Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива

Представљање новог броја "Православног мисионара" мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе

Нови 365. јануарско-фебруарски број „Православног мисионара”, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве, посвећен је теми „Човек – икона Божија.” Поред тематског дела који је посвећен теми броја, и поред мноштва поучних текстова, у овом броју читаоци имају прилику да прочитају разговор са Његовим Преосвештенством Епископом нишким г. Арсенијем. О садржају новог броја, у Јутарњем програму радиja ”Беседe” говориo je катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ задужен за односе са медијима.
20.3.2019.

str.8899
Вести Детаљније


Најава: Промоција књиге „Цар Јован Ненад, Живот, дело и наслеђе Црног Човека„

У клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, вечерас у 19 часова биће одржана промоција књиге др Бориса Стојковског "Цар Јован Ненад. Живот, дело и наслеђе Црног Човека". О књизи ће поред аутора говорити и проф. др Ђура Харди, рецензент и господин Пера Ластић, директор Српског института из Будимпеште, издавач. Поводом вечерашње промоције, гост Јутарњег програма радија „Беседе“ био је аутор књиге, др Борис Стојковски, доцент на Одсеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.
6.3.2019.

str.8856
Вести Детаљније


Два нова портрета у колекцији Галерије Матице српске

Галерија Матице српске је прошле године за потребе своје колекције откупила два изузетна портрета српског сликара Павела Ђурковића, која су настала крајем 18. века. Иза та два сликарска платна крије се занимљива прича о породици Јоановић. Овога јутра смо са Миленом Врбашки, музејском саветницом Галерије Матице српске, разговарали о овој теми.
28.2.2019.

str.8831
Вести Детаљније


Најава нове емисије радио Беседе - Жене српских владара

Српски средњи век обележиле су многе знамените жене, како у Србији тако и у Византији, посебно оне из виших слојева, које су заузимале значајно место у друштву. У Србији су то махом биле владарке и властелинке, чији је утицај на политику, културу, уметност и образовање био велики. Многе од њих су уздигле достојанство и светост жене на средњовековни начин и својим деловањем промениле став о подређеном и робовском положају жене у Средњем веку. Жене су, у једном строго хијерархијски постављеном друштву, имале прилично значајну позицију и, како нам историја открива, заиста жртвену, тешку и одговорну улогу. Династија Немањића подарила је Србији и српском народу идентитет, културу, државност. У свему томе, улогу су узеле и многобројне жене. Прва жена која нам пада на ум је Ана, Света Анастасија, супруга родоначелника династије Стефана Немање. О концепту ове емисије, говорила је за Јутарњи програм др Катарина Митровић, научни сарадник при Философском факултету у Београду, на Одсеку за историју. Емисија ће се емитовати на Радију Беседи, премијерно у петак, 1. марта у 16h и у уторак у репризном термину у 10h.
21.2.2019.

str.8804
Вести Детаљније


Водич кроз речник православне теологије: Прелест

У данашњем издању Јутарњег програма, презвитер Иван Спасевски, парох горњоковиљски, говорио је о појму прелести.
13.2.2019.

str.8776
Вести Детаљније


Представљање фебруарског броја Православља новина српске Патријаршије

О новом, фебруарском броју ”Православља” говорила је за Радио Беседу госпођа Снежана Крупниковић из редакције новина ”Православље.” Као и увек до сада, слушаоци су имали прилике да се на леп начин упознају са садржајем новог броја, са важним јубилејима и догађајима из наше историје, да се сетимо и подсетимо важних личности које су уткане у нашу културу, да чујемо о приликама и празновању у другим епархијама и мисији у далеким крајевима света.
11.2.2019.

str.8767
Вести Детаљније


Јануарски број часописа „Светосавско звонце“

Из штампе је изашао јануарски број православног дечјег часописа "Светосавско звонце". Садржај овог броја представила је у Јутарњем програму вероучитељица Кристина Бандобрански.
30.1.2019.

str.8746
Вести Детаљније


Светосавска академија у Дому војске Србије у Новом Саду

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина др Иринеја, Команда Прве бригаде копнене војске Србије организује Светосавску академију поводом празника Светог Саве. Светосавска академија биће уприличена 25. јануара у 19 часова у Дому војске Србије. Тим поводом, у Јутарњем програму разговарали смо са војним свештеником Ђорђем Стојисављевићем, који нам је представио овогодишњи програм Светосавске академије.
24.1.2019.

str.8722
Вести Детаљније


КУЛтура кроз Нови Сад

У току су пријаве за учешће у пројекту КУЛтура кроз Нови Сад, који је намењен младима узраста од 14 до 18 година. На који начин новосадски средњошколци могу да допринесу да наш град постане боље место, сазнали смо овога јутра од Мирославе Жарков из Галерије Матице српске.
18.1.2019.

str.8700
Вести Детаљније


Преподобни Серафим Саровски

Поводом празника преподобног Серафима Саровског, у Јутарњем програму смо разговарали са презвитером Игором Игњатовим о животу и најзначајнијим духовним поукама овог великог подвижника и светитеља наше свете Цркве.
16.1.2019.

str.8692
Вести Детаљније


Помен пострадалима у Рацији

У знак сећања на невино пострадале Србе, Јевреје и Роме током злогласне Рације 1942. године у Јужној Бачкој, данас ће бити служени помен и парастос у Тителу. Тим поводом, наш гост у студију био је протонамесник Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски.
4.1.2019.

str.8660
Вести Детаљније


Речник православне теологије – Предпразништво Божића

У данашњем издању Јутарњег програма наш гост је био протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други. Том приликом, отац Бранислав је појаснио многе детаље у вези са богослужбеним прослављањем Предпразништва Божића. Наш саговорник је указао на значај и смисао прослављања светих Отаца, Праотаца и Богоотаца Христових по телу, а потом је говорио о богослужбеним карактеристикама Предпразништва Рођења Господа Исуса Христа. На крају разговора, дотакли смо се и теме односа литургијског прослављања Божића и народних обичаја у нашем народу.
1.1.2019.

str.8640
Вести Детаљније


Меморијал Меланије Бугариновић и кћерке Мирјане Калиновић Калин

У 2018. години јубилеј 40 година постојања обележила је једна вредна збирка Музеја града Новог Сада – Меморијал Меланије Бугариновић и кћерке Мирјане Калиновић Калин. О том догађају из 1978. године, о садржају збирке, као и о пракси даривања вредних уметничких дела и других предмета новосадским музејима овога јутра смо разговарали са Иваном Јовановић Гудурић, вишим кустосом Музеја града Новог Сада и чланом Управног одбора Фонда за унапређење вокалне уметности младих. На фотографији која прати ову вест видимо Меланију Бугариновић у улози Кармен у београдском Народном позоришту. Фотографија потиче из 1949.године.
27.12.2018.

str.8618
Вести Детаљније


Сакупљање слаткиша за децу са Косова и Метохије

Савез студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду организује и ове године акцију прикупљања пакетића за децу са Косова и Метохије. Удружење младих новосадских интелектуалаца подржава ову акцију, зато што су и сами више пута били у прилици да помогну нашем народу у јужној српској покрајини. Овога јутра смо говорили о томе на који начин можемо и ми да учествујемо у акцији која је актуелна ових дана у нашем граду.
24.12.2018.

str.8599
Вести Детаљније


Хуманитарни концерт за Мирослава Стоичкова

Неколико младих музичара великог срца одлучило је да, организовањем једног концерта, помогне Мирославу Стоичкову, који болује од карцинома. Њему предстоји лечење у иностранству и свака помоћ је добродошла. Са нама у студију овога јутра је била Јасна Радошевић, која нас је позвала да дођемо на хуманитарни концерт 17. децембра, уживамо у музици и помогнемо колико можемо давањем добровољног прилога.
14.12.2018.

str.8552
Вести Детаљније


Хуманитарна кафа

Удружење "Добро дело" организује ове суботе, 15. децембра акцију под називом "Хуманитарна кафа". Намењена је Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака. О томе смо у Јутарњем програму говорили са Стефаном Николићем, представником Удружења "Добро дело".
13.12.2018.

str.8548
Вести Детаљније


Пројекат „Укрштање“ – утисци са наступа

У току је реализација занимљивог инклузивног пројекта „Укрштање“, који је спојио традиционалну музику у савременим аранжманима, телесне перкусије, певаче, soundbeam технологију и много тога другог. Забележили смо синоћни наступ у Гимназији „Јован Јовановић Змај“, а овога јутра смо издвојили утиске Бранкице Вељковић, учеснице пројекта и ученице ШОСО „Милан Петровић“, али и песму „Леле дуње ранке“.
11.12.2018.

str.8531
Вести Детаљније


IX Меморијал „Исидор Бајић“


27.11.2018.

str.8477
Вести Детаљније


Представљање новембарског броја новина Српске патријаршије ”Православље”


23.11.2018.

str.8458
Вести Детаљније


Азбука Великог рата кроз поезију – Сунчица Радуловић Торбица


19.11.2018.

str.8445
Вести Детаљније


Свети мученик Нестор – патрон Команде Прве бригаде Копнене Војске Србије у Новом Саду


7.11.2018.

str.8404
Вести Детаљније


„Дружицирање“ – Креативне музичке радионице


6.11.2018.

str.8399
Вести Детаљније


Свети Силуан Атонски


2.11.2018.

str.8380
Вести Детаљније


Забрана коришћења мобилних телефона у школама


31.10.2018.

str.8372
Вести Детаљније


Васпитање у светлу хришћанске антропологије


24.10.2018.

str.8342
Вести Детаљније


Водич кроз речник православне теологије: Велики покајни канон Светог Андреја Критског – врхунац великопосне поезије

Током прва четири дана Великог и Часног поста на повечерју се чита велики покајни канон Светог Андреја Критског. Канон је велика химнолошка збирка, састављена од низа песама, по одређеном мерилу и правилу; низ од девет мањих песама, које се заснивају на девет библијских песама. У овом канону све су песме покајног карактера са речима које упућују на пут покајања и спасења. Више о Канону Светог Андреја Критског у Јутарњем програму Радио ”Беседе” говорио је катихета Бранислав Илић.
14.3.2019.

str.8879
Вести Детаљније


Новосадске музичке свечаности

Месец дана уочи почетка Новосадских музичких свечаности најавили смо програм у разговору са Миланом Радуловићем, уметничким директором фестивала. Наш саговорник нам је открио и шта се у Музичкој омладини од концерата припрема за крај јуна и почетак јула.
4.3.2019.

str.8848
Вести Детаљније


Нада Хаџи Перић - песникиња из Призрена

Нада Хаџи Перић је судија Апелационог суда у Београду, родом из Призрена. Током гимназијских дана писала је поезију, којој се враћа након немилих догађаја 1999. године. Представљање њених збирки песама уприличено је у понедељак 25. фебруара у Историјском архиву града Новог Сада. Тада смо и забележили интервју са песникињом, упитавши је да нам представи свој поетски опус и каже нешто о светињама у Призрену и његовој околини за које је много везана. Из збирке "Прибежиште", која је објављена прошле године, издвојили смо једну песму - Молитва моје мајке.
26.2.2019.

str.8824
Вести Детаљније


Традиција се не негује, она се живи

У уторак 19. фебруара одржана је промоција књиге "Кореографија - традиционални плес на сцени" Милорада Лонића у Галерији Матице српске. Књигу је објавила Матица српска. Овога јутра смо издвојили одломке из обраћања др Селене Ракочевић, професорке на Катедри за музикологију и етномузикологију Факултета музичке уметности у Београду, једне од рецензенткиња књиге, као и г. Милорада Лонића, аутора.
20.2.2019.

str.8795
Вести Детаљније


Почетак пролећног семестра Школе православне духовности

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког Господина Иринеја, у недељу 10. фебруара 2019. године, почео је пролећни семестар у Школи православне духовности при Црквеној општини новосадској. Тим поводом, у Јутарњем програму смо разговарали са презвитером Игором Игњатовим. Отац Игор је наше слушаоце упознао са програмом и темама предавањâ у пролећном семестру Школе православне духовности.
13.2.2019.

str.8775
Вести Детаљније


27. конкурс ”Светосавље и наше доба”

У Јутарњем програму, о 27. конкурсу ”Светосавље и наше доба” говорила је Вера Стојшић Гашпаровски из Удружења војвођанских учитеља. Конкурс је отворен на Савиндан 27. јануара а пријаве се могу доставити до 20. марта. Позивамо све васпитаче, учитеље, наставнике да се укључе и заједно са децом дају креативан допринос у очувању светосавских вредности.
11.2.2019.

str.8766
Вести Детаљније


Савиндан у ОШ ”Прва војвођанска бригада” у Новом Саду

О празничној и свечаној прослави Светог Саве у ОШ ”Прва војвођанска бригада” говорила је вероучитељица Јелена Лалић. О томе да су ђаци као свој дар Светом Сави принели своје срце сведочи овогодишња прослава нашег највећег и најлепшег Светитеља којег Срби имају и заиста је радосна школска атмосфера проткана поштовањем, љубављу и духом заједништва дочекала, обрадовала и дирнула наше драге госте.
29.1.2019.

str.8733
Вести Детаљније


Албум сећања на наше претке из Првог светског рата

О ”Албуму сећања на наше претке из Првог светског рата” говорила је Роксанда Алексић, историчар у Народном музеју у Крагујевцу. Овакви значајни подухвати сведоче о будном односу према нашим прецима и националној историји, подсећају да положене жртве наших предака нису и не смеју да буду заборављене, а изнад свега овај благословени задатак треба свима нама да буде подсетник на велике, људске хришћанске вредности које су наши преци, храбри и одлучни војници у Првом светском рату без двоумљења сведочили.
21.1.2019.

str.8711
Вести Детаљније


Благодат поезије у оскудно време

Гост Јутарњег програма био је песник Мирослав Алексић, који је говорио о значају и смислу поезије у оскудно време. Подсетио нас је на важност речи и стиха, као и на присуство Светог Саве кроз српску историју. Издвојио је и неколико песама из своје збирке "Непоновљиви код", која ће бити представљена 6. фебруара у Градској библиотеци.
18.1.2019.

str.8701
Вести Детаљније


Пријатељство између Николе Тесле и Јована Јовановића Змаја

Поводом годишњице смрти нашег великог и несвакидашњег научника Николе Тесле, који је умро на Божић, 7. јануара 1943. године у хотелу ”Њујоркер” на Менхетну, сам и сиромашан, посвећујемо сећање на дивно пријатељство и поштовање два велика човека: Николе Тесле и песника и лекара Јована Јовановића Змаја.
13.1.2019.

str.8687
Вести Детаљније


Летописи из Вавилоније и Персије

Пред нама је занимљива дечија књига која нас кроз одабране књиге Старог завета и великог старозаветног пророка Данила води кроз авантуре одрастања и спознаје врлине, доброте, правде и истине. Дубоке истине нашег постојања написана су зналачки, седам везаних прича засноване су на библијским али и многим историјским и фиктивним мотивима као и на мотивима српске народне традиције.
4.1.2019.

str.8665
Вести Детаљније


Јулијан Рахлин – свестрани уметник

Дан уочи Гала концерта у Српском народном позоришту, на којем је наступио Ансамбл Јаношка уз Војвођански симфонијски оркестар са програмом Janoska Style Goes Symphonic, разговарали смо са маестром Јулијаном Рахлином. Овај свестрани уметник обележава ове године три деценије каријере као солиста на виолини, а први пут је наступио у Новом Саду управо јуче, 30. децембра. С обзиром на то да су му родитељи музичари, питали смо маестра да нам представи своју породицу, занимало нас је и зашто виолина није била његов први избор, како му се допала сарадња са Војвођанским симфонијским оркестром и какви га ангажмани очекују у наредном периоду.
31.12.2018.

str.8633
Вести Детаљније


Речник православне теологије - Антиминс

У данашњем издању Јутарњег програма, презвитер Велимир Врућинић, настојатељ храма Светих Кирила и Методија на Телепу, говорио је о улози и употреби антиминса у литургијској пракси наше Свете Цркве.
27.12.2018.

str.8615
Вести Детаљније


8. Новосадске дечије зимзарије ” Када казаљке крену наопачке”

Након отварања, 21. децембра, децу очекује чак 17 дана програмског шаренила осмишљених под слоганом "Када казаљке крену унатрашке 2": перформанси, научне и језичке радионице, филмске пројекције, уметничке, музичке и спортске радионице током којих ће наши најмлађи суграђани ући у музејске, галеријске и остале просторе намењене њима. Кроз ове програме деца ће у години европског културног наслеђа наставити да се упознавају са значајним уметничким делима, старим занатима, језицима и културама других народа. Сви садржаји су бесплатни.
21.12.2018.

str.8594
Вести Детаљније


Еклисиологија

Појам еклисиологија један је од кључних појмова Православне теологије. Смисао овога појма појаснили смо у Јутарњем програму у разговору са катихетом Милованом Крстићем.
14.12.2018.

str.8550
Вести Детаљније


Мјузикл Девојчица са шибицама

У оквиру хуманитарне акције "Музичари великог срца", ученици Музичке школе "Исидор Бајић" су са својим наставницима припремили мјузикл према мотивима кратке приче Ханса Кристијана Андерсена "Девојчица са шибицама". О томе смо овога јутра разговарали са Аном Ковачић, професорском школе и диригентом хора "Бајићеви славуји".
13.12.2018.

str.8549
Вести Детаљније


Децембарски програм у Спомен-збирци Павла Бељанског

Наставља се реализација пратећег програма у оквиру актуелне изложбе „Милан Коњовић из новосадских колекција“ у Спомен-збирци Павла Бељанског. Четвртком се традиционално одржавају предавања од 19 часова. Поред сарадње са децом предшколског узраста, Спомен-збирка проширује свој едукативни програм и на средњошколце и то у оквиру два тренутно актуелна пројекта. Соло песме Дејана Деспића, нашег истакнутог композитора, слушаћемо ускоро у извођењу Виолете Панчетовић Радаковић на претпразничном концерту. О свим овим темама, мада понајвише о Милану Коњовићу, овога јутра смо разговарали са мр Миланом Квас, в. д. управника Спомен-збирке Павла Бељанског и ауторком изложбе о сомборском уметнику.
11.12.2018.

str.8533
Вести Детаљније


О конкурсу „Матерња мелодија”


26.11.2018.

str.8470
Вести Детаљније


Октобарски број часописа „Светосавско звонце“


21.11.2018.

str.8449
Вести Детаљније


Новосадски гимназијалци у Нижњем Новгороду


15.11.2018.

str.8429
Вести Детаљније


Mеђународни научни скуп „Осам векова аутокефалије Српске Правослaвне Цркве (1219-2019): Историјско, богословско и културно наслеђе“


7.11.2018.

str.8655
Вести Детаљније


Литургија Светог апостола Јакова


5.11.2018.

str.8392
Вести Детаљније


Програм Новосадског џез фестивала


2.11.2018.

str.8381
Вести Детаљније


Саборна црква у Сремским Карловцима – символ Карловачке митрополије


29.10.2018.

str.8358
Вести Детаљније


Проф. др Валентина Питулић


22.10.2018.

str.8319
Вести Детаљније


Водич кроз речник православне теологије: Литургија Пређеосвећених дарова

Почетак је Великог поста, а овај период је обележен једним посебним, јединственим богослужењем које нас прати у ове дана - Литургија пређеосвећених Дарова. Катихета Бранислав Илић објашњава и уводи нас у смисао, значај и лепоту овог великопосног богослужења.
11.3.2019.

str.8869
Вести Детаљније


Сусрет писаца: Исидора Секулић и Џон Стембек

Ове године, 16. фебруара навршило се 142 године од рођења наше знамените књижевнице Исидоре Секулић, рођене у бачком селу Мошорин. Тим поводом, посветили смо пажњу једном њеном запису под насловом ”Сусрет двају писаца” из 1954. године.
4.3.2019.

str.8850
Вести Детаљније


Водич кроз речник православне теологије: Прародитељски грех

У данашњем издању Јутарњег програма, разговарали смо са катихетом Милицом Петровић о томе шта је прародитељски грех, у чему се огледају последице греха наших прародитеља и како у Цркви можемо да превазиђемо поменуте последице.
25.2.2019.

str.8822
Вести Детаљније


Фебруарски концерт Војвођанског симфонијског оркестра

Овога јутра смо, у разговору са Александром Марковић, најавили фебруарски концерт Војвођанског симфонијског оркестра, којим се наставља концертна сезона у 2018/2019. години. На програму ће бити дела Моцарта, Рахмањинова и Римског-Корсакова. Такође смо се осврнули и на концерте који нас тек очекују наредних месеци.
19.2.2019.

str.8790
Вести Детаљније


Орден уметности и књижевности у рангу витеза додељен Тијани Палковљевић Бугарски

У Амбасади Републике Француске у Београду, у уторак 12. фебруара, одржана је свечаност поводом уручења одликовања француског Министарства културе – Ордена уметности и књижевности у рангу витеза. Ово одликовање се додељује још од 1957. године особама које су се истакле стваралаштвом на пољу уметности или књижевности и тиме допринели француској и светској уметничкој и културној баштини. Међу овогодишњим добитницима овог престижног одличја је др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске. О томе смо извештавали у Јутарњем програму нашег радија.
13.2.2019.

str.8777
Вести Детаљније


Православно богослужење и савремени човек

Гост Јутарњег програма био је др Владимир Антић, доцент на Катедри за Литургику на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Говорећи о православном богослужењу, наш саговорник је најпре указао на старозаветне јудејске корене комплетног богослужбеног система наше свете Цркве, а потом је говорио о значају дневног молитвеног ритма у животу православних хришћана. У разговору са нашим гостом, дотакли смо се и проблематике у вези с немогућношћу свакодневног присуства свих верника богослужењима у храму.
31.1.2019.

str.8752
Вести Детаљније


Светосавска беседа у Матици српској

У свечаној дворани Матице српске, 25. јануара у 19 часова, биће уприличена традиционална Светосавска беседа. Тим поводом, овога јутра наш гост, путем телефонског укључења у програм, био је проф. др Драган Станић, председник Матице српске.
25.1.2019.

str.8723
Вести Детаљније


Галерија Матице српске у 2019. години

На редовној годишњој конференцији за медије, коју у јануару месецу организује Галерија Матице српске, представљени су резултати из претходног периода и најављени су програми за 2019. годину. О томе је говорила управница др Тијана Палковљевић Бугарски.
21.1.2019.

str.8712
Вести Детаљније


Богојављење

У спомен на догађај крштења Господа Исуса Христа, Црква је установила празник Богојављења. О овом празнику и о чину Великог водоосвећења, разговарали смо са презвитером Вељком Васиљевим, парохом палићким.
17.1.2019.

str.8697
Вести Детаљније


Сербоплов

Наш гост у студију је био Богдан Ранковић, кларинетиста и оснивач ансамбла "Сербоплов". Најавили смо њихов наступ у недељу 13. јануара у Футогу и осврнули се на досадашњи рад.
11.1.2019.

str.8679
Вести Детаљније


Водич кроз речник православне теологије: о Царским часовима

У току једне богослужбене године, Царски (велики) часови служе се само три пута: у навечерје Рождества, у навечерје Богојављења, као и на Свети и Велики Петак. За разлику од свакодневних часова, у богослужбеном поретку наше Свете Цркве постоји и особито богослужење које називамо Царски часови, које је много свечаније и садржајније од свакодневних часова. О особеностима и карактеристикама Царских часова говорио је катихета и вероучитељ Бранислав Илић.
4.1.2019.

str.8666
Вести Детаљније


Речник православне теологије – Календар у богослужбеном животу Цркве

Приликом прослављања великих хришћанских празника, као што су Божић и Васкрс, често настају недоумице и питања у вези са разликом између јулијанског и григоријанског календара. Гост Јутарњег програма, катихета Бранко Калаба, објаснио је у чему се огледа смисао и улога календара у богослужбеном животу Цркве.
28.12.2018.

str.8628
Вести Детаљније


Новембарско-децембарски број Православног мисионара

Средином децембра из штампе је изашао нови 364. новембарско-децембарски број Православног мисионара, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Централна тема овог броја је Света Тајна свештенства. Садржај новог броја Православног мисионара представио је гост Јутарњег програма, катихета Бранислав Илић.
27.12.2018.

str.8617
Вести Детаљније


Од Косовске битке до косовске легенде

Косовскометохијски одбор Матице српске објавио је књигу проф. др Ненада Љубинковића „Од Косовске битке до косовске легенде“. Промоција овог издања очекује се у понедељак 24. децембра у Свечаној дворани Матице српске. Наш саговорник овога јутра био је аутор књиге.
21.12.2018.

str.8593
Вести Детаљније


„Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“

Овога јутра разговарали смо са Александром Нинковић Ташић о њеној новој књизи „Звонари слободе: Михајло Пупин и Владика Николај“. Ово дело је написано у коауторству са Браниславом Станковићем, а објављено у издању издавачке куће Catena mundi.
14.12.2018.

str.8556
Вести Детаљније


Слава Свети Андреј Првозвани у ШОСО ”Милан Петровић” у Новом Саду

Вероучитељица и специјални педагог дефектолог Љубица Ковачевић говорила је Јутарњем програму о припремама ученика и запослених у ШОСО "Милан Петровић" за предстојећу школску славу. Од наше саговорнице смо сазнали која је тема овогодишње славске прославе која ће започети Литургијским сабрањем у Светосавском храму на Новом насељу. Наставак славља, уз садржајан програм, биће организован у просторијама школе.
12.12.2018.

str.8539
Вести Детаљније


Певање уз гусле уписано на Унескову Листу

Певање уз гусле, део нематеријалног културног наслеђа Србије, уписано је на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Одлуку о упису гуслања донео је 29. новембра ове године Унесков Међувладин комитет за очување нематеријалног културног наслеђа, на свом 13. редовном заседању које се одржава на Маурицијусу. То је повод за наш данашњи разговор са Данијелом Филиповић из Етнографског музеја у Београду.
6.12.2018.

str.8508
Вести Детаљније


Изложба радова младих уметника са Косова и Метохије


26.11.2018.

str.8471
Вести Детаљније


Изложба „Од сна до јаве“ у Музеју Војводине


20.11.2018.

str.8448
Вести Детаљније


„Благодарје“ – часопис о васпитању и образовању деце и одраслих


14.11.2018.

str.8428
Вести Детаљније


Изложба „Милан Коњовић из новосадских колекција“


7.11.2018.

str.8406
Вести Детаљније


Изложба о српским добровољцима Првог светског рата


5.11.2018.

str.8393
Вести Детаљније


Божанствена Литургија – средиште хришћанског живота у Цркви


1.11.2018.

str.8376
Вести Детаљније


Негујмо однос према природи и ближњима


29.10.2018.

str.8368
Вести Детаљније


Нови број часописа „Православље“


22.10.2018.

str.8320
Вести Детаљније


ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести
Јутарњи програм радио Беседа, сваког радног дана од 8.00-9.30
Представљање новог броја "Православног мисионара" мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе
Водич кроз речник православне теологије: Велики покајни канон Светог Андреја Критског – врхунац великопосне поезије
Водич кроз речник православне теологије: Литургија Пређеосвећених дарова
Водич кроз речник православне теологије: Слободна воља
Најава: Промоција књиге „Цар Јован Ненад, Живот, дело и наслеђе Црног Човека„
Новосадске музичке свечаности
Сусрет писаца: Исидора Секулић и Џон Стембек
Србски православни појци - концерт у Синагоги
Два нова портрета у колекцији Галерије Матице српске
Нада Хаџи Перић - песникиња из Призрена
***
ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ
остале вести


Водич кроз речник православне теологије: Слободна воља

У данашњем издању Водича кроз речник православне теологије, о слободној вољи говорио је гост Јутарњег програма Радија „Беседе“, катихета Младен Каурин.
8.3.2019.

str.8862
Вести Детаљније


Србски православни појци - концерт у Синагоги

Марко Качаревић из вокалног састава "Србски православни појци" био је наш гост у Јутарњем програму. Најавили смо њихов наступ у Синагоги и причали о досадашњем раду.
1.3.2019.

str.8838
Вести Детаљније


Представљање фебруарског броја ”Православља” новина српске Патријаршије

Бранко Бандобрански, катихета гимназије ”Јован Јовановић Змај” У Новом Саду представља други фебруарски број ”Православља” и говори које су то нове теме и занимљиви текстови у новом броју. Разговор водила Драгана Машић.
22.2.2019.

str.8813
Вести Детаљније


Водич кроз речник православне теологије: О припремним недељама свете Четрдесетнице

Света Велика Четрдесетница за нас Хришћане представља један посебан и, слободно можемо рећи, најузвишенији период у току једне године, када се духовно и телесно препорађамо, како би што спремнији и достојнији дочекали Празник над празницима. Будући да је савременом човеку, који је вођен овоземаљским узбурканим морем искушења и тешкоћа, тешко да преумљује себе у покајању, Црква је као брижна мајка која брине о свима установила припремне недеље које нас својим богослужењем и покајном тематиком уводе у узвишени и свети период свете Четрдесетнице. Гост Јутарњег програма био је катихета и сарадник Радија ”Беседе” Бранислав Илић.
18.2.2019.

str.8787
Вести Детаљније


Водич кроз речник православне теологије: Празник Света Три јерарха

Овога јутра, гост у Водичу кроз речник православне теологије био је катихета, вероучитељ и сарадник Радио Беседе Бранислав Илић, који је на јасан и садржајан начин објаснио настанак празника посвећен тројици великих и светих богоугодника Божијих - Василију, Јовану и Григорију и истакао богослужбене карактеристике празника.
11.2.2019.

str.8769
Вести Детаљније


Изложба Млади бирају у Галерији Матице српске

На Дан града, у петак 1. фебруара, биће свечано отворена изложба Млади бирају, коју су заједнички реализовали новосадски средњошколци и кустоси Галерије Матице српске. У протеклим месецима, млади су у оквиру Мале школе музеологије научили како функционише један музеј и како се припремају изложбе, а резултате ћемо видети кроз неколико дана. Са Мирославом Жарков смо говорили о концепту изложбе Млади бирају, а најавили смо и наредни концерт за бебе и њихове родитеље, који се реализује у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада и Београдском филхармонијом.
30.1.2019.

str.8744
Вести Детаљније


Најава: Трибина „Свети Сава: први српски полихистор. Поводом осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве“

Tрибина под називом „Свети Сава: први српски полихистор. Поводом осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве“, биће одржана вечерас, 25. јануара, у 18 часовa у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. О црквеном и историјском значају добијања аутокефалности Српске Православне Цркве и о теми вечерашње трибине, разговарали смо са др Борисом Стојковским, доцентом на одсеку за историју на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.
25.1.2019.

str.8724
Вести Детаљније


Божићни број новина Српске патријаршије ”Православље”

Јануарски број ”Православља” доноси нам као и до сада садржајне текстове, занимљиве теме и личности, а одређене странице су посвећене и нашем најрадоснијем празнику Божићу. Нови број представља ипођакон и катихета Бранко Бандобрански.
19.1.2019.

str.8706
Вести Детаљније


Божићни број часописа „Светосавско звонце“

Нови децембарски број часописа „Светосавско звонце“ посвећен је Божићним празницима. Веома поучне текстове и приче из овог броја „Светосавског звонца“ представила је у Јутарњем програму вероучитељица Кристина Бандобрански.
17.1.2019.

str.8696
Вести Детаљније


Изнад Истока и Запада - концерт духовне музике

Хорови Новосадског Универзитета и Саборне цркве "Свети Георгије" одржаће концерт духовне музике у недељу 13. јануара. О томе како је осмишљен програм, овога јутра смо разговарали са проф. др Богданом Ђаковићем, диригентом споменутих ансамбала.
10.1.2019.

str.8677
Вести Детаљније


Речник православне теологије – Оваплоћење Господа Исуса Христа

Оваплоћење Господа Исуса Христа један је од најзначајнијих догађаја у Божјем домостроју спасења. Према светоотачком Предању Цркве, Бог је постао човек како би човек постао Бог по благодати. У том смислу, Оваплоћење Сина Божјег јесте догађај у којем је остварен почетак спасења рода људскога. О Оваплоћењу Господа Исуса Христа разговарали смо са презвитером Браниславом Ђурагићем.
3.1.2019.

str.8657
Вести Детаљније


Речник православне теологије – Есхатологија

Гост Јутарњег програма био је катихета Младен Каурин, који је тим поводом говорио о појму есхатологија.
28.12.2018.

str.8630
Вести Детаљније


Нови број листа Православље

У разговору са катихетом и ипођаконом Бранком Бандобранским прелистали смо нови број листа "Православље" и препоручили неколико садржајних текстова.
27.12.2018.

str.8619
Вести Детаљније


Традиција Безгорда - свечани концерт Ансамбла

Најавили смо свечани концерт поводом 20 година постојања Ансамбла "Вила", који се очекује ове суботе 22. децембра. Замолили смо нашег саговорника Милорада Лонића да нам представи све оне наставнике који су заслужни за предстојећи спектакл.
18.12.2018.

str.8577
Вести Детаљније


Новембарски број часописа „Светосавско звонце“

У Јутарњем програму вероучитељица Кристина Бандобрански представила је садржај новембарског броја часописа „Светосавско звонце“.
14.12.2018.

str.8557
Вести Детаљније


Божићни пост

У данашњем издању Јутарњег програма разговарали смо са Николом Лукићем, асистентом Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Са нашим саговорником разговарали смо о смислу поста у хришћанском животу,као и о историјском развоју и богослужбеним карактеристикама Божићног поста.
11.12.2018.

str.8534
Вести Детаљније


Свети апостол и јеванђелист Матеј


29.11.2018.

str.8484
Вести Детаљније


Савка Суботић – српска хероина


23.11.2018.

str.8457
Вести Детаљније


Ратко и Радиша Теофиловић


19.11.2018.

str.8444
Вести Детаљније


Традиционални концерт „Из наше и светске културне ризнице“


9.11.2018.

str.8416
Вести Детаљније


Значај молитве у хришћанском животу


6.11.2018.

str.8398
Вести Детаљније


Српска Саборна црква у Табану – изложба у Историјском музеју у Будимпешти


5.11.2018.

str.8394
Вести Детаљније


20. Новосадски џез фестивал


1.11.2018.

str.8377
Вести Детаљније


Нови број Православног мисионара


26.10.2018.

str.8346
Вести Детаљније


Велики сајамски попуст Бесединих издања


22.10.2018.

str.8321
Вести ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs