Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Вести

ПОЧЕТНА СТРАНА
» Празник Успенија Пресвете Богородице
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» ПРЕДАВАЊЕ У ЗАЈЕДНИЦИ „ЗЕМЉА ЖИВИХ“
» Епископи Иринеј и Исихије на поклоничком путовању светињама на северу Русије
» Петогодишњица од устоличења Митролита кијевског г. Онуфрија
» Празник Преображења Господњег
» РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЋЕ ОТВОРИТИ НОВИ ЦЕНТАР НАМЕЊЕН ЛЕЧЕЊУ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
» Празник Преображења Господњег
» Промишљања о смислу Успенског поста
» Епископ Исихије на слави храма у Гардиновцима
» Храмовна слава у Госпођинцима
» ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА О СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ
» Слава Библиотеке при Црквеној општини суботичкој
» Алмашки крај: 22 хектара културно-историјске целине
» Манифестација „Богородичини дани“ у Суботици
» Заједничка изјава поглавара хришћанских Цркава у Дамаску
» Утисци са Косова и Метохије из угла младе Италијанке
» Успенски пост
» Украјински расколници напали свештеника и вернике у покушају да преотму храм
» Епископ Доситеј у посети „Земљи живих“ на Ченеју
» Збирка песама Епископа Фотија
» ДУХОВНИ ЖИВОТ И КОМФОР
» Архиепископ охридски г. Јован: Интервју за дневни лист „Политика“
» Прослављена храмовна слава у Обровцу
» Свеноћно бденије у Чуругу
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» Гост радија: песникиња из Новог Сада: Сунчица Радуловић Торбица
» Епископ Исихије присуствовао у Крушедолу обележавању годишњице од акције „Олуја“
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке

Алмашки крај: 22 хектара културно-историјске целинеВлада Србије донела је одлуку о утврђивању Алмашког краја у Новом Саду за просторно културно-историјску целину.

Просторно културно-историјска целина значајна је због сачуване целовитости историјске урбане матрице, документовања архитектонских и историјско-уметничких вредности слојевитог градитељског наслеђа различитих стилских и обликовних одлика, очуваног континуитета настањивања, привредног, научног, културног, духовног и друштвеног живота у Српској Војводини, наведено је у образложењу Одлуке објављене у Службеном гласнику.

Граница просторно културно-историјске целине почиње од угла Пашићеве улице и Улице Златне греде, а у оквиру просторно културно-историјске целине налази се 18 грађевинских блокова, од којих 13 припада целом својом површином док пет само делимично. Укупна површина просторно културно-историјске целине заједно са заштићеном околином је 22 хектара.
Просторно културно-историјска целина је настала између 1716. и 1718. године, када су се становници села Алмаш населили у непосредној близини Петроварадинског шанца. Карактеристичан је сплет кривудавих и уских улица – различите и често променљиве ширине – насталих градњом кућа на сувим „гредама" између водених токова, бара и рукаваца.

Највећи број сачуваних кућа припада периоду друге половине 19. и првих деценија 20. века. Изграђене су на месту ранијих кућа руралног типа на већ утврђеној парцели, те су због тога основе формиране под неправилним углом.
У оквиру просторно културно-историјске целине појединачно су утврђена следећа непокретна културна добра, споменици културе: Алмашка црква и Матица српска, а грађевине које се истичу посебним споменичким вредностима су зграда на тргу Марије Трандафил 12, зграда Занатски дом на тргу Марије Трандафил 14, куће у Улици Саве Вуковића бр. 8, 10 и 12, куће у Улици Златне греде 10, 23 и 25, куће у Улици Матице српске бр. 4, 6 и 18, и куће у Улици Алмашка бр. 5 и 6.

У Алмашком крају живеле су многе значајне личности које су допринеле развоју науке, културе и уметности, међу њима сликари, вајари, глумци, фотографи, књижевници и научници. У оквиру просторно културно-историјске целине, уз зграду Матице српске, налази се одређени број јавних споменика – бисте значајних личности из историје и културе Новог Сада.
На кућама у којима су живеле значајне личности, или које су биле места историјских догађаја, постављене су спомен-плоче.
У порти Алмашке цркве налази се спомен-крст посвећен погинулима у Првом светском рату.
Просторно културно-историјска целина има културно-историјске, урбанистичке, архитектонске, археолошке, привредно-индустријске, верске, нематеријалне и социолошке вредности.
Основно својство овог подручја представља, пре свега, до данас сачувана изразито неправилна структура уличне мреже, настала пратећи конфигурацију терена.

На овом простору су се од његовог насељавања до данас обављале веома живе различите делатности становништва, почевши од пољопривреде и сточарства, преко занатства и трговине, до индустрије, што је доприносило развоју Новог Сада као значајног привредног средишта.

Извор: dnevnik.rsРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs