очекује се у понедељак 24. децембра у Свечаној дворани Матице српске. Наш саговорник овога јутра био је аутор књиге.
21.12.2018.

str.8593
Вести Детаљније


Новембарски број часописа „Светосавско звонце“

У Јутарњем програму вероучитељица Кристина Бандобрански представила је садржај новембарског броја часописа „Светосавско звонце“.
14.12.2018.

str.8557
Вести Детаљније


Најава – „Светоапостолски дани“ у Апатину

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина Иринеја, при храму Светих апостола у Апатину и ове године од 3. до 11. јула биће одржана манифестација „Светоапостолски дани“. Програм „Светоапостолских дана“ представио је за радио „Беседу“ презвитер Љубиша Човић, војни свештеник и сабрат храма Светих апостола у Апатину.
3.7.2019.

str.9445
Вести Детаљније


Упис у средње школе: новац или интересовање, шта је битније младима?

Мала матура је завршена. Више од 80 одсто малих матураната планира да након средње школе упише факултет, исти проценат њих жели да своје школовање настави на државним факултетима. Да ли би требало подстицати децу да се воде само тржиштем или интересовањима када бирају средњу школу или факултет – питали смо Сању Радочај, психолога у Средњој економској школи Светозар Милетић у Новом Саду. Такође, чућете и мишљења средњошколаца. Прилог урадио Лазар Кисин.
1.7.2019.

str.9439
Вести Детаљније


Из наше и светске културне ризнице

Уочи традиционалног свечаног концерта Фолклорног ансамбла "Вила", који се сваке године приређује под називом Из наше и светске културне ризнице, разговарали смо са г. Милорадом Лонићем о програму који нас очекује. Поред најаве концерта, који ће бити одржан у суботу 22. јуна, говорили смо и о плановима Ансамбла за ову годину.
19.6.2019.

str.9403
Вести Детаљније


Најава: Поклоничка путовања

Испред Службе за поклоничка путовања Епархије бачке – Светињама у походе, господин Драган Павловић представио је програм предстојећих поклоничких путовања.
5.6.2019.

str.9345
Вести Детаљније


Фестивал Нео

У четвртак, 6. јуна почиње треће издање Фестивала "Нео" у нашем граду. Током једанаест фестивалских вечери на више локација представиће се уметници из земље и иностранства. О програму манифестације овога јутра смо разговарали са Марком Милетићем, уметничким директором фестивала.
4.6.2019.

str.9337
Вести Детаљније


Литургијско прослављање сурдуличких мученика у храму Света три јерарха у Новом Саду

Овога јутра гост Јутарњег програма био је отац Александар Поповић, свештеник при храму Света Три јерарха у Новом Саду. Повод за данашњи разговор је сутрашње прослављање светих мученика и новомученика, тачније сутра, у среду се молитевено сећамо Светог мученика Теодора, епископа вршачког, светог новомученика Вукашина јасеновачког и литургијски прослављамо и сурдуличке мученике.
28.5.2019.

str.9309
Вести Детаљније


Добре виле & матурске хаљине

Да ли добре виле живе само у бајкама или и у нашем окружењу, да ли чињење добрих дела постало реткост или не, како друштвене мреже могу бити пут да се чине добра дела и помаже другима, нека су од питања за гошћу Јутарњег програма радио ”Беседе”, Весну Законовић-Арежину, новинарку, водитељку и писца. Весна је са својом колегиницом Аном, уз добру вољу и труд, отворила фејс-бук страницу под насловом ”Добре виле & матурске хаљине” са идејом да људи добре воље, своје матурске одевне комбинације, потпуно анонимно поклоне будућим малим или великим матурантима којима ће ово бити велика помоћ и радост.
16.5.2019.

str.9257
Вести Детаљније


Свети Василије чудотворац острошки – истински сведок Васкрсења Христовог

Светитељ острошки и највећи чудотворац наших времена без престанка чудотвори, а то нам сведоче и безбројна исцељења и чуда која се свакодневно благодаћу Божјом догађају у острошкој обитељи, која ваистину постаде нова бања Витезда. Манастир Острог са слободом можемо назвати духовним и молитвеним центром и местом безбројног ходочашћа.О Светом Владици Василију и његовом животу, о правилном разумевању светитеља и чуда у Цркви говорио је катихета Бранислав Илић у Јутарњем програму радио ”Беседе.”
14.5.2019.

str.9249
Вести Детаљније


Духовне свечаности у Локу Од Марковдана до Савиндана

По благослову Епископа новосадског и бачког Господина др Иринеја, Црквена парохија у Локу организује духовне свечаности под називом „Од Марковдана до Савиндана“. Програм духовних свечаности, које се одржавају поводом прославе заветне славе, представио је овога јутра презвитер Даниел Кобиљски, парох у Локу.
7.5.2019.

str.9214
Вести Детаљније


Хуманитарни турнир у баскету на Тргу слободе

Фондација "Заједно за младе - др Даница Грујичић" организује хуманитарни турнир у баскету ове недеље. Прикупљена средства ће бити намењена за обнову школа на Косову и Метохији. О активностима Фондације, као и о предстојећем турниру, говорили смо овога јутра са Срђаном Јованић.
17.4.2019.

str.9134
Вести Детаљније


Програм Новосадских музичких свечаности

На конференцији за новинаре, уочи почетка Новосадских музичких свечаности, у уторак 2. априла, било је речи о концертима који ће бити одржани у периоду од 9. до 18. априла. Изјаве су том приликом, између осталих, дали Милан Радуловић, програмски директор фестивала, Марија Адамов, уметнички директор, потом Роман Бугар, директор Војвођанског симфонијског оркестра, као и Синиша Бокан, декан Академије уметности у Новом Саду.
4.4.2019.

str.8996
Вести Детаљније


Концерт Народног оркестра Ансамбла Вила

У разговору са г. Милорадом Лонићем, уметничким директором Фолклорног ансамбла "Вила", најавили смо концерт Народног оркестра који ће бити уприличен у уторак, 2. априла. Наш саговорник је такође поделио своје утиске о недавном боравку у Грчкој, где је одржао семинар о српским народним играма.
29.3.2019.

str.8968
Вести Детаљније


ДЕЦА-ДЕЦИ - Васкршња акција прикупљања пакетића за децу са Косова и Метохије

Благословом Епископа новосадског и бачког Господина Иринеја, Добротворна установа Епархије бачке "Владика Платон Атанацковић" у сарадњи са Катихетским одбором Епархије бачке и ове године организује добротворну акцију прикупљања пакетића за децу са Косова и Метохије. Тим поводом, у Јутарњем програму разговарали смо са управником Добротворне установе Епархије бачке, презвитером Лазаром Мајсторовићем.
26.3.2019.

str.8922
Вести Детаљније


Сусрет писаца: Исидора Секулић и Џон Стембек

Ове године, 16. фебруара навршило се 142 године од рођења наше знамените књижевнице Исидоре Секулић, рођене у бачком селу Мошорин. Тим поводом, посветили смо пажњу једном њеном запису под насловом ”Сусрет двају писаца” из 1954. године.
4.3.2019.

str.8850
Вести Детаљније


Представљање фебруарског броја ”Православља” новина српске Патријаршије

Бранко Бандобрански, катихета гимназије ”Јован Јовановић Змај” У Новом Саду представља други фебруарски број ”Православља” и говори које су то нове теме и занимљиви текстови у новом броју. Разговор водила Драгана Машић.
22.2.2019.

str.8813
Вести Детаљније


Почетак пролећног семестра Школе православне духовности

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина Иринеја, у недељу 10. фебруара 2019. године, почео је пролећни семестар у Школи православне духовности при Црквеној општини новосадској. Тим поводом, у Јутарњем програму смо разговарали са презвитером Игором Игњатовим. Отац Игор је наше слушаоце упознао са програмом и темама предавањâ у пролећном семестру Школе православне духовности.
13.2.2019.

str.8775
Вести Детаљније


Изложба Млади бирају у Галерији Матице српске

На Дан града, у петак 1. фебруара, биће свечано отворена изложба Млади бирају, коју су заједнички реализовали новосадски средњошколци и кустоси Галерије Матице српске. У протеклим месецима, млади су у оквиру Мале школе музеологије научили како функционише један музеј и како се припремају изложбе, а резултате ћемо видети кроз неколико дана. Са Мирославом Жарков смо говорили о концепту изложбе Млади бирају, а најавили смо и наредни концерт за бебе и њихове родитеље, који се реализује у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада и Београдском филхармонијом.
30.1.2019.

str.8744
Вести Детаљније


Најава: Трибина „Свети Сава: први српски полихистор. Поводом осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве“

Tрибина под називом „Свети Сава: први српски полихистор. Поводом осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве“, биће одржана вечерас, 25. јануара, у 18 часовa у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О црквеном и историјском значају добијања аутокефалности Српске Православне Цркве и о теми вечерашње трибине, разговарали смо са др Борисом Стојковским, доцентом на одсеку за историју на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.
25.1.2019.

str.8724
Вести Детаљније


Божићни број новина Српске патријаршије ”Православље”

Јануарски број ”Православља” доноси нам као и до сада садржајне текстове, занимљиве теме и личности, а одређене странице су посвећене и нашем најрадоснијем празнику Божићу. Нови број представља ипођакон и катихета Бранко Бандобрански.
19.1.2019.

str.8706
Вести Детаљније


Божићни број часописа „Светосавско звонце“

Нови децембарски број часописа „Светосавско звонце“ посвећен је Божићним празницима. Веома поучне текстове и приче из овог броја „Светосавског звонца“ представила је у Јутарњем програму вероучитељица Кристина Бандобрански.
17.1.2019.

str.8696
Вести Детаљније


Изнад Истока и Запада - концерт духовне музике

Хорови Новосадског Универзитета и Саборне цркве "Свети Георгије" одржаће концерт духовне музике у недељу 13. јануара. О томе како је осмишљен програм, овога јутра смо разговарали са проф. др Богданом Ђаковићем, диригентом споменутих ансамбала.
10.1.2019.

str.8677
Вести Детаљније


Речник православне теологије – Календар у богослужбеном животу Цркве

Приликом прослављања великих хришћанских празника, као што су Божић и Васкрс, често настају недоумице и питања у вези са разликом између јулијанског и григоријанског календара. Гост Јутарњег програма, катихета Бранко Калаба, објаснио је у чему се огледа смисао и улога календара у богослужбеном животу Цркве.
28.12.2018.

str.8628
Вести Детаљније


Нови број листа Православље

У разговору са катихетом и ипођаконом Бранком Бандобранским прелистали смо нови број листа "Православље" и препоручили неколико садржајних текстова.
27.12.2018.

str.8619
Вести Детаљније


Традиција Безгорда - свечани концерт Ансамбла

Најавили смо свечани концерт поводом 20 година постојања Ансамбла "Вила", који се очекује ове суботе 22. децембра. Замолили смо нашег саговорника Милорада Лонића да нам представи све оне наставнике који су заслужни за предстојећи спектакл.
18.12.2018.

str.8577
Вести Детаљније


Хуманитарна кафа

Удружење "Добро дело" организује ове суботе, 15. децембра акцију под називом "Хуманитарна кафа". Намењена је Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака. О томе смо у Јутарњем програму говорили са Стефаном Николићем, представником Удружења "Добро дело".
13.12.2018.

str.8548
Вести Детаљније


ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести
Јутарњи програм радио Беседа, сваког радног дана од 8.00-9.30
Утисци са Косова и Метохије из угла младе Италијанке
Под крошњама на Штранду
Најава – „Светоапостолски дани“ у Апатину
Савети лекара за топле летње дане
Новосадски дамски хор
Новосадско музичко лето
Упис у средње школе: новац или интересовање, шта је битније младима?
Албум сећања на наше претке
11. Светска конференција клавирских педагога
Јунски број часописа „Светосавско звонце“
***
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести


Савети лекара за топле летње дане

Дуже излагање сунцу и високе температуре ваздуха током летњих дана могу да изазову озбиљне тегобе и код потпуно здравих особа. На шта треба да обратимо пажњу током лета, чули смо у разговору са лекарком Мирјаном Колунџић, начелником Службе опште медицине Дома здравља Нови Сад.
3.7.2019.

str.9446
Вести Детаљније


Албум сећања на наше претке

Савез потомака ратника Србије 1912-1920. године током претходних година је на основу јавног позива прикупљао документа која сведоче о учешћу наших предака у Великом рату. Резултати тог подухвата су представљени на изложби "Албум сећања на наше претке из Првог светског рата", која ће у наредна два месеца бити доступна у Историјском архиву града Новог Сада. О њеном садржају смо говорили смо са г. Петром Ђурђевим.
28.6.2019.

str.9432
Вести Детаљније


„Спасовдански дани у Призрену“

У атријуму храма светог Спаса у Призрену, 5. и 6. јуна 2019. године одржана је манифестација под називом „Спасовдански дани у Призрену“. Организатори манифестације су били Косовскометохијски одбор Матице српске, Друштво пријатеља Манастира светих Архангела код Призрена и Дом културе „Грачаница“. О програму „Спасовданских дана у Призрену“ разговарали смо са др Александром Новаков, секретаром Косовскометохијског одбора Матице српске.
14.6.2019.

str.9391
Вести Детаљније


Породична седмица у Галерији Матице српске

У току је породична седмица у Галерији Матице српске и траје до недеље 9. јуна. Поред уметничких дела Ђуре Јакшића, нашег истакнутог сликара и књижевника, посетиоцима је на располагању и неколико интерактивних садржаја, попут Ђурине песмарице или Ђуриног квиза. О томе смо овога јутра разговарали са Иваном Растовић, кустосом Галерије Матице српске.
5.6.2019.

str.9350
Вести Детаљније


Најава: Свети цар Константин и царица Јелена – слава храма на Грбавици

У понедељак, 3. јуна 2019. године, на дан када наша света Црква молитвено празнује свештени спомен на светог цара Константина и царицу Јелену, при парохијском храму у изградњи у новосадском насељу Грбавица, биће служено празнично вечерње поводом престоног празника будућег храма. Тим поводом, у Јутарњем програму разговарали смо са протопрезвитером Стојаном Билићем, парохом при Саборном храму у Новом Саду.
31.5.2019.

str.9322
Вести Детаљније


IV Интернационални фестивал хармонике и камерне музике Еуфонија

Интернационални фестивал хармонике и камерне музике "Еуфонија" биће одржан по четврти пут у Новом Саду од 23. до 26. маја. Као и претходних, тако ће и ове године фестивал имати три сегмента - такмичарски, едукативни и културни. Биће приређено неколико концерата и предавања, а улаз на све програме је слободан. О томе смо овога јутра разговарали са Марком Асурџићем, чланом креативног тима фестивала "Еуфонија".
21.5.2019.

str.9270
Вести Детаљније


Љубав ствара бољи свет - концерт Бајићевих славуја

Дечји хор Музичке школе "Исидор Бајић" ове године обележава две деценије постојања. Тим поводом ће бити одржан свечани концерт у Музеју Војводине у суботу 18. маја. Чланови овог хора ће наступити и вечерас у Синагоги, зато што школа "Исидор Бајић" обележава 110 година од оснивања. Оба концерта имају хуманитарни карактер. О томе смо овога јутра разговарали са проф. Аном Ковачић, диригентом и оснивачем "Бајићевих славуја".
14.5.2019.

str.9246
Вести Детаљније


Свети Василије чудотворац острошки – истински сведок Васкрсења Христовог

Светитељ острошки и највећи чудотворац наших времена без престанка чудотвори, а то нам сведоче и безбројна исцељења и чуда која се свакодневно благодаћу Божјом догађају у острошкој обитељи, која ваистину постаде нова бања Витезда. Манастир Острог са слободом можемо назвати духовним и молитвеним центром и местом безбројног ходочашћа.О Светом Владици Василију и његовом животу, о правилном разумевању светитеља и чуда у Цркви говорио је катихета Бранислав Илић у Јутарњем програму радио ”Беседе.”
13.5.2019.

str.9247
Вести Детаљније


Априлски број часописа Светосавско звонце

У априлском броју православног дечјег часописа „Светосавско звонце“ објављене су многе поучне приче, празничне поуке и занимљивости са наше најмлађе. Као и увек, и у овом броју наведена су имена ученика који су награђени за ликовно и литерарно стваралаштво, те су и овога пута наградом похваљени ученици из Епархије бачке. За радио „Беседу“ садржај часописа представила је вероучитељица Кристина Бандобрански.
3.5.2019.

str.9204
Вести Детаљније


Априлски број ”Православља” - новина Српске Патријаршије

Кроз априлски број новина ”Православље” водила нас је Снежана Крупниковић из редакције ”Православље.” Актуелни недавни догаћаји и годишњице које нам иду у сусрет нашли су се на страницама новог броја: од збивања на Михољској Превлаци у Митрополији црногорско-приморској, до објављивања позива на Свету Литургију која ће бити служена 22. априла 2019. године у храму Светог Илије у Млаки код Јасеновца у епархији пакрачко-славонској, на дан пробоја последњих јасеновачких логораша. Читаоци могу да прочитају до сада необјављен разговор са великаном српске културе и књижевности, недавно преминулим Добрицом Ерићем, а у рубрици ”Реч две са...” налази се разговор са протојерејем-ставрофором др Милошем Весином, под насловом ” Схизофренија дијаспоре или дијаспора незалазне младости Цркве.” К
17.4.2019.

str.9136
Вести Детаљније


Обрада српске архивске грађе у Славонији

Архив Војводине је започео реализацију пројекта који за циљ има попис српске архивске грађе у источној Славонији. Ова установа ће понудити стручност и искуство својих радника у процесу обраде, консервације и дигитализације грађе која се тамо чува. У будућности се очекује да ће оваква сарадња обухватити и чувену пакрачку библиотеку, једну од најбогатијих српских библиотека, која по свом садржају стоји раме уз раме са Матицом српском. О томе смо овога јутра разговарали са г. Небојшом Кузмановићем, директором Архива Војводине, са којим је недавно, приликом посете Новом Саду, разговарао и Владика пакрачко-славонски г. Јован.
3.4.2019.

str.8992
Вести Детаљније


Песма посвећена Милици Ракић - 20 година од НАТО бомбардовања

Миливој Леми Мрдаковић, професор математике и информатике, живи и ради у Београду као волкални солиста, кантаутор, аранжер, тонски сниматељ, продуцент.Последњих година бави се потпуно новом формом забавне музике, прожете дубоким хришћанским печатом. Пева о свему ономе што га се дотиче, занемаривајући ”потребу” за комерцијалном основом забавне музике. Своје радове објављује на Ју-тјубу у видео форми, уз помоћ пријатеља.
29.3.2019.

str.8970
Вести Детаљније


Представљање новог броја "Православног мисионара" мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе

Нови 365. јануарско-фебруарски број „Православног мисионара”, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве, посвећен је теми „Човек – икона Божија.” Поред тематског дела који је посвећен теми броја, и поред мноштва поучних текстова, у овом броју читаоци имају прилику да прочитају разговор са Његовим Преосвештенством Епископом нишким г. Арсенијем. О садржају новог броја, у Јутарњем програму радиja ”Беседe” говориo je катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ задужен за односе са медијима.
20.3.2019.

str.8899
Вести Детаљније


Србски православни појци - концерт у Синагоги

Марко Качаревић из вокалног састава "Србски православни појци" био је наш гост у Јутарњем програму. Најавили смо њихов наступ у Синагоги и причали о досадашњем раду.
1.3.2019.

str.8838
Вести Детаљније


Најава нове емисије радио Беседе - Жене српских владара

Српски средњи век обележиле су многе знамените жене, како у Србији тако и у Византији, посебно оне из виших слојева, које су заузимале значајно место у друштву. У Србији су то махом биле владарке и властелинке, чији је утицај на политику, културу, уметност и образовање био велики. Многе од њих су уздигле достојанство и светост жене на средњовековни начин и својим деловањем промениле став о подређеном и робовском положају жене у Средњем веку. Жене су, у једном строго хијерархијски постављеном друштву, имале прилично значајну позицију и, како нам историја открива, заиста жртвену, тешку и одговорну улогу. Династија Немањића подарила је Србији и српском народу идентитет, културу, државност. У свему томе, улогу су узеле и многобројне жене. Прва жена која нам пада на ум је Ана, Света Анастасија, супруга родоначелника династије Стефана Немање. О концепту ове емисије, говорила је за Јутарњи програм др Катарина Митровић, научни сарадник при Философском факултету у Београду, на Одсеку за историју. Емисија ће се емитовати на Радију Беседи, премијерно у петак, 1. марта у 16h и у уторак у репризном термину у 10h.
21.2.2019.

str.8804
Вести Детаљније


Орден уметности и књижевности у рангу витеза додељен Тијани Палковљевић Бугарски

У Амбасади Републике Француске у Београду, у уторак 12. фебруара, одржана је свечаност поводом уручења одликовања француског Министарства културе – Ордена уметности и књижевности у рангу витеза. Ово одликовање се додељује још од 1957. године особама које су се истакле стваралаштвом на пољу уметности или књижевности и тиме допринели француској и светској уметничкој и културној баштини. Међу овогодишњим добитницима овог престижног одличја је др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске. О томе смо извештавали у Јутарњем програму нашег радија.
13.2.2019.

str.8777
Вести Детаљније


Јануарски број часописа „Светосавско звонце“

Из штампе је изашао јануарски број православног дечјег часописа "Светосавско звонце". Садржај овог броја представила је у Јутарњем програму вероучитељица Кристина Бандобрански.
30.1.2019.

str.8746
Вести Детаљније


Светосавска академија у Дому војске Србије у Новом Саду

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина др Иринеја, Команда Прве бригаде копнене војске Србије организује Светосавску академију поводом празника Светог Саве. Светосавска академија биће уприличена 25. јануара у 19 часова у Дому војске Србије. Тим поводом, у Јутарњем програму разговарали смо са војним свештеником Ђорђем Стојисављевићем, који нам је представио овогодишњи програм Светосавске академије.
24.1.2019.

str.8722
Вести Детаљније


КУЛтура кроз Нови Сад

У току су пријаве за учешће у пројекту КУЛтура кроз Нови Сад, који је намењен младима узраста од 14 до 18 година. На који начин новосадски средњошколци могу да допринесу да наш град постане боље место, сазнали смо овога јутра од Мирославе Жарков из Галерије Матице српске.
18.1.2019.

str.8700
Вести Детаљније


Преподобни Серафим Саровски

Поводом празника преподобног Серафима Саровског, у Јутарњем програму смо разговарали са презвитером Игором Игњатовим о животу и најзначајнијим духовним поукама овог великог подвижника и светитеља наше свете Цркве.
16.1.2019.

str.8692
Вести Детаљније


Помен пострадалима у Рацији

У знак сећања на невино пострадале Србе, Јевреје и Роме током злогласне Рације 1942. године у Јужној Бачкој, данас ће бити служени помен и парастос у Тителу. Тим поводом, наш гост у студију био је протонамесник Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски.
4.1.2019.

str.8660
Вести Детаљније


Речник православне теологије – Есхатологија

Гост Јутарњег програма био је катихета Младен Каурин, који је тим поводом говорио о појму есхатологија.
28.12.2018.

str.8630
Вести Детаљније


Сакупљање слаткиша за децу са Косова и Метохије

Савез студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду организује и ове године акцију прикупљања пакетића за децу са Косова и Метохије. Удружење младих новосадских интелектуалаца подржава ову акцију, зато што су и сами више пута били у прилици да помогну нашем народу у јужној српској покрајини. Овога јутра смо говорили о томе на који начин можемо и ми да учествујемо у акцији која је актуелна ових дана у нашем граду.
24.12.2018.

str.8599
Вести Детаљније


Хуманитарни концерт за Мирослава Стоичкова

Неколико младих музичара великог срца одлучило је да, организовањем једног концерта, помогне Мирославу Стоичкову, који болује од карцинома. Њему предстоји лечење у иностранству и свака помоћ је добродошла. Са нама у студију овога јутра је била Јасна Радошевић, која нас је позвала да дођемо на хуманитарни концерт 17. децембра, уживамо у музици и помогнемо колико можемо давањем добровољног прилога.
14.12.2018.

str.8552
Вести Детаљније


Мјузикл Девојчица са шибицама

У оквиру хуманитарне акције "Музичари великог срца", ученици Музичке школе "Исидор Бајић" су са својим наставницима припремили мјузикл према мотивима кратке приче Ханса Кристијана Андерсена "Девојчица са шибицама". О томе смо овога јутра разговарали са Аном Ковачић, професорском школе и диригентом хора "Бајићеви славуји".
13.12.2018.

str.8549
Вести ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs