Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Привредник

ПОЧЕТНА СТРАНА
» Привредници - Драган Драгић (5.део)
» Милена Бига: Продукција „Нинамедија”
» „MULTI-TARTE” – Игор Ивић
» Ресторан Узбекистанске кухиње "П love" у Новом Саду
» Никола Иванчевић - Smart Cat Company
» Емил Ранковић – Дрвено посуђе
» Марко Зрнић - чамци „Pannon Boats”
» Младен Миљковић - „Буби Грил”
» АД ПД „Камендин”, Сириг
» Привредници - Драган Драгић (4.део)
» Привредници - Драган Драгић (1.део)
» Привредници - Драган Драгић (2.део)
» Привредници - Драган Драгић (3.део)

Привредници - Драган Драгић (4.део)

Ни једна ћелија људског организма не би била жива, нити би могла да функционише без воде, самим тим ни функције органа и система органа без воде не би биле могуће. Како је то могуће ? Одговор на ово питање знамо сви, само га често заборављамо. ВОДА ЈЕ ГРАДИВНА МАТЕРИЈА и чини око 70% људског организма. Мозак је сачињен од воде у чак 78 %, јетру 84% чини вода, крв 88%. Ако то знамо, схватамо и да је вода врло важна за размену хранљивих материја, за респираторну функцију, регулацију столице, контролу телесне температуре, итд..

Последице дехидратације, тј. недовољне количине воде у организму су бројне. Оне подразумевају читав спектар видљивих и мање приметних последица. Конкретно оно што прво запазимо код дехидриране особе, су испуцале усне, сува, наборана кожа, склона иритацијама. Услед дехидрације се смањује и квалитет косе и ноктију, долази до појаве грчева у мишићима, поремећаја варења, појаве затвора. Такође може доћи и до сметњи са уринарним системом који трпи ризик од појаве инфекција, јер долази до неспособности организма да преради и путем урина избаци штетне материје. Успоравају се функције свих унутрашњих органа, самим тим долази до отежаног дисања, поремећаја у крвотоку и до успореног рада срца.

Из свега наведеног лако је закључити да је ДОВОЉНА ХИДРАЦИЈА ОРГАНИЗМА КЉУЧ ЗДРАВЉА И ФУНКЦИЈЕ СВАКОГ ОРГАНА И СИСТЕМА ОРГАНА. Подвлачимо, када је хидрација недовољна отварате врата могућности колапса организма, што се дешава чак и док мирујете, јер и док спавамо наш организам троши воду, уколико се та вода не надокнађује или обнавља, организам најпре троши резерве које постоје у организму, потом дехидрира и колабира.


• Мозак 85%
• Мишићи 75%
• Крв 90%
• Кожа 70%
• Кости 28%
• Срце 79%
• Слезина 95%
• Плућа 80%
• Јетра 85%
• Бубрези 84%
Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs