Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива

Хришћанство и технологија

ПОЧЕТНА СТРАНА
» Мирис папира
» Алас
» ИНФОРМАТИКА
» Матична биометрија
» Естетика глобалног
» Приватност у 21. веку
» Отворени програм
» Приватност: привилегија, право или празнина?
» Ту и негде тамо
» Умрежена слобода
» У мрежи
» 6К
» Када бих могла да бирам
» Информационо друштво
» Вештачка интелигенција 2
» Вештачка интелигенција 1
» Тачка Л2
» НАУКА - целовитост и неонске рекламе
» НАУКА - место сусрета човека са Богом
» Улога верских заједница у одбрани приватности
» Стратегија борбе за заштиту приватности
» Лајк или спасење
» Црква пред изазовом савремене технологије II део
» Одбрана и последњи дани приватности
» Црква пред изазовом савремене технологије I део
» Антиисихазам модерне цивилизације I део
» Антиисихазам модерне цивилизације II део
» Бинарни код
» Чиповање и технолошки хибриди
» Треба ли бринути о технолошкој будућности?

Вештачка интелигенција 2

10. фебруара 1996. године, DeepBlue - IBM-ов суперкомпјутер, победио је неприкосновеног велемајстора Гарија Каспарова. Вештачка интелигенција је тада тријумфовала у комплексној, вишеслојној, логичкој игри! Након тога, наводно, човек више није победио супер рачунар у шаху! DeepBlue је тријумфовао сировом снагом података којима је баратао. Додуше, сам Каспаров истиче да се заборавља да је он прву партију добио, а да га је тек у другој DeepBlue матирао. Било како било, хладна логика рачунарског програма победила је емотивног генија. Од тог дана, вештачка интелигенција полако сустиже људску и на многим пољима преузима послове који захтевају резоновање, анализу и одлучивање.


Вештачка интелигенција управља системима података и практично, дигитални дупликат стварне особе, у неком технократском систему, предњачи по битности у односу на његовог власника. Стварна особа постаје све мање битна и наша реалност прелази у токове информационих система и обраде података уз помоћ вештачке интелигенције!
Практично је немогуће одвојити компликовани систем заједнице човек-технологија и решење проблема може проистећи само из свеобухватне анализе међусобних утицаја ове друштвене појаве у којој човек прелази у стање нематеријалног (дигиталног), и при том, не мање битног од стварног постојања. На овом месту нам религијски поглед може бити од изузетне помоћи, а морамо констатовати да многих дилема не би ни било да је узето у обзир мишљење и теолошки став. Констатујемо да у савременој информационој цивилизацији постоје два паралелна бића која обитавају у стварном и бирократком систему. Значај свакога бића појединачно зависи од саме индивидуе која није обавезно и власник својих електронских података већ је углавном само корисник виртуелног инжињеринга и генератор нових скупова података. Као такво, стварно биће улази у конфликт са својом природом уколико не одлучи да је материјални свет једини стварни и реалан. На ту одлуку најчешће утичу страхови и параноични прикази окружења тј. преовлађује Паноптички утицај и деградира биће у стварном свету.
Шта чини наше виртуелно биће?
Структура виртуелног тела у основи садржи низ личних идентификационих података (који омогућавају повезивање са другим системима - депоима електронских података), и представља основну личну карту особе - то је виртуелно лице. У овај скуп података спадају и здравствени подаци личности. Данас се ради на дигитализацији генетског кода на којем би се у виртуелном окружењу тестирале реакције на лекове. Овакав информатички систем би засигурно садржао и генетску мапу особе као и посебне карактеристике тела. Грешке у записима могу довести до погрешних повезивања при чему се са личношћу повезују туђе особине. Информације о имовинском и социјалном статусу је група података битна за позиционирање у друштву капиталистичких вредности. Индекс - оцена изведена из овог скупа података може утврдити степен прихватљивости особе, а помоћу система идентификације кретања и физички можемо бити спутани (нпр. са недовољним индексом важиће забрана уласка у објекте - продавнице са скупом робом, ресторане, луксузне хотеле... аутоматизоваће се ситем финансијских бенефита, кредита, рачуна... и остваривање других права у друштву). Овај скуп података дакле, обележава нашу потрошачку и имовинску моћ. Имовински депо се надопуњује евиденцијама о свакодневној потрошњи и промету безготовинског новца који даје прилично прецизну слику потрошачких навика и карактеристика. Према статистикама је могуће предвидети потребе и жеље особе, затим је могуће оцињивати и класификовати потрошаче према интезитету куповине, роби, лојалности бренду... итд и могуће га је усмеравати у трговинском ланцу (кроз рекламе свакако, а и физички преко евиденције кретања). Ова сада већ озбиљна мрежа података даје информације о друштвеном статусу, а донекле и о верској и политичкој опредељености. Следе информације о кретању укључујући и време задржавања на локацијама.
У основи, ови скупови чине један депо обједињених података који се могу аутоматски процесуирати дајући нам или ограничавајући нам кретање и куповину, а самим тим се ситемски управља животним ресурсима човека у савременом друштву. Корак даље је обавезно повезивање података са члановима уже породице чиме се добија општи статус заједнице.
У овом трнутку ситуација постаје ужасно напета јер наша одлука од сада утиче на остале чланове породице и то потпуно аутоматизовано и тренутно. Уколико је један од чланова породице нпр. политички неподобан или не задовољава потребе "друштва", могуће је да и остали чланови изгубе "вредност" и да буду другачије класификовани. Последњи корак је повезивање са мрежом пријатеља и члановима шире заједнице.
Након неколико година, ови подаци постају историја породичног стабла са свим предностима и недостацима. На тај начин ће се установљавати "квалитет" наследника, упоређујући историју здравствених података старијих чланова породице. У пракси ћемо добијати статистички приказ идентитета наследника и пре његовог рођења и за очекивати је да се врши оцењвање и класификација још пре зачећа.
Овде се суштински ради о једном потпуном систему невидљивог надзора кроз наш Алтер его.
***
II део
Вештачка интелигенција и Академска Теологија (емисија: Личност и Заједница) ТВ Храм
Аутор и водитељ: Дејан Стојадиновић, Гости: др доц. Владимир Матић и др доц. Андреј Јефтић (проф.прав.бог.фак.)


Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs