Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Вести

ПОЧЕТНА СТРАНА
» Празник Успенија Пресвете Богородице
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» ПРЕДАВАЊЕ У ЗАЈЕДНИЦИ „ЗЕМЉА ЖИВИХ“
» Епископи Иринеј и Исихије на поклоничком путовању светињама на северу Русије
» Петогодишњица од устоличења Митролита кијевског г. Онуфрија
» Празник Преображења Господњег
» РУСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЋЕ ОТВОРИТИ НОВИ ЦЕНТАР НАМЕЊЕН ЛЕЧЕЊУ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
» Празник Преображења Господњег
» Промишљања о смислу Успенског поста
» Епископ Исихије на слави храма у Гардиновцима
» Храмовна слава у Госпођинцима
» ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА О СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ
» Слава Библиотеке при Црквеној општини суботичкој
» Алмашки крај: 22 хектара културно-историјске целине
» Манифестација „Богородичини дани“ у Суботици
» Заједничка изјава поглавара хришћанских Цркава у Дамаску
» Утисци са Косова и Метохије из угла младе Италијанке
» Успенски пост
» Украјински расколници напали свештеника и вернике у покушају да преотму храм
» Епископ Доситеј у посети „Земљи живих“ на Ченеју
» Збирка песама Епископа Фотија
» ДУХОВНИ ЖИВОТ И КОМФОР
» Архиепископ охридски г. Јован: Интервју за дневни лист „Политика“
» Прослављена храмовна слава у Обровцу
» Свеноћно бденије у Чуругу
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке
» Гост радија: песникиња из Новог Сада: Сунчица Радуловић Торбица
» Епископ Исихије присуствовао у Крушедолу обележавању годишњице од акције „Олуја“
» Нови сајт Информативне службе Епархије бачке

Свети Илија Тесвићанин – боговидац, чудотворац и ревнитељ вере БожјеСвети пророк Илија прославља се међу свим православним хришћанским народима. Као престони празник, 2. августа 2019. године, светога пророка Илију ће прославити храмови широм Епархије бачке – у Бачком Грачацу, Бачкој Тополи, Палићу, Локу, Малом Бачу, Младенову, Каравукову и Челареву.


Међу старозаветним праведницима и угодницима Божјим посебно место заузимају старозаветни пророци. Будући призвани од Бога, пророци су објављивали вољу Божју богоизабраном народу. Као духовне вође, својим мудрим саветима и богонадахнутим речима, руководили су народом Божјим, наговештавајући Тајну спасења људскога рода у личности обећанога Месије – Господа Исуса Христа. Управо због тога, наша света Црква молитвено прославља старозаветне пророке, међу којима и светога пророка Илију.

Свети пророк Илија рођен је у источном делу Галадске покрајине, у граду Тесви. Живео је у 9. веку пре Христовог Рођења. Његова пророчка служба односи се на период владавине израиљског цара Ахава, када је у Израиљу завладао култ вавилонског божанства – Вала. Како би припаднике староизраиљског народа одвратио од богоодступништва у које су пали предвођени царем Ахавом и његовом супругом Језавељом, Господ је послао светога пророка Илију као ревносног проповедника вере у Њега – Бога Аврамовог, Исаковог и Јаковљевог. Живећи као ангел у телу, свети пророк Илија се удостојио да управо преко њега Господ пројави Своју силу кроз поједина чудеса. Тако је, после Илијине молитве, наступила суша која је трајала три године и шест месеци, а потом и обилна киша. По његовим пророчким речима, преостало брашно и уље у дому Сарептске удовице чудесно је умножено, те, и поред свакодневне употребе, није нестајало годину дана. Ипак, много веће чудо било је васкрсење сина исте удовице, које се догодило после Илијине молитве упућене Господу. Молитвом пророка Илије, са неба је низведен огањ којим је запаљена жртва Богу, док Валови жречеви нису успели да учине исто дело, чиме је пројављена немоћ њиховог лажног бога. Истом пророку обратио се на гори Хориву Сâм Бог у тихом поветарцу и објавио му Своју вољу да уљем помаже нове цареве, као и Јелисеја за пророка. Поврх свега, земаљски живот пророка Илије је завршен на веома чудесан начин. Наиме, како нам сведоче речи Светога Писма, пророк Илија се вазнео на небо у огњеним колима.

Као истински сведок Божји, свети пророк Илија се појавио са Мојсејем на гори Тавору приликом Преображења Господа Исуса Христа пред Његовим ученицима. Сходно вољи Божјој, откривеној у Светом Писму, пророк Илија ће се поново појавити на земљи пре Другога доласка Господа нашег. Због тога се он назива и другим претечом Христовог доласка (тропар празника). Светописамска чтенија која слушамо на дан празновања светога пророка Илије указују нам на његову личност као пример усрдног молитвеника и дуготрпељивог слуге Божјег (Јак 5, 10-20; Лк 4, 22-30).

Значај личности и живота светога пророка Илије веома сликовито је описао преподобни Јустин Поповић следећим речима: Сведок Јединога Истинитога Бога, највећи и најнеустрашивији. Када је дошао дан сусрета са смрћу, све су смрти бежале од њега, ниједна није смела да му се приближи, него су огњена кола са огњеним коњима узела га на небо пред очима његовог дивног ученика – светог пророка Јелисеја. Отишао је на небо као цар земље. Сав огањ: у вери, у молитви, у ревности, иде на небо да задиви анђеле и људима да се јави на Тавору да би показао да небески свет учествује у Христовом Преображењу.


У доленаведеном звучном запису послушајте шта о ревности светога пророка Илије и његовој потпуној преданости Господу каже Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј.


Информативна служба Епархије бачке


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs