Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Вести

ПОЧЕТНА СТРАНА
» Празник Успенија Пресвете Богородице
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» ПРЕДАВАЊЕ У ЗАЈЕДНИЦИ „ЗЕМЉА ЖИВИХ“
» Епископи Иринеј и Исихије на поклоничком путовању светињама на северу Русије
» Петогодишњица од устоличења Митролита кијевског г. Онуфрија
» Празник Преображења Господњег
» РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЋЕ ОТВОРИТИ НОВИ ЦЕНТАР НАМЕЊЕН ЛЕЧЕЊУ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
» Празник Преображења Господњег
» Промишљања о смислу Успенског поста
» Епископ Исихије на слави храма у Гардиновцима
» Храмовна слава у Госпођинцима
» ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА О СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ
» Слава Библиотеке при Црквеној општини суботичкој
» Алмашки крај: 22 хектара културно-историјске целине
» Манифестација „Богородичини дани“ у Суботици
» Заједничка изјава поглавара хришћанских Цркава у Дамаску
» Утисци са Косова и Метохије из угла младе Италијанке
» Успенски пост
» Украјински расколници напали свештеника и вернике у покушају да преотму храм
» Епископ Доситеј у посети „Земљи живих“ на Ченеју
» Збирка песама Епископа Фотија
» ДУХОВНИ ЖИВОТ И КОМФОР
» Архиепископ охридски г. Јован: Интервју за дневни лист „Политика“
» Прослављена храмовна слава у Обровцу
» Свеноћно бденије у Чуругу
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» Гост радија: песникиња из Новог Сада: Сунчица Радуловић Торбица
» Епископ Исихије присуствовао у Крушедолу обележавању годишњице од акције „Олуја“
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке

Успенски постЗаволи пост најдивнији – дело веома поштовано и богоугодно. Пост је души одбрана добра, телу поуздани сустанар. Пост је оружје одважнима, школа подвижницима. Пост одбија искушења, он блиста на подвигу побожном. Пост узноси молитву на небо. Пост је пут ка покајању.

Свети Јефрем Сирин


Пресвета Дјева Марија, као Она која је родила Сина Божјег – Господа Исуса Христа, заузима јединствено место у молитвеном и богослужбеном животу Цркве. Најзначајнији празник посвећен Мајци Божјој – Успење Пресвете Богородице, издваја се, у односу на остале Богородичне празнике, по вишедневном посту који му претходи, а назива се Успенски, Великогоспојински или Богородичин пост. У свештеном периоду Успенског поста, који траје од 1/14. августа до 15/28. августа, Црква нас позива на што усрдније подражавање начина живота Пресвете Богородице, која је време пре свога претстављења и Успења проводила у посту и молитви. На тај начин, у данима поста Црква нас води ка благодатном и духовном преображењу и обожењу наше, грехом укаљане, људске природе.

По времену установљења, Успенски пост је много млађи од самог празника Успења Пресвете Богородице, као и од осталих вишедневних постова. Иако историјски развој Успенског поста није довољно јасан, сведочанства светих Отаца недвосмислено указују на свештену праксу посебног вишедневног поста посвећеног Пресветој Богомајци. Једно од најстаријих сведочанстава о Богородичином посту срећемо у списима светог Теодора Студита (†826), који истиче следеће: Исто тако треба држати и пост Богородице, и само дан Преображења разрешавамо на рибу и уље. Говорећи о истом посту, свети Симеон Солунски (15. век) поучава да пост у месецу августу бива у част Мајке Бога Логоса, која се за нас увек подвизавала и постила, премда – као Чиста и Непорочна – није имала потребу за постом, те да смо и ми дужни да постимо у то време, подражавајући њен живот.

На самом почетку Великогоспојинског поста, 1/14. августа, када наша света Црква молитвено прославља старозаветне мученике Макавеје, на јутарњем богослужењу пред вернике се износи Часни Крст ради поклоњења и целивања, а потом се савршава Чин малог водоосвећења, у склопу којег се певају посебни тропари посвећени Пресветој Дјеви као Оној чијим молитвама се избављамо од сваке невоље и од сваке душевне и телесне штете. Часни Крст за хришћане представља, пре свега, символ победе над смрћу која је остварена кроз крсну смрт и славно Васкрсење Господа Исуса Христа. Поклањајући се Часном Крсту, подсећамо се да наш живот у Цркви треба увек да буде прожет крстоваскрсним сведочењем вере у Господа, а то се поготову односи на дане поста. Посебан благослов у периоду наступајућег поста представља и кропљење освећеном водом, које се савршава на почетку поста (1/14. августа), да бисмо, како сведочи свети Григорије Палама, приступивши са вером и добивши освећење, остали нетакнути од болести које нас нападају.Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs