Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива
У оквиру Јутарњег програма налази се рубрика "Водич кроз речник православне теологије" у оквиру које сте у прилици да се упознате са теолошким терминима и учењем наше Свете Цркве. У оквиру ове рубрике приближавамо Вам и смисао и значај празника и химнографију која чини саставни део богослужбеног прослављања празника.

Свети Василије чудотворац острошки – истински сведок Васкрсења Христовог

Светитељ острошки и највећи чудотворац наших времена без престанка чудотвори, а то нам сведоче и безбројна исцељења и чуда која се свакодневно благодаћу Божјом догађају у острошкој обитељи, која ваистину постаде нова бања Витезда. Манастир Острог са слободом можемо назвати духовним и молитвеним центром и местом безбројног ходочашћа.О Светом Владици Василију и његовом животу, о правилном разумевању светитеља и чуда у Цркви говорио је катихета Бранислав Илић у Јутарњем програму радио ”Беседе.”
14.5.2019.

str.9249
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Слободна воља

У данашњем издању Водича кроз речник православне теологије, о слободној вољи говорио је гост Јутарњег програма Радија „Беседе“, катихета Младен Каурин.
8.3.2019.

str.8862
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О Царским часовима

У току једне богослужбене године, Царски (велики) часови служе се само три пута: у навечерје Рождества, у навечерје Богојављења, као и на Свети и Велики Петак. За разлику од свакодневних часова, у богослужбеном поретку наше Свете Цркве постоји и особито богослужење које називамо Царски часови, које је много свечаније и садржајније од свакодневних часова. О особеностима и карактеристикама Царских часова говорио је катихета и вероучитељ Бранислав Илић.
4.1.2019.

str.8666
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Велики покајни канон Светог Андреја Критског – врхунац великопосне поезије

Током прва четири дана Великог и Часног поста на повечерју се чита велики покајни канон Светог Андреја Критског. Канон је велика химнолошка збирка, састављена од низа песама, по одређеном мерилу и правилу; низ од девет мањих песама, које се заснивају на девет библијских песама. У овом канону све су песме покајног карактера са речима које упућују на пут покајања и спасења. Више о Канону Светог Андреја Критског у Јутарњем програму Радио ”Беседе” говорио је катихета Бранислав Илић.
14.3.2019.

str.8879
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Прародитељски грех

У данашњем издању Јутарњег програма, разговарали смо са катихетом Милицом Петровић о томе шта је прародитељски грех, у чему се огледају последице греха наших прародитеља и како у Цркви можемо да превазиђемо поменуте последице.
25.2.2019.

str.8822
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О посту као саставном делу литургијског живота

Врхунац нашег духовног и телесног подвига у посту и молитви јесте учешће у светој Евхаристији, у сједињењу са Господом и ближњима. Живећи у овом свету, који по речима црквеног песника јесте море узбуркано буром искушењâ итешкоћâ, хришћани своје укрепљење налазе у посту, покајању и молитви. Без нашег духовног и телесног труда, који бива поткрепљен Божјом благодаћу, немогуће јеослободити се силе греха и сјединити са Господом. Зато посту православној духовности заузима важно место и без његанема напретка ни у једној хришћанској врлини. Гост Јутарњег програма је вероучитељ и катихета Бранислав Илић.
27.12.2018.

str.8616
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Литургија Пређеосвећених дарова

Почетак је Великог поста, а овај период је обележен једним посебним, јединственим богослужењем које нас прати у ове дана - Литургија пређеосвећених Дарова. Катихета Бранислав Илић објашњава и уводи нас у смисао, значај и лепоту овог великопосног богослужења.
11.3.2019.

str.8869
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Презвитер Иван Спасевски: Прелест

У данашњем издању Јутарњег програма, презвитер Иван Спасевски, парох горњоковиљски, говорио је о појму прелести.
13.2.2019.

str.8776
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О Литургији Светог апостола Јакова, брата Господњег


5.11.2018.

str.8392
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О припремним недељама свете Четрдесетнице

Света Велика Четрдесетница за нас Хришћане представља један посебан и, слободно можемо рећи, најузвишенији период у току једне године, када се духовно и телесно препорађамо, како би што спремнији и достојнији дочекали Празник над празницима. Будући да је савременом човеку, који је вођен овоземаљским узбурканим морем искушења и тешкоћа, тешко да преумљује себе у покајању, Црква је као брижна мајка која брине о свима установила припремне недеље које нас својим богослужењем и покајном тематиком уводе у узвишени и свети период свете Четрдесетнице. Гост Јутарњег програма био је катихета и сарадник Радија ”Беседе” Бранислав Илић.
10.3.2019.

str.8787
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Празник Света Три јерарха

Овога јутра, гост у Водичу кроз речник православне теологије био је катихета, вероучитељ и сарадник Радио Беседе Бранислав Илић, који је на јасан и садржајан начин објаснио настанак празника посвећен тројици великих и светих богоугодника Божијих - Василију, Јовану и Григорију и истакао богослужбене карактеристике празника.
11.2.2019.

str.8769
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Пост у част Светих Апостола

Црква нас позива на овај пост имајући пред собом пример самих апостола који су, примивши Светога Духа у дан Свете Педесетнице, постом и молитвом припремали себе за проповедање еванђеља, а постом и молитвом је било и пропраћено њихово полагање руку нових Епископа којима је по прејемству било обавезно да у потпуности наставе делâ апостолског служења. О Светим Апостолима и њиховом месту у богослужењу, као и о установљењу поста у част Светих апостола, његовом развоју и значају говорио је катихета Бранислав Илић.
12.6.2018.

str.7823
Водич кроз речник православне теологије ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs